Două operațiuni americane eșuate

Oare de ce ni se pare că Pentagonul este mult mai bun la cheltuirea banilor decât la planificarea unei operațiuni de succes? Eșecul Operațiunii Prosperity Guardian și dezastruosul port plutitor din Gaza sunt cele mai recente exemple de inițiative îngrozitor de scumpe care, deși i-au îmbogățit pe contractorii militari, nu au reușit să-și atingă nici pe departe obiectivele”, scrie fostul congresmen american Ron Paul.

În decembrie, Pentagonul anunța lansarea Operațiunii Prosperity Guardian, o operațiune anglo-americană care să-i împiedice pe rebelii hutiți din Yemen să mai perturbe traficul prin Marea Roșie care avea legătură cu Israelul. Hutiții au anunțat că vor ataca navele ce au legătură cu Israelul ca răspuns la numărul mare de civili care și-au pierdut viața în timpul operațiunii israeliene în Fâșia Gaza. Când SUA și Marea Britanie au lansat operațiunea militară, hutiții au anunțat că vor ataca și navele care au legătură cu aceste două țări.

Operațiunea anglo-americană ar fi trebuit să fie rapidă și simplă. Până la urmă, milițiile hutite nu pot rivaliza cu marinele militare ale SUA și Marii Britanii. Însă nu a mers așa cum Pentagonul se aștepta. Săptămâna trecută, The Wall Street Journal a arătat că, după cheltuirea a mai mult de un milliard de dolari doar pentru muniție, operațiunea nu i-a descurajat deloc pe hutiți și nu a reușit să restabilească traficul comercial în siguranță.

The Wall Street Journal scria că Avril Haines, directoarea comunității de informații, a transmis Congresului SUA că ”acțiunea condusă de americani nu a descurajat gruparea militară și că amenințarea va rămâne activă pentru ceva vreme”. WSJ mai informează că efortul militar al SUA împotriva hutiților ”nu este sustenabil”. Poate cea mai importantă parte a articolului este cea în care este citată experta Emily Harding: ”Armele pe care hutiții le primesc din Iran sunt ieftine și aceste livrări sunt foarte sustenabile, însă ale noastre sunt scumpe, lanțul nostru logistic este lung și scârțâie”.

Totul aduce aminte de mottoul volumului despre strategia războiului din Vietnam al colonelului Harry Summers. ”Știți prea bine că nu ne-ați învins niciodată pe câmpul de luptă”, ii spune un colonel american unui omolog nord-vietnamez. ”Da, se poate. Însă este irelevant”, vine răspusnul.

SUA au cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru un port plutitor temporar pentru Fâșia Gaza, pentru a aduce alimente pentru palestinieni, deși exista o rută terestra mult mai ieftină. Proiectul era sortit eșecului de la bun început. După câteva zile de furtună, portul s-a dezmembrat și o parte a instalației a ajuns pe țărmul israelian. Armata SUA a reușit să-l refacă, însă a fost folosit doar cât să se încarce câteva camioane cu ajutoare și a fost din demontat, de teama unei noi furtuni. Singurul lucru pentru care a fost bun a fost la susținerea unui atac israelian în Gaza, pe 9 iunie, soldat cu moartea a 270 de civili palestinieni.

În vreme ce neoconservatorii de la Washington pun la cale un război cu China pentru Taiwan, ar trebui să observăm cât de mari probleme avem cu hutiții și cu porturile plutitoare. Creșterea cheltuielilor militare pare să nu aibă limite, iar aceste creșteri urmate de rezultate ar trebui să ducă la întrebarea ce primim în schimbul dolarilor noștri. Avem cea mai scumpă armată din lume, spun unii. Da, se poate, însă este irelevant.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

11 Comentarii

  1. Razboiul este cel mai generos generator de PIB si de bogatie. Continuati, lumea e plina de carne de tun !

  2. Mentalitatea elitelor politice americane postulează că orice problemă, economică,politică, militară sau geopolitică se poate rezolva alocând fonduri suficiente, de multe ori chiar excesive. Banii,cu alte cuvinte, rezolvă totul.Realitatea ultimelor decenii a infirmat în câteva rânduri,spre exemplu, acest mod de a trata conflictele militare, că acelea din din Coreea, Vietnam sau Afghanistan. Cu toate acestea, mentalitatea descrisă mai sus rămâne neschimbata, în timp ce SUA se îndreaptă cu pași mici dar siguri spre ruină financiară.

  3. @Akornion : NU SUA se îndreaptă se spre ruină financiară, ci UE, factura UE o plătește. Datoria publica a SUA a ajunsa în ianuarie 2023 la 31 400 miliarde $, SUA are nevoie de o resetare financiară globală, are nevoie de un război în Europa ca de oxigen. și-l va avea.
    Același interes îl are Franța în care datoria publica a ajuns la 98% din PIB. Acum înțelegeți de ce Franța vrea război?
    Din nou românii se bagă într-o afacere, afacerea Ucraina, în care nu are niciun interes, din nou nu avem coloana vertebrala sa rămânem neutri.

  4. Pentru cititori:
    1.banii pentru finantarea masurilor anti houti sunt dati de Arabia SAudita,deci nu ne uitam la bani,are balta peste
    2. podul plutitor improvizat este un test militar,nu are nici o legatura cu alimente pentru Gaza,oricum podul e arhi-insuficient,ca si parasutarea de alimente,alt test militar in Gaza cu zero rezultate, dar da bine la prostime

    Eu as fi mai precaut,as judeca situatia holistic,nu dpdvun gicacontra ca Ron Paul care doar asmute prostimea

  5. Prostia ingroapă Rusia, ia pune un link credibil cu faptul că Arabia Saudită plătește costul conflictului dintre americani și houtiti…

  6. @@Akornion, n-ai cum sa fii neutru pentru că târgul clasei polimanglitoare rromânești e următorul”cât timp împrumutați voi România ca să mai ciordim și noi ceva(ceva mai mult), facem ce spuneți voi. Oricum, dacă iese urât, am luat avionul și am sters-o. Ce rămâne după noi, nu mai contează”. Cam asta avem acum și asta explica din plin cedarea sistemului „Patriot” Ucrainei, făra a clipi, cât și dezastrul economic constatat de Comisia Economică UE. Asta înseamna”Votați româneste”.

  7. De ce sunt eşuate aceste operațiuni? Scopul a fost atins: s-au transferat nişte bani (mulți) din buzunarul cetățenilor SUA în cel al elitelor iudeo masonice care stăpânesc complexul militaro-industrial. La fel şi cu Ucraina: fiecare glonț tras, fiecare Abrams sau Patriot distruse reprezintă un câştig, nu o pierdere. Asta este războiul: o metodă ca unii să se îmbogățească. Ce dacă mor oameni împinşi la luptă fără voia lor? Sunt pierderi colaterale care nu-i interesează pe psihopații care conduc lumea.

  8. @@Prostia.. etc:cititi si voi articole din Foreign Policy,din Middle East Institute,nu va limitati lectura ..Romanii habar nu au de unde se conduc operatiunile anti-houthi si de catre cine,de ce acest razboi dureaza de peste 10 ani,etc
    Primiti articole cu citate din expandati zaharisiti ca Ron Paul,dar nu va intrebati de ce nu intervin arabii in razboiul din Gaza,unde sunt toacti literalmente palestinieni,de ce Iranul nu e pedepsit,de ce SUA a mutat forte importante in apropierea Israel ,de ce guralivul de Erdogan a cazut in mutenie,de ce batranelul obez de la ONU se abtine de o vreme :)))..
    Vai mama ei politica externa,unii o discuta de parca Romania sta pe Luna, nu pe pamant,nimic nu pricep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.