DNA anchetează acuzaţiile de blat de la meciul Dinamo-Lazio 1-3

În premieră un meci de cupă auropeană a unei echipe româneşti este cercetat de DNA, care s-a sesizat din oficiu în urma unor declaraţii publice în care s-a afirmat că a fost vorba de un aranjament.

DNA a demarat ancheta la sfârşitul lunii ianuarie 2015

Oficiosul sportiv ProSport anunţă că DNA a demarat o anchetă privind acuzaţiile de blat care vizează meciul dintre Dinamo Bucureşti şi SS Lazio Roma, disputat pe 28 august 2007 şi încheiat cu scorul de 3-1 în favoarea echipei italiene. DNA s-a sesizat din oficiu, în urma unor declaraţii apărute în spaţiul public în ultimele luni. Vă prezentăm doar una din acele declaraţii: „Blaturile să făceau la Bucureşti, la hotelul unde stăteau oaspeţii. Cu puţină tocmeală, ieşea un preţ bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: <Băieţi, daţi-vă la o parte!> E posibil să fi fost şi o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză şi să câştige Lazio. Dinu şi Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Preţul a fost vânzarea lui Radu Ştefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine şi a ieşit din el un jucător bun” (Vladimir Cohn, fost acţionar la Dinamo). Mai multe citiţi aici în articolul din ProSport.

Ce s-a întâmplat pe 28 august 2007

Meciul dintre Dinamo Bucureşti şi SS Lazio Roma conta pentru turul III (play-off pe atunci) al Champions League. Dinamo pornea favorită în acest meci. În tur (14 august), pe „Olimpico”, bucureştenii au controlat partida, şi au trecut pe lângă o victorie de prestigiu. Scorul a fost de 1-1 (Dănciulescu – min.22 şi Mutarelli – min 54), iar din minutul 75, Dinamo a avut un om în plus, datorită eliminării lui Behrami, iar din minutul 87, doi oameni în plus, Mutarelli find şi el eliminat. În ultimul minut al prelungirilor, 90+3, şi un dinamovist, Lucian Goian a văzut al doilea galben şi a plecat mai repede la cabine.

În retur, Dinamo a făcut o primă repriză de vis, conducând la pauză (doar) cu 1-0, prin golul înscris de Florin Bratu în minutul 27. Toată lumea se aştepta la o victorie clară a bucureştenilor, dar după pauză, de la vestiare a ieşit o cu totul altă echipă. În numai 8 minute (47 şi 53) italianii au întors scorul în faţa unei echipe care părea paralizată pe teren. Şi „paralizată” a rămas şi până în final, deşi timp pentru a egala şi a forţa victoria era suficient, cca 40 de minute. Mai mult, în minutul 66, lazialii s-au distanţat la 3-1. Şi astfel, deşi a plecat favorită 80%, iar la pauză procentul s-a ridicat la 95%, Dinamo a fost surprinzător eliminată.

Consideraţii post meci

După meci, foarte multă lume i-a acuzat pe cei de la Dinamo de non-combat în repriza a doua. Punctual a fost acuzat fundalul Vali Năstase vinovat direct la primele două goluri ale oaspeţilor, el provocând dubios un penalty în minutul 47 şi greşind flagrant la golul 2. Vali Năstase. În epocă au existat multe voci privind existenţa unui blat între cele două echipe. Pentru Lazio, ratarea calificării în grupele CL ar fi reprezentat un dezastru financiar. S-a reafirmat „măiestria” celor de la Dinamo de a regiza meciurile. „Evoluţie bună şi scor favorabil până la pauză, asta pentru ca tribunele să fie liniştite şi satisfăcute, după care urmează declicuri şi se acuză căderi psihice”, susţinea un experimentat personaj din lumea fotbalului. S-a găsit atunci şi acarul păun în persoana lui Vali Năstase, un fotbalist transferat recent de la Ascoli (Italia) şi care nu avea o tradiţie sub culorile alb-roşii. Un vinovat perfect convenabil pentru club.
Un alt argument al existenţei blatului: Dinamo avea o garnitură bună în 2007, în timp ce gruparea italiană, SS Lazio nu avea la vreamea respectivă un lot care să rupă gura târgului. Tomasso Rocchi, Simone del Nero, Goran Pandev erau singurele numele grele. În poartă aveau un „bunic” de 44 de ani, Marco Ballotta. Mai trebuie amintin că în ediţia de campionat 2007-2008, lazialii au avut o prestaţie modestă, terminând pe locul 12, iar în grupele CL, a ocupat ultimul loc, după Real Madrid, Olympiakos Pireu şi Werder Bremen.

Transferul lui Ştefan Radu

Şi modul în care a fost transferat Ştefan Radu de la Dinamo la Lazio a fost legat de evoluţia suspectă a alb-roşilor. De la 1 ianuarie 2008, fundaşul dinamovist a fost împrumutat pentru 1 milion de euro, până la sfârşitul sezonului la Lazio, gruparea italiană beneficiind de clauză de cumpărare. Niciodată un fotbalist român, indiferent de cât de valoros ar fi fost nu a fost împrumutat pentru o astfel de sumă doar pentru un retur de campionat. În vara lui 2008, Lazio a activat clauza de cumpărare şi a mai achitat 3,5 milioane de euro. O sumă mai mult decât frumoasă, ţinând cont de faptul că Ştefan Radu nu avea performanţe deosebite în plan internaţional. O sumă mai mult decât frumoasă ţinând cont că era vorba de un fundaş (atacanţii şi mijlocaşii costă cel mai mult) şi că venea din campionatul României.

Nu în ultimă instanţă, preţul plătit pe Ştefan Radu a fost surprinzător, ţinând cont că atât la 1 ianuarie 2008, când s-a realizat împrumutul, cât şi la 1 iulie 2008, când s-a perfectat transferul, fundaşul dinamovist avea o cotă de piaţă de 1,40 milioane de euro, conform site-ului Transfermarkt.de

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.