Discriminarea romilor. Consiliul Europei, recomandări pentru România şi alte 3 ţări

Consiliul Europei a prezentat marţi într-un studiu o serie de recomandări pentru combaterea discriminărilor în mass-media faţă de comunităţile alcătuite din romi şi nomazi în patru ţări europene, respectiv Bulgaria, Grecia, Italia şi România.

Acest studiu, coordonat de Consiliul Europei în cadrul programului comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei denumit „Egalitate şi nediscriminare pentru romi” (EQUIROM), examinează cum reprezentarea romilor la televiziune în aceste patru ţări contribuie prea adesea la inegalitate, la prejudecăţi şi la discriminare faţă de romi, scrie instituţia europeană în comunicatul referitor la studiul său.

Această analiză are în vedere standardele interne, europene şi internaţionale privind combaterea discriminării, a discursului de ură, şi tratamentul egal, precum şi legislaţia relevantă. Au fost astfel evaluate cel puţin 20 de materiale cu sau despre romi difuzate în perioada ianuarie 2022 – aprilie 2023 de diverse posturi TV din cele patru ţări.

Studiul urmăreşte să răspundă la întrebări esenţiale despre cum sunt reprezentaţi şi descrişi romii în programele televizate şi dacă există iniţiative, practici sau modalităţi de combatere a urii faţă de romi promovate prin intermediul televiziunilor.

Cadrele naţionale de reglementare din Bulgaria, Grecia, Italia şi România interzic discursul de ură şi discriminarea faţă de romi, dar mass-media din aceste ţări continuă să-i portretizeze negativ prin stereotipuri şi prejudecăţi, susţine Consiliul Europei. Acesta consideră că presa prezintă romii ca fiind violenţi, needucaţi şi înapoiaţi şi, în plus, are tendinţa de a se focaliza pe infracţiuni sau pe situaţia lor materială precară.

Deşi au existat unele eforturi de a creşte reprezentarea pozitivă a romilor în mass-media, acestea sunt rare, notează instituţia europeană. În consecinţă, recomandările studiului său au în vedere combaterea reprezentării negative a romilor în presă.

Printre aceste recomandări se regăsesc consolidarea capacităţilor organismelor de reglementare de a lupta contra discursului de ură, sensibilizarea lucrătorilor din mass-media, evitarea generalizărilor nefavorabile, oferirea posibilităţii romilor de a fi reprezentaţi în mass-media, evidenţierea unor exemple pozitive de contribuţii ale romilor pentru societate, includerea mai multor voci ale romilor în presă şi în prezentarea ştirilor, precum şi evitarea limbajului dezumanizant şi a prezentării romilor ca un grup omogen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Cand se bat pe strada sau in restaurante familii de rromi cu macete, se cheama in limba romana discriminare, adica se fac singuri remarcati, scosi in lumina … Niciodata se remarca cu o fapta buna.

  2. Da nu vreti voi sa vi-l trimitem pe criminalul Fabian la consiliu cu tot cu vrajitoare și palat il tremitem la voi si sa vedem cum va purtați cu ei? Asa ziceti toti pana va fura portofelele apoi i trimiteti in Ro.
    Ce ipocrizie.

  3. Au acces la tv-uri, conduc tv-uri.
    Dețin cele mai multe site-uri de „cultură”, de cancan, de manele, de orice.
    Sunt deja majoritari, ce draq mai vor ăștia de la poponeț brussrlez?

  4. Jmecheri baietii ăsteia de Brksel..
    În rând cu:”bă voi aveți mare corupție”(ha-ha),iată că mai avem și „ba voi umiliți țiganii”!?? Ți-ai găsit cine s-a fie umiliți.. Nu cunosc cifra câți sunt dar mai greu să știi câți din ei plătesc impozite!! Dacă plătesc.. Participarea lor la formarea PIB-ului, din care ei cer pentru sine mult, este oo, oo2 unități..
    Nici îndoială, că guvernul fa fi presat și învinuit de comisari, având la mâna încă o pârghie suplimentară și din această .. Unica Edirne este fiscul.. Nu nu lucrezi nu mănânci.. Cei din Europa, care îi hrănesc cu ajutoare sociale,dăunează guvernului Țării.. Cum ai hrăni un urs la marginea pădurii.. Peste un timp, dacă nu-i mai dsi, poate este sfâșie..

  5. De cind ” tziganul” este rom? Romul este o bautura . Si daca-i doare asa de tare de bietii”romi tzigani” de ce nu-i iau in curtea lor ? Sa vada cum si cine discrimineaza pe cine ?” Ciinele moare de drumul lung si prostul de grija altuia” !

  6. Mai terminati naibii odată cu așa zisa discriminare! Câtă ipocrizie! Occidentul nu mai știe cum să scape de țiganii din rromania dar pe de altă parte ne ceartă pe noi. La ora actuală, țiganii sunt privilegiații societății, au tot ce vor, fac tot ce vor, nimeni nu are voie să se atingă de ei. Toate ăstea în timp ce ei dau in cap, fura, talharesc, cerșesc, munca îi îmbolnăvește,etc. Speram ca nu vor mai ține mult toate mizeriile astea.

  7. Cat de discriminati sunt rromii din Romania, se poate vedea dupa palatele cu turnulete pe care si le construiesc in toate orasele si satele de la noi, dupa dintii de aur, inelele si lanturile de aur de cate 1 kg atarnate la gatul lor……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.