Caniculă și peneluri încinse la Bacalaureat (fotoreportaj)

 

Au început probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024. Absolvenții de liceu au susținut luni proba la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9:00, iar candidații au avut trei ore să rezolve subiectele primite. Peste 134.000 de candidați sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune. Probele scrise se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 477 de centre.

Calendarul de examene:

  • Luni, 1 iulie: Limba și literatura română
  • Marți, 2 iulie: proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie
  • Joi, 4 iulie: proba la alegere – în funcție de filieră, profil și specializare se poate opta pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie
  • Vineri, 5 iulie: Limba si literatura maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor se va utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La toate probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Obiecte interzise la examen

Se interzice introducerea în sălile de examen a unor obiecte cum ar fi ghiozdane, sacoșe sau poșete, precum și a mijloacelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare: stickuri de memorie, telefoane, tablete. Nu se permite accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări.

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen. Nu are importanță dacă obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane, ori dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Condițiile de promovare

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  2. să susțină toate probele scrise și să obțină minim nota 5 la fiecare dintre acestea;
  3. să obțină cel puțin media 6 la toate probele scrise cumulate.

Afișarea rezultatelor

Primele rezultate se vor afișa în data de 8 iulie, până la ora 12:00, în centrele de examen și online. Contestațiile se depun sau se transmit în aceeași zi, între orele 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial trebuie să depună sau să transmită prin mijloace electronice o declarație în care menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie în centrele de examen și online.

Text si foto Ioan Oroles Manolache

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Ioan OROLES Manolache,

    Predecesor al lui Burebista, potrivit istoricilor, regele dac Oroles este amintit de antici prin modul în care și-a pedepsit supușii, după ce au pierdut o bătălie cu tribul bastarnilor. Pentru a-i umili, regele i-ar fi pus pe soldați să doarmă la picioarele femeilor și să facă treburile casnice.

    „Și dacii sunt o mlădiță a geților. În vremea regelui Oroles, ei se luptaseră prost împotriva bastarnilor și de aceea, ca pedeapsă pentru slăbiciunea arătată, au fost siliți, din porunca regelui, să pună capul în locul picioarelor, atunci când mergeau la culcare și să facă soțiilor lor serviciile pe care mai înainte acestea obișnuiau să le facă lor. Această pedeapsă a fost înlăturată numai după ce prin vitejia lor au șters rușinea pe care au pățit-o în război”, amintea istoricul roman Trogus Pompeius, din secolul I î. Hr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.