Democrația Militară este sfârșitul Epocii Virtuale

Generalul Custer a luat-o nasol peste cap pentru că a subestimat forţa de luptă a triburilor. Patton s-a păcălit şi a ratat punctul şi nu a ajuns la Berlin pentru că personalitatea lui l-a scos din cărţi în intrigile Statului Major şi a complexităţii relaţionale aliate. Napoleon a luat o sfântă de bătaie la Waterloo pentru că n-a ţinut seama de liniile de comunicaţie şi nu şi-a asigurat şi securizat sistemul informaţional.

Hitler a evaluat greşit situaţia din Rusia şi iarna l-a făcut praştie. Să vă mai zic? Ei, ce e cu toată generalimea, ofiţerimea asta oare? Erau Gânditori Militari Euclidieni. Ei atacau adversarul după învăţămintele lui SUN TZU sau după jocurile cu soldaţi de plumb ale lui Clausewitz. Unii gândesc așa și astăzi. Dar lucrurile s-au schimbat radical. Democrația Militară s-a insinuat pretutindeni, până și în ceașca ta de cafea.

Venusianul Gore, n-are fi de acord cu ce spun eu dar până la urmă îl dau pe brazdă. Bem o cafea pe o terasă din prejma Guvernului României. În piață, vreo doi, trei, anemic, strigă așa, în dorul lelei, doar, doar i-o auzi cineva. Nu-i aude nimeni. Epoca Virtuală încă mai răsuflă dar e pe ducă. Rețelele de socializare s-au înfierbântat, de aia nu ies oamenii în stradă, stau cu toții cu nasul în telefoanele mobile, nici urmă de solidaritate socială.

Venusianul meu începe să plângă. El înțelege perfect ce-i cu Democrația Militară în acest sfârșit de epocă virtuală. Militarii se ocupă de toate, ei controlează economia mondială, ei controlează grupările ocxulte, ei controlează băncile, ei controlează partidele politice, concursurile sportive, ieșirile în spațiul cosmic și tot felul de războaie de la războiul găinilor aviare la războiul hecărilor de jocuri electronice, de la războaiele literare la războaiele locale și de nișă.

Fără militarii din armatele aerului, din armatele terestre și din forțele navale, din serviciile secrete și din toate milițiile militarizate nu se poate mișca nimic. Politicienii fac drepți în fața militarilor, militarii îi mențin la putere prin diverse strategii perverse, poporanii n-au ce face, votează la plezneală după cum sunt manipulați de forțele militare. În Antichitatea Târzie a fost la fel, legiunile romane au devenit foarte puternice, generalii de atunci au devenit foarte puternici, latifundiarii și senatorii s-au dedat plăcerilor iar legiunile s-au războit cu toți năvălitorii și au invadat noi teritorii.

Dar armatele nu produc nici Coca Cola, nici pizza, nici cornuri cu mac așa că și în Antichitatea Târzie și în Evul Mediu, militarii au sfârșit destul de nasol cu tot cu democrația lor. Așa-mi zice venusianul și eu îi dau dreptate. Acum, bem noi cafea ce bem și apoi o luăm la picior, venusianul și eu că tocmai vine o coloană de motorizate care se duce nu știu unde să bombardeze nu știu ce.

Vezi tu, armatele astea, vizibile sau invizibile, virtuale sau nevirtuale vor sucomba în cele din urmă pentru că din hăul cosmosului vine un val uriaș care o să ne dea peste cap pe toți. Și nici o bombă de-a militarilor nu ne va fi de folos. Iar Epoca Virtuală se va sfârși glorios pentru că în oceanul de ape se vor scufunda toate leptoapele, tabletele și smartfoanele așa să știți, vai de capul nostru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.