Cofeina, tratament pentru Alzheimer?

Ar putea deveni cofeina un viitor tratament împotriva maladiei Alzheimer? Un nou studiu sugerează că efectele sale ar putea fi benefice pentru a încetini progresia bolii la pacienţii aflaţi într-un stadiu incipient, informează AFP.

Diferite studii epidemiologice au subliniat deja că un consum regulat şi moderat de cofeină pare să încetinească declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea şi cu riscul de a dezvolta maladia Alzheimer.

Boala Alzheimer se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcţiilor motrice şi orientării în timp şi în spaţiu.

Într-un nou studiu, publicat vineri în revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition din Franţa au analizat mecanismele care stau la baza dezvoltării bolii Alzheimer.

Ei au demonstrat că o creştere patologică a receptorilor ţintă de cofeină din neuroni în timpul dezvoltării bolii a favorizat distrugerea sinapselor şi, prin urmare, dezvoltarea timpurie a tulburărilor de memorie într-un model de studiere a bolii pe animale.

În 2016, aceeaşi echipă de cercetare a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina poate bloca la animale aceiaşi receptori, a căror expresie este anormal de crescută în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer.

„Putem astfel să ne imaginăm că prin blocarea acelor receptori, a căror activitate este crescută la pacientul cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive şi comportamentale”, a declarat David Blum, director de cercetare în cadrul Institutului francez pentru sănătate şi cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii noului studiu.

Un studiu clinic de fază 3, desfăşurat la Spitalul Universitar din Lille şi care include 248 de pacienţi, este în curs de desfăşurare. Jumătate dintre pacienţi primesc 400 mg de cofeină, iar cealaltă jumătate un placebo.

Obiectivul său este acela de a evalua efectul cofeinei asupra funcţiilor cognitive ale pacienţilor care suferă de forme incipiente sau moderate ale maladiei Alzheimer.

„Dacă studiul este pozitiv, el ne va încuraja să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că substanţa studiată, cofeina, poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a precizat David Blum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Cică, Bideu bea numai cofeina, iar concluzia a fost trasa inurma studiului făcut pe el. Se vede, nu-i asa, ca distinsa cofeina tratează Alzhaimarul?
    PS. Ar putea încerca și cu ceai din scoartw de Stejar extrema urgenta. Sincer, îl ador pe Bideu. Face fără sa știe ca face și cade fără sa-si amintească ca a căzut. In rest e lucid, dar numai după ce consuma 400 mult Wisiky sau trei litri de vin rosu, ca sa-i crească potenta intelectuala.

  2. Maladia secolului este Securismul desantat al securistilor romanasi. Ei cred ca daca te monitorizeaza real time 24 din 24 si te hartuiesc si te provoaca si fac verificari au senzatia ca stiu ei tot. Si ei nu teusesc nimic. Pana si verificarile lor amaanuntite sunt Nule cand le stii modul dw operare …WXKHTLYMWM abuzurile securiste sunt tot Maladie?
    Hartuirea securistilor este tot Maladie? Monitorizari agresive si lovirea omului cu arme cu energie dirijata… Adica teroriam pe om… Cica preventie:))) pai e Legal asa profesionistilor? WKXYZHTL

  3. Cand militianul iti adreseaza amenintari si te injuta si iti arata degetul mijlociu acolo ce Maladie este? Au ajuns cainii din servicii zeii Romaniei?
    Militienii daca folosesc Remote Neural Monitoring Viewing si il monitorizeaza pe om ca pe animale au senzatia ca reusesc tot… Cainilor Ce e Ilegal e Ilegal Militienilor din SRI operativi foarte… In combatere si preventie…pai Calcarea legii e Incalcare nu e Preventie, iar Abuzurile sunt abuzuri nu sunt modelare sau investigatii …Cainilor
    Ce este mai extremist ca extremismul abuziv operativ al securistilor din structuri?

    Studiul asta din articol este o aberatie Epidemiologica NU e nimic stiintific. Ca si biblia aia cica DSM de la afectiunile mintale. Pai DSM a foat votat intr o sala de unii care erau de fata si apoi tot asa. Pana si aia din domeniul lor contesta cum a fost facut DSM ul in Sua. In DSM sunt bagate toate aberatiile dar lumea nu arw timp sa verifice. Cea mai puternica atma impotriva omului folosita azi e psihiatria. In sistem cand nu corespunzi te baga repede pe un sablon ceva si te-a aranjat. Nu contesta nimeni ca toti sunt ai lor. Regie ca la circ. Nu mai puneti botul la toate aberatiile psihologilor traiti viata cum vreti si nu va stresati de nimic si verificati absolut orice. Iar pe cainii din structuri sa tineti minte Sunt cei mai mari Mincinosi ai societatii! Ei castiga prin minciuna asupra omului.

  4. Puteți vedea cine conduce psihiatria după modul în care numele Psihopatiei nu este în cartea lor mare, Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM), dar au o găselnita pe care ei o numesc tulburare de personalitate anti-socială. Antisocial!! terorist, deviant, divergent, insurgent etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.