Disperare la Timișoara: s-a încercat import de vatmani din Filipine

Directorul STPT, Constantin Cocheci, a dezvăluit că, deși Societatea de Transport Public Timișoara dispune de o flotă nouă de tramvaie, autobuze și troleibuze, se confruntă cu un deficit de personal navigant de 25%. Cocheci a explicat:

„Avem nevoie de personal navigant, șoferi și vatmani. În ultimele șase luni, din necesarul de 150 de șoferi și vatmani am reușit, mai ales în ultima perioadă, să angajăm 50 de persoane, dar rămânem cu un deficit de 25%. Avem în curs de școlarizare alte 40 de persoane, deținem școala care formează șoferi de autobuz și vatmani. Pentru a grăbi procesul de acoperire cu necesarul de personal de bord, am fost deschiși cu toate firmele din Timișoara care au astfel de școli să pregătească șoferii necesari. Sper ca în trei luni să acoperim necesarul, astfel încât călătorii să nu resimtă întârzierile în trafic.”

Întrucât fluctuația personalului este semnificativă în vestul țării, STPT se confruntă cu dificultăți în a recruta personal din sudul și sud-estul țării, unde există un excedent de personal. Cocheci a detaliat:

„Suntem în discuții pentru a găsi variante. Legislația în domeniu este destul de restrictivă pentru a aduce personal din țările non-UE, de exemplu din Filipine sau din alte părți. S-a încercat această soluție, dar pentru astfel de șoferi, trebuie ca aceștia să-și fi luat atestatul în țara de origine înainte de anul 1996, iar la noi să susțină un examen de atestat în una din limbile engleză, spaniolă sau română sau, dacă aducem personal mai tânăr, examenul trebuie să fie în limba română, ceea ce le este mai greu. Costurile în astfel de cazuri sunt destul de mari, în jur de 700 de dolari pe lună. În momentul de față nu avem angajați din spațiul non-UE.”

Pe de altă parte, viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat finalizarea proiectului de achiziționare a 23 de tramvaie noi pentru Primăria Municipiului Timișoara (PMT). Lațcău a subliniat importanța proiectului pentru oraș, menționând că acesta face parte din eforturile de transformare a transportului în comun în cea mai bună opțiune pentru toți locuitorii. Proiectul, finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, include și implementarea unui sistem de avertizare în caz de coliziune pentru tramvaie.

 


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4655 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Trebie sa reducem numarul de tramvaie,inutile,nu sa aducem vatmani din Filipine,sa ne aprindem paie in cap

  2. Desi sunt in granita cu neamurile, totusi carpacii nu si-au vopsit tramvaiele in culorile placute ungurilor.

  3. Nu doar că nu mai trebuie adus nici un filipinez, srilankez, pakistanez, afgan, indian etc în România, ci ar trebui urgent trimiși înapoi în țările lor toți cei care se află aici sub pretextul absolut mincinos că nu se găsesc angajați autohtoni care să ocupe diverse posturi. Afară cu acești invadatori!

  4. se si doreste. Alungarea romanilor si aducerea indienilor, ca astia nu au constiinta nationala!
    Cum este.posibil ca la un roman sa ii dai salariu minim si la un strain, salariu mediu?
    Ce, in Europa romanii primesc salarii medii?

  5. Toata presa mentioneaza ca tramvaiele nou achizitionate de Timisoara sunt turcesti si sunt de culoare galbena.

  6. @omul simplu,de pe stradă
    -tramvai Imperio-Arad in Bucuresti:
    inutile
    la 2’000’000 euro bucata;
    nea Storescu ii face AICI reclama patronului:
    blesteme!

    evident ca in Bucuresti TOATE SINELE DE TRAMVAI sint „obosite”
    ca macaroanele fierte….

  7. In Filipine se circula pe stinga ? Intreb si eu, ca sa stiu daca sa devin pieton in Timisoara, ca tot da bine la sanatate …

  8. Pregătirea oamenilor pt străini de alte rase.
    Încălcarea rujată a Constituției.
    Penuria forței de muncă e minciună. Prin politici financiare și monetare, investiții, se poate face „penurie de forță de muncă” oriunde-n lume.

  9. Vatmanizarea și autobusizarea!
    Aaaaaaa! …și să nu uit: SALUBRIZAREA SECOND-HAND, cu moriști auto de măturat străzili!

  10. Cu fritzii lui Sorosh, aleși cu „fruncea”, nu cu mintea, nu ma mira sa aducă ăștia și niscaiva vatmani teroriști. Ca madam Merkel prin Germania.

  11. Asta Asta Serios ? Indienii nu au constiinta nationala? Da de unde ai scos asta? Recent britanicii au cerut niste bani inapoi din ,,ajutoare” daruite Indiei dar o jurnalista de la televiziunea nationala le-a raspuns ca le vor inapoia banii cand britanii vor returna cele circa 4 trilioane de lire sterline jefuite de perfidul Albion timp de vreo 2 secole din India. E hilar sa aduci in discutie un argument atat de absurd si fals cand poti sa spui pur si simplu ca nu doresti.

  12. Ai încercat să reduci neproductivi și să crești salariile, toa detector? Ai naibii, muhaiale”executive” visează pitici și sexoase asiatice.Brusc toți figuranții visează anverguri transcontinentale.

  13. Oferiti conditii decente, sistem de sanatate, educatie, respect si ne vom intoarce in tara.
    Cat timp „patronii” romani se vor comporta precum stapanii cu sclavii, nu veti avea romani care sa va slujeasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.