Dispar urșii „cerșetori” de pe Transfăgărășan

Urşii care îşi fac frecvent apariţia pe DN 7C – Transfăgărăşan urmează să fie relocaţi în sanctuarul de la Zărneşti, judeţul Braşov, a anunţat, vineri, prefectul de Argeş, Dragoş Predescu.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Argeş, Dragoş Predescu a participat la o şedinţă de lucru pe organizată pe Transfăgărăşan şi condusă de ministrul Mediului, Mircea Fechet. La şedinţă au mai luat parte reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu: Jandarmeria Argeş, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Primăria Arefu şi gestionarul fondului cinegetic.

„Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toţi cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urşii de pe Transfăgărăşan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urşi. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului”, a declarat prefectul judeţului Argeş, citat în comunicat.

Ministrul Mircea Fechet a apreciat că rezolvarea problemei urşilor de pe Transfăgărăşan era o urgenţă.

„Problema acestor urşi trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente şi, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. (…) Situaţia de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiştii care aleg să ignore legea şi recomandările autorităţilor şi se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În acelaşi timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiştii m-au informat că aceşti urşi şi-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerşitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană. (…) Soluţia identificată este relocarea acestora într-o rezervaţie dedicată, unde să poată fi monitorizaţi şi îngrijiţi corespunzător”, a afirmat Fechet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Astia vin din nou pe Transfagarashan daca nu găsesc de Mâncare in Pădure . Urshii merg si 100 de Kilometrii .

  2. Ar trebui relocați în țările UE de unde au fost aduși în Romania. Sunt cca. 16.000 de urși în Romania, în medie 400 de urși/județ. În toată ‘ioropa’ NU sunt atîția, cîți sunt la noi.

  3. Dar ce facem cu politicienii care la fel sint un pericol pt. toti romanii ? Pe astia cind o sa ii bagam intr-o rezervatie ?

  4. Ursii românești CERSETORI O SA NE FACA DE RAS PRIN ALPI ,o sa nestie până și toți prin Alpi și Pirinei ca astia mănâncă la gunoi și cerșesc prin orase iar daca nu le dai sar la tine și.ti iau cu forța și.ti dau cu laba🙄

  5. Într-adevăr sunt prea mulți, a crescut numărul lor necontrolat, cât și numărul politicienilor. Ceva trebuie făcut pentru ambele specii!

  6. Idy ăștia o să-i bage in toate comunitățile umane de pe Valea Prahovei și „isteții” cred că așa rezolva ei problema urșilor!!?

  7. Foarte bine; dar cati ursi poate gazdui si sanctuarul de la Zarnesti? Trebuie gasita o solutie definitiva pentru ursii excedentari. Chiar nu mai putem hotara nimic in tara noastra? Trebuie sa steptam „sfaturi intelepte” de la prea desteptii Europei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.