Cât a pierdut agricultura românească din cauza importurilor din Ucraina

Afluxul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina din anii 2022 și 2023 a cauzat vulnerabilități pe piața agricolă din România și a produs fermierilor români pierderi importante pentru că fost puși în situația extrem de complicată de a-i valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție, care implică cheltuieli cu inputurile, forța de muncă etc., se arată într-un document semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Având în vedere caracterul generalizat al acestor vulnerabilități,Uniunea Europeană a avut intervenții legislative în aceste cazuri, prin adoptarea de acte normative de compensare financiară a fermierilor bugetare comunitare alocate au fost suplimentate cu resurse bugetare naționale.

Astfel, ca urmare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel a oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, prin Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 s-a aprobat acordarea unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

Resursele financiare alocate au fost de 126,1 milioane de lei i lei, echivalentul sumei de 25,4 milioane de eur care s-au asigurat astfel:

a) 63 milioane de lei echivalentul sumei de 12,7 milioane de euro, finanțare externă nerambursabilă FEGA

b) 63 milioane de lei, echivalentul sumei de 12,7 milioane de lei euro, de la bugetul de stat.

Măsura de sprijin de urgență a vizat acordarea unui grant producătorilor agricoli importurilor de cereale din Ucraina și a reprezentat suma pentru compensarea de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în agricole proprii sau depozitarea în custodie la terți, a cantităților de proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023.

De asemenea, ca urmare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/ 1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, prin Hotărâre nr.845/2023 a fost aprobată acordarea unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase, prin care s-a instituit măsura de sprijin de urgență excepțional, grant acordat producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de  cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de sprijin de urgență 304.916.642,16 lei, și reprezintă echivalentul sumei de 61.617.993,10 euro, astfel:

a) 147.118.905 lei, echivalentul sumei de 29.730.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă.

b) 157.797.737,16 lei, echivalentul sumei de 31.887.993,77 euro, care se asigură de Ia stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4665 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Intrebati ambasada Rusiei in Romania,ea stie cel mai bine,pe d-na Sosoaka sau pe prof univ dr A.Severin,ei sunt cu creta in mana

  2. Da, agricultura romaneasca a pierdut, dar speculantii de pe piata graului s-au imbogatit, asa ca sunt si vesti bune, cum ar veni…

  3. BUNĂ!
    „Cât a pierdut agricultura românească din cauza importurilor din Ucraina”. E titlul articolului. Dar in articol
    nu ati spus cat a pierdut agricultura din România!! Cum vine asta?

  4. Romania as the biggest EU exporter so far, with 1.04mn tonnes shipped, according to European Commission data. :))unde a pierdut daca pana acum Romania e cel mai mare exportator de grau???(bne IntelliNews- pana in luna august 2023)

  5. Adorabil. Guvernul român a platit pentru ca taranii români sa-nregistreze pierderi, pagubiti fiind de Ucraina si de propriul lor guvern! Afara din viata publica si la procuratura cu indivizii!

  6. Clona Urcacă (SBU) de la 13:55 să bage-n ea fortZos cerealele MG ale lu’ Monsanto, Cargill, BlacRock (aka RatsChild).
    Dacă sunt și din zona unde Rușii au aruncat în aer pe 13 mai depozitul Urcacilor cu obuze de uraniu saracit, e PERFECT !
    Poftă bună, măRog…😜

  7. ESTE CEA MAI MARE `CIUDĂȚENIE-A PIERDUT- PĂI CAPITALISMUL NU E PIAȚĂ LIBERĂ?A-ȚI PRIMIT SUBVENȚII? AȚI IEȘIT SĂ PROTESTAȚI ? NO! ACUM CA STATUL.. 80 % DIN HANDICAPAȚI SUNT FALȘI !!! DE CE NU PROTESTAȚI ? CLAR CA ZIUA: UCRAINA A MERS PE PIEDERE! DE ECONOMIE,DE POPULAȚIE,DE TERITORII ! DACĂ AVEAU ÎNȚELEGERE FAȚĂ DE RUȘI AVEAU ACU DE TOATE -CURENT,MÎNCARE,SERVICI-ETC=

  8. Nu știu cât au pierdut agricultorii că n-am înțeles nimic din articolul ăsta. Eu știu însă că până anul ăsta nu găseam decât ulei cu peste 12 lei litrul iar acum găsesc și cu 8 lei și chiar cu 6.60 și e bun, nu e diluat, nu sare.Deci , câteodată e bună concurența.

  9. Agricultura a pierdut din cauza politicienilor,din cauza faptului ca mult pamant nu este cadastrat.Ca unii fermieri sunt de partid si stat,adica rosii.Ca unii fermieri declara falsuri.Hai nu va mai prefaceti ca nu stiti.Cati primari psd si pnl au luat terenuri cu japca de la cetateni pentru asistenta sociala.Si nu si-au dorit sa-l declare pentru cadastrare? Aud …Dar na, mereu rumanul verde a stiut atat de bine sa dea vina pe altii.

  10. Ileana Rollason Daca tu ai fost dezinformata si nu ai o statistica clara,nu mai imprastia cu laturi pe aici.Dati voi lectii,cei care nu ati realizat nimic in viata.Stiti voi ce este in agricultura din Ro? Mergeti naibii pe teren si nu mai puneti botul la tot felul de gurnalisti provocatori.

  11. Păi haideți să vă spun eu cât a pierdut agricultura românească: astăzi, tona de porumb este 830 lei; în 2021 era 720 de lei, așadar, o creștere de 14%; în acestă perioadă, motorina s-a dublat, energia s-a dublat, inputurile s-au triplat, salariile au crecut cu 30%. Ca să fie acoperite aceste costuri, un preț corect pentru tona de pormumb ar fi de 1.400 de lei, fără marjă de profit, doar acoperirea costurilor. Producătorul român pierde, practic, la fiecare tonă vândută, aproximativ 500 de lei; la fel s-a întâmplat și anul trecut; pierderile au fost acoperite din profitul anilor trecuți sau din credite, cu speranța că vine și un an bun (trebuie să punem la socoteală și faptul că avem secetă de patru ani și prețul mic nu a putut fi parțial compensat de o producție mare); acum s-au cam terminat rezervele, este inflație de ferme la vânzare, la anul veți vedea o scădere bruscă a producției de cereale a României. Nu-i bai, mâncăm din import și de la … Ucraina, desigur! Nu contează că cerealele ucrainiene sunt bombe chimice (ei nu au restricțiile UE la folosirea anumitor pesticide, nici la cantitatea de chimicale/ha folosită). „Ajutorul” UE a fost efectiv o bătaie de joc (mai bine nu-l dădeau, a fost perceput corect, efectiv un semn de dispreț); ajtorul statului este identic cu cel de la UE, adică un nimic cu moț. din cauza traderilor de cereale (americani, cu precădere), statul român nu face singura mișcare de un real folos pentru toți, fermier și țară: ridicarea nivelului rezervei de stat de la consumul pentru o lună (cât este acum), la consumul pe 6 luni măcar (nu spun pentru un an, cât era pe vremea lui Ceaușescu, cel mult hulit); astfel, statul ar asigura un echilibru al prețului din piață, simultan cu păstrarea siguranței alimentare.

  12. bagatul pe git cu forta
    tzara extracomunitara este lasata sa isi vinda produsele in tari din comunitate in detrimentul producatorilor comunitari…
    deci totul la marele misto
    cica in capul unora ne apara ukraina de rusi…
    cit poate lumea sa fie de proasta
    frizeaza idiotzenia totala

  13. Deci eu inteleg asa… ucranii le trag fermierilor romanesti o stanga in dos, iar statul romanesc slugarnic din banii romanilor ii despagubeste (partial probabil) pe fermieri. Pierzatori clari sunt romanii. Banii astia luati de la contribuabilul romanesc si dati ca sprijin fermierilor romani nu cresc deficitul bugetar? Nu mai bine interzicem importul? Dar are curajul vreun trepadus romanesc de la vladica pana la opinca sa puna interesele Ucrainei DUPA cele ale romaniei? Asta o fi pretul ptr ca unii politicanti romanesti sa poata visa la posturi in UE sau NATO?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.