BEC, criticat de ONG-uri. „Încalcă libertatea de exprimare”

Organizații membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean, printre care Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Expert Forum, și-au exprimat dezacordul, luni, față de decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică transmis luni, BEC a publicat o primă serie de decizii care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online, iar cele mai multe sunt ‘încălcări ale libertății de exprimare a simplilor utilizatori de rețele sociale’. În opinia organizațiilor, BEC ‘împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice’.

‘Acțiunile BEC confirmă temerile exprimate de mai multe organizații ale societății civile imediat după adoptarea OUG 1/2025 privitoare la organizarea alegerilor prezidențiale. Astfel, avertizam în luna ianuarie, printr-o scrisoare deschisă a Coaliției ONG-uri pentru Cetățean, că textul OUG 1/2025 poate reglementa inclusiv postări personale, făcute de utilizatori privați ai rețelelor sociale, inclusiv fotografii personale cu candidatul favorit’, se arată în comunicatul citat.

Conform acestuia, ulterior adoptării OUG 1/2025, Autoritatea Electorală Permanentă a emis propria hotărâre prin care a încercat să clarifice condițiile pe care un material trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerat politic. Un prim criteriu este ca materialul să fie distribuit în campania electorală de către un actor politic. Hotărârea AEP nu clarifică însă termenul ‘actor politic’ în mod suplimentar față de OUG, deci predictibilitatea în aplicarea acestor reglementări rămâne ‘la fel de scăzută’. ‘Prin urmare, rămâne la latitudinea BEC să decidă modul în care le aplică în practică’, se explică în comunicat.

‘Parcurgând deciziile recent publicate de BEC constatăm multiple situații în care acestea încalcă libertatea de exprimare. Astfel, mai multe dintre aceste decizii BEC vizează utilizatori obișnuiți de rețele sociale (unii chiar identificați cu nume și prenume), care postează opinii personale și care nu pot fi calificați, în mod automat, drept ‘actori politici’ în sensul Regulamentului UE 2024/900 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică. Reamintim în acest context că definițiile din Regulament, spre deosebire de cele din OUG 1/2025, privesc doar persoane care plătesc publicitatea, acesta precizând că ‘Opiniile politice exprimate cu titlu personal nu sunt considerate a fi publicitate politică”, a mai transmis Centrul de Resurse pentru participare publică.

Recomanda 1

1 Comentariu

  1. „Încalcă libertatea de exprimare”

    Decand o candidatura la presedentie este o trambulina, o platfoma gratuita de balamuc ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.