China lovește în ”lacheii” SUA. Decizii grele pentru Trump

Finalul săptămânii trecute a complicat ecuația alegerilor din Statele Unite. A murit judecătoarea Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă a SUA. Mandatele judecătorilor de la Curtea Supremă sunt pe viață, iar magistrații sunt numiți de președintele SUA. Fiecare președinte are astfel puține șanse de a-și pune amprenta asupra celei mai înalte instanțe americane. În acest moment, sunt patru judecători conservatori și patru liberali la Curtea Supremă. Donald Trump are ocazia să încline balanța; el a numit până acum doi judecători la Curtea Supremă – Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh. Îl va numi și pe al treilea?

Posibila ”lovitură constituțională” în SUA

Trump spune că va iniția audierile și are deja o favorită – conservatoarea Amy Coney Barrett, 45 de ani. Republicanii din Senat, camera care confirmă nominalizarea, îi cer președintelui să numească repede judecătorul. De cealaltă parte, democrații cer ca numirea să se facă după alegerile prezidențiale și pentru Congres (unde au prima șansă). Nu trebuie uitat însă că înaintea alegerilor din 2016 a murit judecătorul conservator Antonin Scalia; președintele Obama a spus că va face o nominalizare, democrații din Senat au făcut presiuni, însă nominalizarea i-a revenit în cele din urma președintelui Trump.

Istoria se poate repeta, însă decesul unui judecător de la Curtea Supremă complică lucrurile mult mai mult acum decât în 2016. Cum mandatul este pe viață, o nominalizare făcută de Trump poate înclina balanța în această instanță pentru mulți ani. Apoi, dacă Trump nu face o nominalizare, Curtea va rămâne în configurație pară, 4:4, și în această formulă ar trebui să judece niște alegeri prezidențiale cu vot masiv prin corespondență care au toate șansele să fie contestate.

Iar apoi apare amenințarea democraților cu ceea ce fostul senator și guvernator al statului New Hampshire numea ”lovitură constituțională”. În cazul în care Trump numește un judecător, democrații nu exclud să majoreze numărul judecătorilor de la 9 la 11, urmând ca președintele Biden să numească aici liberali și progresiști care să copleșească voturile conservatoare. Deja apelurile la această ”lovitură” sunt tot mai puternice din partea aripiii progresiste a Partidului Democrat. Ultimul care a avut o inițiativă similară a fost Franklin Delano Roosevelt, pentru a scăpa de opozița Curții Supreme împotriva New Deal. Nu în ultimul rând, lidera democrată Nancy Pelosi nu a exclus total posibilitatea inițierii unui impeachemnt împotriva lui Donald Trump, chiar înainte de alegeri, dacă va numi un judecător la Curtea Supremă.

Global Times: Să lovim puternic într-un lacheu al SUA pentru a trimite un mesaj

La o zi dupa decesul de la Curtea Supremă ce complică și mai mult alegerile din SUA, s-au complicat lucrurile și în strâmtoarea Taiwan. Avioanele militare chieze au intrat în spatiul aerian taiwanez. Aviația taiwaneză a reacționat ridicând avioane de la sol. Cotidianul chinez Global Times a avertizat că președintele Taiwanului va fi ”nimicit” dacă face vreun pas greșit. ”Dacă nu vom avea de ales decât războiul, atunci să evităm un conflict cu SUA. Dar putem să lovim puternic într-un lacheu al SUA pentru a trimite un mesaj”, arată cotidianul chinez. Pentru strategii militari se pune problema când SUA ar urma să intervină în sprijinul aliatului informal Taiwan. În acest moment, în Congresul SUA se pregătește o lege care să oblige SUA să apere Taiwanul, dacă este atacat. Din nou, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect dacă alegerile vor fi câștigate de Joe Biden și democrați.

Mutându-ne mai la nord, în înălțimile din Himalaya, unde continuă confruntarea surdă dintre forțele indiene și chineze, presa indiană speculează că Beijingul va ataca India în noiembrie, în ziua alegerilor din SUA sau de Crăciun. Presa indiană exagerează deseori cu asemenea scenarii, însă nu este exclus ca SUA să fie puse în situația de a lua o grea decizie strategică și militară înainte de potențială venire la putere a administrației Biden.

Iranul mizează pe nouă ”Criză a Suezului”

Până atunci, SUA continuă să impună sancțiuni Iranului, sancțiuni pe care niciun aliat al Americii nu le acceptă formal. Washingtonul susține că Iranul poate produce material fisionabil pentru arma atomică până la finalul anului (din nou aproape de data alegerilor) și cooperează cu Coreea de Sud pentru a construi un vector balistic pentru presupusa bombă.

Iranul adoptă exact strategia aliaților SUA din alte spatii, din Venezuela sau chiar Belarus, unde opoziția forțează mâna guvernelor până la limită, pentru a le obiga să facă prima mișcare greșită. Teheranul ia în calcul escaladarea crizei cu Statele Unite, considerând că, având China și Rusia in spate, ba chiar și interese economice ale UE, ar putea forța America să facă un pas în spate. În viziunea iraniană, aceasta ar fi o nouă ”criză a Suezului”, victima urmând a fi SUA, nu Marea Britanie (care și-ar putea lua chiar o revanșă în acest fel în fața Washingtonului).

Evaziunea de mii de miliarde nu mai are loc pe prima pagină

Intrarea în noua săptămână s-a făcut cu știrea scurgerii de documente care arată cum sistemul bancar american a fost folosit pentru tranzacții ilegale de 2.000 de miliarde de dolari, din 2000 până în 2017. Au fost implicate bănci precum JPMorgan, HSBC, Deutsche Bank și multe alte numeri mari, care au continuat să facă tranzacții în SUA chiar și după ce au fost avertizate de autorități că ar putea fi ilegal. Cine a profitat? De la consultanți corupți și clienți evazioniști, până la grupări teroriste. Știrea aceasta ar fi trebui să aibă un impact mai mare decât deja celebrele Paradise Papers, Panama Papers, LuxLeaks sau SwissLeaks. De ce? pentru că scurgerea de informații nu venit acum de la o singură companie de consultanță (Applebay, Mossack Fonseca sau PricewaterhouseCoopers, în cazurile precedente). Acum, documentele vin de la mai multe bănci. Faptul că știrea aceasta nu a făcut valuri arată cât de mult s-a obișnuit publicul occidental și nu numai cu corupția și evaziunea în rândul așa-ziselor elite politice și financiare.

Contramăsuri chineze la sancțiunile SUA

Și tot începutul de săptămână a venit cu anunțarea contramăsurilor Chinei la sancțiunile americane impuse după noua lege a securității nationale din Hong Kong, care amenință principiul ”o țară, două sisteme”. Ca lucrurile să fie cât se poate de limpezi, Beijingul a început să insiste ca în conducerea tuturor firmelor private importante din țară să fie membri ai Partidului Comunist. Nu știm dacă aceasta este o reacție la prezența în mai toate consiliile de administrație ale companiilor din complexul militaro-industrial din SUA a unor foști diplomați, generali, agenți ai serviciilor secrete și alți înalți oficiali. Apoi, Beijingul a avertizat că va interzice accesul pe piața chineză mai multor companii și bănci occidentale. Ironia este că o bancă britanica (HSBC – Hong Kong and Shanghai Banking Corporation) apare și pe lista sancțiunilor chineze, și pe cea a sancțiunilor SUA, acuzată că a sprijinit China. Iată, din nou, o temă spinoasă în relatia dintre Washington și Londra.

O Europă paralizată

Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele trei zile în SUA, în China. Ce face însă Europa, cea care, așa cum rezultă din discursul despre ”Starea Uniunii” al Ursulei von der Leyen, vede în criza pandemiei numai oportunități pentru a se afirma pe plan mondial? Ei bine, Uniunea Europeană are o criză politica la granițele sale, în Belarus, mai are o criză în Estul Mediteranei, între Grecia și Turcia, și un program de refacere economica negociat cu greu, de 750 de miliarde de euro. Însă UE se bâlbâie încontinuu. Nu va putea veni cu un răspuns în fața liderilor opoziției din Belarus pe care îi susține, pentru că Cipru a blocat orice sancțiuni împotriva regimului Lukașenko. De ce? Pentru că aceasta este moneda de schimb pentru ca UE să adopte o poziție anti-turcă și pro-greacă în disputa din Mediterana. Or, aici o asemenea poziție nu poate fi adoptată pentru că Germania are propriile interese legate de Turcia și imigranții care stau să vină în Europa la un semn al lui Recep Erdogan. Cât privește programul de relansare al economiei UE, Banca Centrală Europeană a arătat că dorește să revizuiasca greu negociatul acord. Pentru a nu mai spune că îngrijorătoarea creștere a noilor cazuri de covid-19 în Spania sau Franța readuce spectrul unor noi stări de urgență. Această paralizie a UE la nivel practic face ca discursul lui von der Leyen să pară rupt de realitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

27 de Comentarii

  1. Eu i-am zis lui Trump:”Cretule,scoate SUA din ONU,ca sta degeaba acolo!”Acum a ajuns la vorba mea ..

  2. „All the world’s a stage” (Shakespeare), Marchievici. Bine-nteles ca Trump va îsi va numi, si foarte repede (a promis si se va tine de cuvânt) judecatorul la Curtea Suprema: este si dreptul, si DATORIA lui, ca presedinte al SUA. Madam Pelosi si moflujii n-au decât sa „conteste” si s’ameninte iar cu „procedura de destituire”, ca tot n-au nici o sansa. Plus ca Trump va fi ales (a-nceput sa conduca-n sondaje + ca Biden sufera de-Alzheimer. Nu-i decât Jucaria Statului Profund, a Sistemului). ps : privind China 1. acolo-s doua republici, doua tari, de fapt, cu doua guverne diferite, si-anume, Taiwan-ul si China continentala. Nu Taiwanul fiind prima putere economica, exportatoare, a lumii, ci China continentala. 2. Trump si China: jocul aparentelor. Tipul face lobbying pentru a-si aduce partenerul (de care depinde) la ceva tratative. Zilele trecute, de pilda, Tick-Tock si Walmart au încheiat contracte de colaborare, import-export. Asa ca. Vrajitoarea de Pelosi neavând decât sa se duca si dracului. Cuvânteaza-n locul lui Biden, si el, nu-i vorba, tot incapabil mental. pps. Adauga, la lista bancilor de pe lista neagra, si câteva banci europene, cu toatele, absorbite (cumparate) de Crédit Agricole, care-i în mod traditional în ilegalitate, si conflictuala, si cu pasive care-i exced de nu stiu câte ori activele. Specialista-n scara lui Ponzi, si ea.

  3. O mai spun, ce scrie Cotidianul e un fel de Sputnik. Deci nu e demn de luat in serios. Dar si asa se gasesc unii sa cuvante pe vorbe goale.

  4. Cind citesti toate aceste scenarii de cafteala (mai ales cu niste baieti care au atomica !) chiar ca ti se pare, in final, ca virusul care se plimba prin lume nu e decit „o simpla raceala” !

  5. La voi în România apar doar știrile CNN, adică Communism Network News…
    La noi, ăștia de trăim în America mai apar și alte informații…
    Spre nefericirea mafiei khazare, Trump va cîștiga alegerile cu un scor și mai mare față de alegerile trecute și va face ordine. Multe capete vor cădea după alegeri… Vor cădea și capete de-ale partenerilor strategici…
    Ultima încercare de a-i face rău lui Trump, scrisoarea cu ricin trimisă din Montreal, a fost o naivitate și-o prostie în același timp dar din motivul ăsta canadienii au acum FBI-ul pe capul lor… capul lui Trudeau este acum în joc… spun asta pentru cine cunoaște…
    UE o va scălda cu Turcia și Belarusul și va lua o hotărîre de neimplicare tot după alegerile americane. Liderii UE nu au nici voință dar nici „putirință” pentru că ei nu sunt decît slugile preasupuse ale aceleiași mafii khazare. Despre ce se întîmplă în România sau așa zișii lor lideri, nici n-are rost să vorbim pentru că ei oricum nu contează… ei fac un pic de praf prin zonă și-atît.

  6. Trăim ( încă ! ) între-o Lume nebună, pentru că aşa cum doar o linguriţă de rahat într-un cazan de ciorbă o face necomestibilă, tot aşa o mână de descreieraţi, face imposibil traiul pe Pământ !
    Un înţelept zicea că dispariţia , ” la termen” a acestora, câţiva dintre ei matusalemici, se zice că datorită transferului de sânge de copii, va regla de la sine mecanismul mondial şi Terra îşi va reveni din haloimesul în care a fost aruncată !
    Prea multă suferinţă cvasi generală pentru buiecia li desfrîil câtorva „elite” care nu mai au nimic din înţelepciunea şi umanismul predecesorilor celor fără ghilimele, care au contribuit, prin faptele lor la binele omenirii !
    Pâmă când ?
    Vorba bancului :
    – Bunicule, dă-mi te rog două milioane împrumut !
    – Până când, nepoate ?
    – Până când nu-ţi cârpesc vreo două !
    Să fie asta soluţia ?!
    Se pare că n-o să avem de-ales şi fiecare Ţară se va salva individual prin aducerea la putere a celor mai buni dintre fiii ei !
    Că cu a altora, uite unde-am ajuns . Şi nu suntem singurii !

  7. Care Sputnik conținutul după stil, e preluat din mainstreamul din SUA.

  8. @Vasile: nu stai în SUA. Si raspândesti fake news, esti toxic. De acord privindu-l pe impostorul de Trudeau, însa povestea cu Bielorusia e diferita. N-are a face cu SUA, are-a face cu Europa. Tari (care nu fac parte din „marile puteri”, dar) care i se opun oricarei interventii, oricaror sanctiuni, din cauza situatiilor din propriul teritoriu. Asta, pe de-o parte. Si cu „mafia khazara”, mai moale, ca tot n-ai habar privind lobbying-ul, în general vorbind, numai ca esti xenofob, antisemit si incult. Casca-ti ochii la tine-ntâi.

  9. Pentru Lenuța Rollason…
    Lenuțo dragă, îți scriu acum de pe undeva din Ohio… Habar n-ai ce vorbești… te deranjează că vorbesc de mafia khazară din care poate și tu faci parte??? (Cel puțin după numele adoptat pe forum…)
    Și să-ți mai spun ceva… n-am nimic cu nimeni dar m-am săturat pînă peste cap de pretențiile unora ca tine care se cred îndreptățiți să-și dea cu părerea în necunoștință de cauză. Stai în banca ta și nu te mai crede baba Omida.

  10. Domnul Marchievici ne demonstreaza intr-un intreg articol ca e capabil de analize geo-politice si nu conteaza cat de la obiect ar fi sau nu, important fiind faptul in sine! Nu conteaza ca Doamna cu Coasa a secerat in 2016 si 2020 doua vieti
    atat de pretioase pentru ca acest paralelism nu impune ceea ce insinueaza Dl Marchievici, ca nici Trump nu ar trebui sa nominalizeze/instaleze pe cineva in loc,precum COMINTERNISTUL Barack Osama! Tot asa cum nu poate exista paralelismul intre
    numirile la CCR cu cele din SUA unde numitul e automat sluga celui ce numeste, mai ales ca acuratetea motivarii deciziilor
    e incomparabila! Oricat il admir pe analist nu pot sa nu-i atrag atentia asupra reflexelor de invatamant ideologic care-l determina sa sustina aberant ca si americanii au devenit apatici, ca romanii, la coruptia institutionalizata! Dar mult mai deranjanta mi se pare infatisarea „raporturilor de forte” mondiale drept un joc nedirijat de la un pupitru comun, aceasta
    dupa ce in atatea articole a evidentiat recrudescenta neomarxist/neofascista dirijata supranational! Colhozul Bolsevic are
    probleme interne superioare oricaror provocari externe, iar in ce priveste Belarus si Iran, Irak si intreaga zona joaca oricum dupa balalaica lui Rasputin. Mi-a placut gluma cu Colhozul ingrozit de amenintarea Sultanului Erdogan cu refugiatii
    cand stim ca rasputinista ENGIE i-a invitat cu milioanele, nu inainte de a pompa miliarde osmanlailor ca sa-si doteze cu armament modern ienicerii, miliarde asa-zis destinate pastrarii refugiatilor…

  11. Rectificare: „…numirile…din SUA unde numitul NU e automat sluga celui ce numeste…”

  12. „Vasile”, antisemitismul tau e tipic bolsevic, invocarea „khazarilor” sub diverse pseudonime pe care nici nu mai obosesc sa ti le demasc servind in mod clar abaterii atentiei de la bolsevici, Comintern si Rasputin!!! Pentru mine nu mai conteaza faptul ca si tu il aperi pe Trump atat timp cat o faci pornind de la o viziune extremista despre Lume, marxist/bolsevica!!!
    Nu conteaza nici faptul ca te balacaresti cu „Rollason” care e o bolsevica stalinista, deci tot o camarada de-a ta…

  13. Mulțumesc pentru vizita la serviciu . Domnule Marchievici. Întrebați pe colegul dvs :care e? care e?
    Am apreciat întotdeauna oamenii inteligenți.

  14. @Vasile: nu, zau, din „Ohio”? care din ele? ala de Sus ori ala de Jos? @Charlie are dreptate-n privinta „ansemitismului tau bolsevic”, apucatule de „speculatii” privindu-ti interlocutorii ocazionali. Apropo, „ohaiotule”, „habar n-ai ce vorbesti” nu-i româneste, fiindca „habar n-ai” cere prepozitia „despre”. Habar n-ai tu, asadar, de limba româna, domnu’ din Ohaiul de Sus (ori de Jos).

  15. Băi Charlie, intălijăntule, bolșevismul a fost creația khazarilor… tu nici nu știi ce-s ăia khazari și cu ce se mănîncă…
    Cee băăă, nu-ți convine că te demasc??? Ce tot îi dai cu antisemitismul, că tu nici nu știi ce vorbești… de cînd khazarii sunt semiți??? Faptul că hoardele alea asiatice (în fapt mai sîngeroase decît cele mongole) și-au luat o religie de tip mozaic în secolul 7-8 după Hristos nu-i face automat semiți. Pune mîna și te documentează și n-o mai face pe-a deșteptul…
    Și-așa cum în secolul 9 au fost distruși de mongoli, acum le-a venit din nou timpul să fie anihilați de omenirea actuală.
    Nu-ți fie frică Charlie, că n-o să te caute nimeni să-ți pună pielea pe băț…
    Mafia khazară o să piardă controlul asupra Rezervei Federale Americane. Atît.

  16. @Vasile: când iti spun ca esti si (editat), si incult, tot tu te superi, ohaiotule. Bolsevismul n-a fost „creatia khazarilor”, a fost creatia Revolutiei Franceze. „Egalité” = bolsevism, incultule. Egalitatea-n drepturi + „la munca egala, salariu egal”. Nici astazi obtinute în Vest. Pune mâna pe carte, sa nu mori incult. Si-n privinta „mafiei khazare” care-ar „controla” Rezerva Federala, aberezi, de-a dreptul. Dac-ar fi fost vorba de China, care detine 2 trioane din datoriile interna si externa ale SUA, mai treaca-mearga. Habarnist periculos, cu lozinci vechi, naziste. Nici o diferenta-ntre tine si Mr. H.

  17. Lenuțo dragă, calmează-te… după teoria ta, ai să ajungi să spui că Hristos a fost primul comunist…
    Ești într-o eroare totală.
    În ceea ce privește China am de spus doar atît… ai auzit de reformă monetară??? Poate să aibă China jdemii de trilioane de dolari… vor fi buni de pus pe foc.

  18. @Vasile: exact: Christos a si fost primul comunist. Si chinezii numai de pusi pe foc n-or sa fie. Americanii, eventual, a caror TRADITIE-i FALIMENTUL. Istoria SUA = o lunga succesiune de falimente. Ideologice, inclusiv. În care i-au antrenat si pe altii.

  19. @Ileana Rollason: Mai repede Rusia, fie tarista fie sovietica, este o succesiune de falimente. Sa vedem pina unde va merge Putin.

  20. @Anonim : nu difera de restul tarilor „democrate”. SUA, de pilda, cu Bush-Obama-Biden. Franta si restul. „Familii” (adica „Familii”) politice. De-aia a si ajuns Europa unde-i acuma. Si SUA la falimente. URSS, la fel, cu adunatura ei de-anchilozati. De dinainte si de dupa 1917. Putin e, cel putin, sportiv. Campion sportiv.

  21. @Anonim: SUA, însa, fata de URSS (si-naintea ei, Franta), si-a impus $ ca moneda de rezerva bancara internationala. Falimentele SUA fiind, asadar, ale-ntregii lumi. Care le mai si plateste SUA dobânzi. Sistemul Bretton Woods. Keynes. (National-) socialismul global. URSS n-a participat la Bretton Woods. Nu stiu din ce motive. Destul ca, daca ar fi participat si impus si rubla ca moneda de rezerva bancara internationala, URSS n-ar fi cazut. Ar fi trait si ea pe spetele altora, la fel SUA. Rusia, din 1923 si pâna azi, fiind la epoca „pionierilor” americani (aur si restul bogatiilor naturale, paduri, industrializare, fiindca tara era arhi-înapoiata la Revolutii. „Disidentii”, tipii de care Stalin s-a debarasat, fiind împotriva nationalizarilor si-a industrializarii. Precursori ai UE, în realitate. Si dupa Stalin, stagnare totala. „Cadrele” fiind spilul. „Verificarile”. Gerontocrati care niciodata n-au fost si tineri. De-aia a falimentat si cazut URSS. Despre tzarism, cu exceptia perioadei Ivan cel Groaznic – Petru cel Mare – Ecaterina I si II, a fost un dezastru. Nicolai II înca fiind monarh absolut, de drept divin. Neavând, însa, nimic din Ludovic al XIV lea al Frantei.

  22. @Anonim, ps: yuanul a devenit, de vreo 3 ani, moneda de rezerva bancara mondiala. China, asadar, nu mai e de biruit. Din atitudinea lui Macron, care i se opune confruntarii SUA-China, reiese ca Franta – si-n mod sigur, si-alte tari europene -, îsi constituie rezervele bancare si-n yuani. În afara de euro si depozitele-n aur, ultimele, revenite la moda-n ultimii ani.

  23. @Ileana Rollason: SUA si-au impus moneda ca valuta forte datorita puterii lor economice pe care Rusia sau URSS nu a egalat-o niciodata. De aceea, rubla nu avea si nu are cum fi moneda de circulatie internationala. Cu yuanul vom mai vedea.

  24. @Anonim: Nu. A fost vorba de-un santaj. Tipii jucând, asa cum ti-am mai spus, într-un scenariu hollywood-ian. Ocuparea Lumii Vechi dupa o Debarcare. Bine-nteles ca nu erau nici novici, nici spontani, si nici ocupati de grija, iubirea, pasiunea de Lumea Veche: le era s-o ocupe. Asa ca imediat dupa WW2 propun (adica Truman propune), „noua ordine mondiala”, organisme cu participare americana, de parca, toatele, „planul Marschall” (tipul fiind, asa cum stii, general, adica de nebanuit de spontaneitate. De calcule strategice, da. De spontaneitate si grija fata de Europa LIBERA, ba. „Liber”, câta vreme imiti. O „mare democratie” (sic! Marea Democratie cultivând segregatia rasiala, nu alta. Aia care-i asasineaza si pe JFK, si pe MLK). Ori, Truman era, pentru FDR, un Pence. Vârful unui icelberg (CIA, FBI), revansard. Asa ca, imediat, „punerea bazelor unei noi ordini economice mondiale”. Smecheri. Bancheri. Molière (care moare la iesirea unui spectacol cu ‘Bolnavul închipuit”, în care jucase). + ca tipii aveau … bomba atomica. Pe care sovieticii n-o au decât cu vreo 3-4 ani mai târziu. Adica degeaba. ps rubla, acuma, pluseaza si câstiga. Si-n America Latina, si-n Africa (alaturi de yuan), si-n Asia (si tot alaturi de yuan). Ïn timp ce $ pierde teren. Ïn Europa, inclusiv si mai ales, si din cauza de euro.

  25. @IR: Tu ai propria viziune despre Rusia si America, una deformata, pe care nu are rost a o contarzice. Nu pe rusi ii astepta lumea in Europa ci pe americani. Cu rubla, las-o mai moale. Bu dolarul se devalorizeaza fata de rubla ci invers. Apropo, tu iti tii economiile personale in ruble? …

  26. @Anonim: Nici pomeneala. Nu-i o „viziune proprie”, e-o sinteza de „viziuni”. Dat fiindca SUA sunt în mare pierdere de viteza, apar si studii, si limbile se desclesteaza, si ele. + arhivele, cercetate, acuma, de mult mai multa lume. Decomplexata. Si sunt si filme documentare. Si la TV, si pe net. Cu imagini si alte documente-ale vremilor. Rubla-$: observi ca rusii nu vor s-aiba de-a face cu $. Dotat, în ultima vreme, si abuziv, de atribute diplomatice, adica de extrateritorialitate. Cum folosesti $ si Washington-ului nu-i convine, cum sanctiuni. Asa ca nici europenii nu mai vor s-aiba de-a face cu $, de vreme ce euro-i acuma moneda de rezerva bancara mondiala. La fel yuan-ului. ps vezi ca Vrajitorul din Oz are si el o interpretare valutara. Chiar si-n wikipedia. Nu, însa, articolul din România, care se rezuma sa povesteasca filmul. Când, el, de fapt, s-ar referi la etalonul aur/etalonul argint si la dubla etalonare, pe care, si repet, SUA de mult au pierdut-o. Gândeste-te când s-a turnat Vrajitorul din Oz ca sa-ti dai seama de când dateaza profunca criza americana, pe care tipii o pareaza, prin santaj (Keynes), la Bretton Woods. Numai ca nu mai suntem la epoca Bretton Woods.

  27. @Anonim: îti atrag atentia ca devalorizarea unei monede conduce la crestere economica. Moneda forte, dimpotriva, frânând-o. Si-n privinta economiilor mele personale: n-am.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.