Poziţia UDMR la consultări

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila, la Guvern.

El a adăugat că primul tur al alegerilor prezidenţiale pe data de 15 septembrie nu mai este posibil decât dacă Executivul emite marţi hotărârea în acest sens, aceasta fiind ultima zi când mai este posibil acest lucru.

„Dacă nu mai este posibilă data alegerilor pe 15 septembrie şi 29 septembrie turul doi, aşa cum coaliţia a stabilit iniţial, atunci credem că aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie. Dacă nu va exista un acord în coaliţia de guvernare, atunci alegerile prezidenţiale vor trebui organizate undeva în noiembrie. Există posibilitatea organizării alegerilor prezidenţiale, ca să ne încadrăm şi în termenele constituţionale, în 24 noiembrie primul tur, în 30 noiembrie alegerile parlamentare, şi în 8 decembrie turul doi al prezidenţialelor. Aici ne-am încadra în termenul constituţional legat de convocarea noului Parlament”, a afirmat acesta.

Premierul Marcel Ciolacu are consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Ha, ha! Asta ar hi cia mai penibilă dovadă di josnicie, să-ț’ facă ajenda electorală un partid di trădători di Țară!

  2. Propunerile liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila le-au simțit românii pe pielea lor prin desființarea cât a fost ministrul sănătății a 67 de spitale numai din zone românești și încercarea de slujire a ticăloșiei Băsescu cu privatizarea Ambulanței și atac la Iaset Arafat. Numai că asta afecta și zonele ungurești din Târgu Mureș și secuime cei care au susținut reforma dezastrului care era Salvarea, și ca atare ungurii lui i-au făcut vânt.

  3. Nu-l asculta bre. Nu e pentru bostanul tău de pe umeri.. Tu vezi de căruța cu coviltir și mîrțoaga cu care faci transhumanță,. iți dai părerea de parcă ai fi stăpîn pe undeva.. Nu ai fost și nu ești bre.. Ești un migrant, un impostor mizer, care mai crede că are opinie..Mai mergi la ambasador pentru salivă să poți vorbi..

  4. „Dacă nu mai este posibilă data alegerilor pe 15 septembrie şi 29 septembrie turul doi, aşa cum coaliţia a stabilit iniţial, atunci credem că aceste alegeri pot fi stabilite pentru luna octombrie. Dacă nu va exista un acord în coaliţia de guvernare, atunci alegerile prezidenţiale vor trebui organizate undeva în noiembrie”

    Daca nu, nu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.