Bilanţ negru al confruntărilor din Nagorno-Karabah

Cel puțin 64 de persoane, majoritatea soldați, au murit în cele patru zile de la relansarea luptelor în regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmite AFP.

Luptele, cele mai intense din ultimii 20 de ani, au continuat în noaptea de luni spre marți de-a lungul liniei frontului.

Ministerul azer al Apărării a anunțat marți dimineață decesul a încă 16 soldați azeri în ultimele 48 de ore în confruntări, ceea ce ridică bilanțul ostilităților la cel puțin 64 de morți în rândul militarilor și civili de ambele părți, potrivit unor anunțuri oficiale ale beligeranților.

„Armenia continuă tirurile asupra pozițiilor armatei azere și țintelor civile din mitraliere și mortiere de 120 mm”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, așa-zisul Minister al Apărării din Nagorno-Karabah a acuzat Azerbaidjanul de „continuarea agresiunii pe tot parcursul nopții”. „Ei (azerii) au utilizat lansatoare multiple de rachete Smerci în sectorul sudic al liniei frontului”, se spune în comunicat.

La Viena urmează să se reunească marți Grupul OSCE de la Minsk cu privire la Nagorno-Karabah, coprezidat de Franța, SUA și Rusia, o structură responsabilă de găsirea unei soluții la ‘conflictul înghețat’ de peste 20 de ani.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, separatiștii armeni, susținuți de Erevan, au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah la începutul anilor 1990 după un război soldat cu aproximativ 30.000 de morți și sute de mii de refugiați, în principal azeri. Nagorno-Karabah este populat astăzi în majoritate de armeni, la fel ca în epoca sovietică când această enclavă armeană a fost atribuită de către conducerea sovietică din epocă Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.