Câte gaze intră în țară, tot atâtea ies

Este egalitate între volumul importurilor și exporturilor de gaze, așa cum arată datele interactive Transgaz. Astfel, 8,1 milioane metri cubi intră în țară din Bulgaria, 7,3 milioane mc pleacă către Ungaria și 0,7 milioane mc pleacă spre Republica Moldova.

 

Către Ungaria este doar un tranzit de gaze, ungurii își aduc cantitățile contractate anterior pe la noi, în schimb, către Moldova este, în bună parte, gaz de producție internă.

Sunt cantități neobișnuit de mari care intră și ies în/din România, mai ales că ne aflăm în plină vară. Acest lucru are o singură explicație: tranzitul pe care îl efectuăm pentru unguri care evident plătesc taxele aferente către Transgaz, operatorul de sistem.

Producția internă se menține constantă, la 23 milioane mc zilnic, stocarea continua și ea, intră în subteran 10 milioane mc. Potrivit ultimelor date de la structura central europeană ce monitorizează toți operatorii de sistem din UE,  depozitele României sunt pline la 72% din capacitate, în media UE și mai sunt patru luni până la sfârșitul ciclului de injecție subterană în depozite(31 octombrie). Cel mai probabil, vom umple depozitele până la sfârșitul acestei veri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1105 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pretul gazului romanesc ptr Moldova in factura cui se regaseste? E moka?
    Mai nou asa pare sa facem comert.. luam scump si dam gratis, apoi ne plangem de deficit comercial.

  2. Ungaria consuma anual gaz mai mult ca Romania iar moldovenii cat trei judete medii din Romania. Ca si Romania nici ei nu au industrie consumatoare de gaze. Iar pana la inceputul razboiului din Ucraina de unde aveau gaz moldovenii si probabil ca-l vor avea in continuare? Bineinteles ca de la rusi pentru care la productia lor de gaze consumul Moldovei este o picatura dintr-un lighean. Oricum il luau la un pret mai mic decat acum de la romani. Cine are deci interesul sa induca ideea ca moldovenii secatuiesc rezerva de gaze a Romaniei. Si inca de-a moaca!!! Cei care profita masiv sunt ungurii gratie baietilor lui Astalos gen Coldea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.