„Cei care urmează acum cu ochii închişi Vestul au fost cei mai vocali susţinători ai URSS”

„În ciuda manifestaţiilor care au avut loc înaintea sosirii sale în piaţa Kossuth, în ciuda tuturor manifestaţiilor care au avut loc tot anul pentru exprimarea furiei unui popor împotriva politicii mult prea orientate către Moscova” vizita lui Putin la Budapesta a avut loc, notează revista ungară de stânga Magyar Narancs. “Putin ne suflă în ceafă”, mai scrie publicaţia.

Nepszabadsag sustine ca, in momente de normalitate, ar fi fost bine ca Ungaria să menţină legături cu Rusia, din motive pragmatice. Însa, pe fondul crizei din Ucraina, guvernul ar trebui să transmită un mesaj limpede, în loc să penduleze între Moscova şi criticii sai din Vest.

“Pentru diplomaţia ungară a fost o luna crucială”, scrie cotidianul conservator Magyar Nemzet, apropiat guvernului lui Viktor Orban. “După cancelarul Angela Merkel, preşedintele Vladimir Putin”. Cotidianul consideră că ziua în care Putin şi premierul Orban au semnat mai multe acorduri de cooperare bilaterală în domeniul energetic, universitar, medical şi nuclear a fost la fel de importantă şi pentru liderul rus. “Moscova are nevoie de pace şi această vizită într-un stat membru UE, după aplicarea sancţiunilor impotriva Rusiei” marchează voinţa de “a arăta lumii că încă există state europene care îl pot primi cu bucurie”.

Într-un editorial din Magyar Hirlap, de dreapta, preşedintele Vladimir Putin este lăudat pentru modul în care a reusit să redea Rusiei puterea. Editorialistul proguvernamental mai scrie că, după episodul Republicii Sovietice Ungare din 1919 şi al intervenţiei trupelor sovietice în Ungaria, in 1956, se teme de Rusia, într-o anumită măsură, şi astăzi. Însă editorialul notează că fără Putin, Rusia ar fi fost vândută Statelor Unite, aşa cum s-a întâmplat cu alte societăţi occidentale. Cât îi priveşte pe criticii lui Putin, acestora li se transmite doar că aceiaşi oameni care urmează acum cu ochii închişi Vestul au fost cei mai vocali susţinători ai URSS-ului în trecut.

În Rusia, Moskovski Komsomoleţ scrie că “toate deplasările externe ale lui Vladimir Putin în condiţiile actuale constituie un eveniment. Un eveniment cu atât mai senzaţional, cu cât vizita are loc în Europa”.

În mod formal, această vizită marchează împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Budapestei de către trupele sovietice. În cazul în care nu ar fi avut loc evenimentele din Ucraina, Putin ar fi avut mai multe astfel de ocazii de a vizita Europa, în 2015. Însă doar Viktor Orban, numit “Hugo Chavez al Europei” de către publicaţia rusă, a fost cel care “a riscat să recunoasca deschis ca rolul Rusiei în victoria impotriva nazismului nu poate fi nici pus la îndoială şi nici nu poate servi ca monedă de schimb în cadrul jocului geopolitic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.