Băsescu i-a decorat pe intelectuali. Printre aceştia s-au numărat cei refuzaţi de Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, joi, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale vieţii civile, între care Horia Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu.

Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler,”în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei”.

A fost decorat şi Gabriel Liiceanu acesta primind Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie”.

De asemenea, au mai fost decoraţi regizorul Călin Peter Netzer, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, criticul literar Dan C. Mihăilescu.

Regizorul Călin Peter Netzer a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului «Poziţia copilului» cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români”.

Adina Renţea a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer „în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni”.

În cadrul ceremeniei, preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor scriitorului şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, „în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului «Cotroceni – porţi deschise culturii»”.

Preşedintele a spus că prin aceste decorări „preşedintele doar recunoaşte merite, nu în numele lui, ci în numele naţiunii”.

„Va asigur că am conştiinţa faptului că nu numai dv. aţi fost decoraţi azi, ci ceea ce mi-aş dori, aş dori ca întâmplarea de azi să fie un semn către toată intelectualitatea din România, pe care şi noi, oameni politici, dar şi foarte mulţi români nu se străduiesc să o ţină aproape, (…) trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română”, a spus Băsescu.

 „Sunt în faţa unei părţi a intelectualităţii române pe care tot timpul am încercat să o înţeleg în exigenţele ei, chiar dacă nu am înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat. Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor. Fiecare la ce ne pricepem. Evenimentul de azi e un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui. Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu. Preşedintele doar recunoaşte merite şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc. Astăzi avem oameni care au făcut ca pentru cititorii români marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei de valoare, idei pe care prea puţini suntem pregătiţi să le punem în aplicare sau să le valorificăm”, a spus Băsescu.

„Cu toate acestea nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor de 300 de metri”, a mai precizat preşedintele.
Traian Basescu a mai spus  că, din discuţiile cu reprezentanţi ai intelectualităţii române, au rezultat două acţiuni care „au lăsat o amprentă extrem de puternică” a mandatelor sale: condamnarea comunismului şi predarea arhivelor fostei Securităţi.

„Cu siguranţă, când tot dumneavoastră, poate istorici, veţi analiza mandatul meu, nu veţi putea să treceţi peste Raportul cu privire la Comunism, care a declarat şi, cu argumente ştiinţifice, a demonstrat că a fost o perioadă în care comunismul a fost un sistem ilegitim şi criminal”, a menţionat el.

Şeful statului a mai spus că tot de la intelectualitate, înţelegând cât de important este, şi pentru acum, dar şi pentru viitor, a pornit ideea cu care, de asemenea se mândreşte, şi anume a deschiderii integrale a arhivelor fostei Securităţi.

„Trebuie să spun că nu pot să îmi asum dacă faptul că din arhivă ar lipsi eventual documente care au dispărut până la începerea mandatului meu, în decembrie 2004, dar vă asigur că astăzi pot să spun cu conştiinţa împăcată că arhiva SRI s-a predat integral iar arhiva SIE, care a culminat cu Dunărea Operativă, a fost de asemenea predată integral”, a adăugat preşedintele.

„Acestea sunt lucruri cu care eu nu am venit în cap la început de mandat, dar, în discuţiile pe care le-am avut la începutul primului mandat, intelectualitatea mi-a pus în faţă aceste două probleme, pe care am încercat să le rezolv, zic eu, le-am rezolvat la un nivel acceptabil. Paradoxul este că, deşi mi le asum, raportul cu privire la condamnarea comunismului nu a fost făcut de mine, eu doar mi l-am însuşit, ci este tot rodul muncii unor intelectuali, unor oameni obişnuiţi să descifreze documente şi să tragă concluzii despre semnificaţia lor”, a spus Băsescu.

Ceremonia a avut loc în contextul în care Traian Băsescu a sesizat miercuri Curtea Constituţională a României cu privire la un posibil conflict de natură constituţională generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemnă decrete prezidenţiale privind decorarea unor personalităţi care au asigurat conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012, printre care şi Horia Român Patapievici.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.