China, un „separatist periculos”

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a declarat luni că Beijingul „nu are dreptul” să-i pedepsească pe taiwanezi, după ce China a inclus vineri pedeapsa cu moartea în noile pedepse penale ce îi vizează presupuşii secesionişti taiwanezi, informează AFP.

China consideră că această insulă, guvernată în mod autonom, face parte din teritoriul său şi este gata să o recucerească, chiar şi cu forţa dacă va fi necesar.

Beijingul a dat vineri publicităţii noi directive juridice care prevăd pedeapsa cu moartea pentru cazuri „deosebit de grave”, vizând susţinători „înverşunaţi” ai independenţei Taiwanului, au transmis media de stat.

Întrebat asupra acestor noi sancţiuni judiciare, preşedintele Lai a răspuns luni: „Ţin să subliniez că democraţia nu este la originea criminalităţii. Autocraţia este la originea criminalităţii”.

„China nu are dreptul să pedepsească poporul Taiwanului pentru ceea ce el apără. China nu are dreptul să angajeze urmăriri în afara frontierelor sale împotriva taiwanezilor”, a insistat el.

Legăturile între cele două părţi se vor deteriora dacă Beijingul „nu acceptă existenţa Republicii China şi nu începe schimburi cu (…) guvernul democratic ales şi legitim al Taiwanului”, a adăugat Lai, referindu-se la Taiwan cu numele oficial al insulei.

„Aceasta este calea bună pentru a creşte bunăstarea de ambele părţi” ale strâmtorii Taiwan, o cale maritimă de 180 km lăţime ce separă insula autonomă de China continentală, a continuat preşedintele taiwanez.

Luna trecută, la câteva zile după învestirea preşedintelui Lai, China a întreprins manevre militare în jurul insulei, ca reacţie la un discurs al noului preşedinte, perceput de Beijing drept „o mărturisire a independenţei Taiwanului”.

Timp de 48 de ore, China a mobilizat atunci nave de război, avioane, soldaţi şi lansatoare de rachete pentru a încercui insula.

După manevre militare la sfârşitul lui mai, Beijingul a promis că presiunile militare asupra insulei vor continua „atât timp cât vor continua provocările legate de independenţa Taiwanului”.

Armata taiwaneză a declarat luni că a detectat 23 de avioane militare şi şapte nave chineze în jurul insulei în decursul a 24 de ore ce au precedat ora 06:00 dimineaţa (22:00 GMT).

Lai, considerat de China un „separatist periculos”,a estimat că nu este necesar ca Taiwanul să îşi declare oficial independenţa, pentru că ea este „deja independentă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. E prea vizibil, ușor de demonstrat, cum că Taiwanul e bățos doar prin prezența și provocarea americană..In rest ar fi de mult parte din China și nimeni nu ar avea grija armelor sau a vre-unui conflict..

  2. Partenerul rus se insurubeaza in apropiere. Isi cosolideaza prezenta militara in Asia de sud-est prin cele doua colonii Corea de Nord si Vietnam cu care are noi intelegeri militare. Sigur ca rusul a avut OK-ul chinezlor care isi revendica zona ca fiind parohia lor. Surpiza recenta este Malaezia, un tigru asiatic care a dat o lovitura partenerilor traditionali prin cererea de aderare la BRICS, adica sare in barca chino-ruseasca. Si nu vine cu mana goala ci cu stramtoarea Malaca, un coridor de transport maritim strategic intre Pacific si oceanul Indian care va face parte din marile rute de transport viitoare ale BRICS-ului. S-ar putea ca intr-un viitor apropiat alte tari din zona sa urmeze exemplul Malaeziei.

  3. Xina amușină la procesoare.Cu toată lăudărosenia ei Xina nu știe la procesoare și asta, plus exemplul țării „surori” de la nord îl doare pe el lider maximo, XI.Parcă o aude pe mă-sa”cum alții pot și tu nu poți?”Are nevoie de lustru pentru că economia, cu Brics cu tot, a luat-o la vale și cu atâtea escrocherii imo cu partidu-n spate, coaja încrederii s-au cam dus.Până și naționalistii cei mai fervenți au ajuns de-și cumpără o păpușă Mao în mărime naturală cu care stau de vorbă.Nasou, modelul cu sistemă da rateuri, e prea mulți hoți la partid(că d-aia-i partid).

  4. SUA nu poate purta un război cu Rusia pentru că nu mai are soldați de când lăcomia elitelor a promovat consumerismul şi i-a transformat pe tinerii americani în grăsani, fătălăi şi drogați. Iar cei care au rămas încă normali nu au chef să mpară pentru a îmbogăți nişte demenți. Aşa că duc războiul prin intermediul unor pr0şti care să moară pentru ei: ucrainienii, urmează europenii, taiwanezii şi alții cărora le-au cumpărat conducătorii.

  5. Încercați o traducere mai bună pentru :
    „Democracy is not a crime and autocracy is the real evil.”

    Chiar și cu … Google translate.
    A dumneavoastră pare facută cu … goagăl !

  6. Procesorul taiwanez este de fapt procesor amerloc, mai exact este procesor creat de hegemonia militara mondiala a SUA….adica este creat de Taiwan, Olanda, Japonia, Indinezia, etc….Fara hegemonia militara mondiala amerloca China avea azi un procesor si mai bun. Dar SUA nu permit Chinei accesul la libera concurenta tehnologica…Se stiu interdictiile politice exercitate de SUA asupra companiilor chinezesti….Dar este sigur ca China le va depasi in cativa ani. Procesorul chinezesc este foarte aproape de procesorul taiwanez….Daca Procesorul e cauza discordiei, ar insemna ca Unificarea Chinei ar fi aproape…Nu e aproape in realitate, caci nu Procesorul e buba.

  7. China vrea sa se întoarcă înapoi la mâncat câini și pisici. Ajuți un imbecil,te scuipa.

  8. Axon, privește Hong Kongul și spune-mi și mie unde sunt chinezii ăia fericiți.Apartamente din Hong Kong oferă la 200-500$/lună(imens pentru chinezul de rând, venitul anual al țăranului), cuști de sârmă în care pot sta doar turcește în camere cu câte 20 de oameni la o budă, oameni disperați pentru a câștiga un salariu decent într-o zona care încă o duce bine China e o mare și goală minciună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.