Ciolacu, consultări cu partidele. PNL nu apare pe listă

Guvernul anunţă consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

„Având în vedere intenţia Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare – 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program:

  • 10,00 – USR 
  • 11,00 – AUR 
  • 14,00 – UDMR 
  • 15,00 – SOS 
  • 16,00 – Grupul Minorităţilor Naţionale 
  • 17,00 – PUSL 

 

De asemenea, marţi, 2 iulie, va continua dialogul cu reprezentanţii altor formaţiuni politice„, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a afirmat că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit cu întâlnirile cu partidele pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale şi a precizat că nu este vorba de consultări, ci de discuţii. El a fost întrebat în ce condiţii liberalii vor accepta prezidenţialele în luna septembrie şi a răspuns „doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta”.

„Cred că puţin domnul premier s-a grăbit. Eu ştiu că consultările sunt realizate de către preşedinte. Putea să vorbească de dialoguri de seară putea să vorbească… N-am văzut aceste dialoguri de seară sau dialoguri de dimineaţă din partea premierului atunci când noi am hotărât comasarea alegerilor. Era frumos ca dacă dorim acum să întrebăm partidele din opoziţie, putere, reprezentate în Parlament sau grupurile politice să o fi făcut şi atunci era o chestiune de eleganţă democratică dar sigur niciodată nu-i prea târziu, dar e mult să spunem consultări. Sunt nişte discuţii, dialoguri de dimineaţă între premier şi reprezentanţii partidelor.  Noi rămânem consecvenţi, considerăm ca alegerile trebuie să fie la termen tocmai pentru ca dezbaterea prezidenţială să fie una puternică şi candidaţii la prezidenţiale să îşi poată prezenta proiectele”, a explicat Rareş Bogdan la Digi24.

El a reamintit de ce înţelegerea iniţială dintre PNL şi PSD privind alegerile prezidenţiale în luna septmbrie nu mai este valabilă.
„Era vorba ca lista comună să obţină 50% plus 1, noi n-am obţinut 50% plus 1, am obţinut doar 48% şi de asemenea proiectul, începând cu data de 10 iunie, să fie unul preşedinte-premier în tandem, cele două partide, nehotărând care dintre ele dă preşedintele care candidatul la prim-ministru, respectiv liste comune la parlamentare.La Sâmbăta de Sus şi la Poiana Braşov, cele două partide, PSD şi PNL, au luat decizia să meargă cu candidaţi proprii şi singuri în alegeri. Deci practic înţelegerea de pe data de 3 martie a devenit caducă”, a explicat liderul PNL.
Rareş Bogdan a mai declarat şi de ce liberalii nu merg la întâlnirea cu premierul Ciolacu.
„De asta noi nici nu participăm la aceste consultări, pentru că noi discutăm în coaliţie cu social-democraţii, iar ne-am trimis reprezentantul care este reprezentantul Ministerului Administraţiei şi internelor şi în acelaşi timp este colegul nostru Cătălin Predoiu în care avem de plină încredere că va veni cu argumente. Deci eu cred că ar trebui să încetăm cu această dezbatere absolut  falsă şi strict-politicianistă şi să ne ocupăm de problemele reale pe care România le are”, a transmis Rareş Bogdan.
Întrebat ce ar putea convinge PNL să accepte data alegerilor prezidenţiale în septembrie, Rareş Bogdan a răspuns: „Doar dacă ne pierdem minţile în noaptea asta şi nu avem nicio premisă că ni le-am pierde”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Citeste si Ciolacu, plan nou. Consultări pe calendarul prezidenţialelor. ”Ţopăiala” afectează

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. SOS, una grasa cat un partid, este un partid ? Partidul prostituatelor batute de care proxenetii lor din Diaspora.

  2. opozitia nu face cat grasa asta. A facut ea de una singura 5%?
    Apoi, de cand cheama un covrigar un absolvent adevarat de drept, la apel?
    Tara asta a luat-o razna, prostii sunt sefii celor destepti si muncitori!
    Dar deh, prostii au drept de vot!

  3. NU VOM UITA NICIODATA CE AU TI FAVUT CU ROMANII IN TIMPUL,,PANDEMIEI,,CU BOLNAVII PRIN SPITALE ȘI AIA SANATOSI PRIN TOATA TARA😠

  4. SOS,un partid refuzat de lumea civilizată. Doar in Ro poate exista asemenea anomalie. Ce să faci,multi poporeni needucati.

  5. ‘De noaptea minții’, Ion-Marcel ‘se spală pe mâini’ prin adăugare la Constituție: ‘prim-ministru cheamă la consultări partidele’?! Gafă monumentală care-l poate costa!

  6. PSD arata clar ca numai are nevoie de PNL. A castigat mult la alegerile din 9 iunie. Asta au si dorit sa scape de PNL si sa il dea pe faras. A fost prostia lui KWI de a propune coabitarea.

  7. In 1990 era mai bine decât in 2024 ! In 1990 salariul era de 2600 de lei Echivalent cu 750 de Dolari când Dolarul era 3,50lei . In 2024 pensia este de 1100 de lei echivalent a 200 de Dolari când Dolarul este 5 lei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.