Doliu naţional în R. Moldova. A murit scriitorul Spiridon Vangheli

Ziua de luni, 24 iunie, va fi zi de doliu naţional în Republica Moldova, „în semn de tristeţe şi pentru a-i aduce un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli”, care a decedat vineri la vârsta de 92 de ani, a anunţat în cursul acestei seri preşedintele Maia Sandu, care a transmis condoleanţe familiei celui cunoscut ca „tatăl lui Guguţă”, personajul din cărţile pentru copii care l-a consacrat pe Spiridon Vangheli, relatează publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viaţă a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit ‘Coliba Albastră’ a copilăriei şi a plecat la cele veşnice. Am rămas fără ‘Tatăl lui Guguţă’, însă îi vom avea mereu pe Guguţă şi pe ceilalţi eroi creaţi de maestrul care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima R. Moldova pe toate meridianele. Guguţă a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguţă au văzut lumea aşa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă şi omenoasă. Încercăm să regăsim în întreaga noastră viaţă bunătatea şi blândeţea lumii lui Guguţă. În semn de tristeţe şi pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu naţional. Sincere condoleanţe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Un mesaj de condoleanţe a transmis şi preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu. „O lume văzută de ochi de copil este cea mai frumoasa din toate lumile posibile”, se arată în mesajul semnat de şeful legislativului.

Premierul Dorin Recean a ţinut să puncteze că Spiridon Vangheli ne-a învăţat, prin intermediul cărţilor sale, ce înseamnă prietenia, curajul şi inocenţa copilăriei.

„Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguţă, cu căciuliţa ta fermecată, aşa ne vom aminti de Spiridon Vangheli şi de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanţe rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generaţiile de copii care vin”, subliniază şeful guvernului în mesajul său.

Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la o săptămână după ce împlinise vârsta de 92 de ani.

Fiica scriitorului, Rodica Contu Vangheli, a declarat pentru Ziarul Naţional că tatăl său s-a simţit extrem de rău în ultimele două săptămâni şi „a plecat încet, împăcat”, acasă.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, România.

A activat în calitate de profesor de şcoală, apoi de redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, scriitorul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei”, „Crăiţa” etc.

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui extrem de îndrăgit Abecedar.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi străine şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar pe strada Kiev din Chişinău, unde este Cetăţean de Onoare, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguţă şi unde se află un monument din bronz, cu o înălţime de 1,5 metri, al cunoscutului personaj creat de Spiridon Vangheli.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Este un gest deosebit ca elogiati o personalitate, dar chiar daca este la moda termenul extrem, e neadecvat sa fie folosit pt a evidentia ca Abecedarul realizat de domnul Spiridon Vangheli este indragit de copii. Era suficient sa spuneti. Abecedar elaborat e indragit de copii. Ingerii sa-i fie alaturi pe drumul spre Lumina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.