Emisarul lui Putin: Recunoaşterea Transnistriei va depinde de evoluţia evenimentelor

O provocare similară celei reclamate de Kiev, în urma vizitei lui Putin în Crimeea, a avut loc în Transnistria, unde a sosit emisarul președintelui rus pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin. Vizita nu a fost coordonată cu autoritățile Republicii Moldova, care însă s-au arătat extrem de moderate. „În această zi nu trebuie să instigăm la ură. Trebuie să îi comemorăm pe cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Să evităm provocările”, a precizat președintele de la Chisinau, Nicolae Timofti.

Prezent la Tiraspol pe 9 mai, Rogozin a declarat că ”flagelul fascismul înflorește” și a promis separatiștilor din Transnistria că îi va sprijini în lupta împotriva fascismului. În discursul său, Rogozin s-a referit explicit la moartea militanților pro-ruși din Odessa, în urmă cu o săptămână. ”Rusia va face tot ce e posibil pentru ca Transnistria să nu fie izolată”, a spus Rogozin. Având în vedere că în violențele din Odessa au fost implicați și separatiști transnistreni, potrivit rapoartelor Kievului, declarația lui Rogozin lasă să se întrevadă un posibil plan al Rusiei de a anexa mare parte din litoralul ucrainean, pentru a conecta Transnistria și Odessa cu Crimeea și chiar cu regiunea Donețk, până la granița rusă.

Rogozin a declarat că „Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”.

Totuşi, în legătură cu recunoaşterea regiunii transnistrene, Rogozin a afirmat că aceasta este o „problemă complicată”. Potrivit vicepremierului rus, totul „va depinde de evoluţia evenimentelor”.

„În dreptul internaţional există prioritatea dreptului la integritate teritorială şi acestui fapt i se acordă o atenţie deosebită. Însă, atunci când există o ameninţare la adresa vieţii şi integrităţii cetăţenilor care locuiesc într-o regiune a ţării, dreptul la autodeterminare devine mai presus de dreptul la integritate teritorială. Aşa s-a întâmplat în Crimeea”, a declarat Rogozin.
Rusia are în Transnistria 1.500 de militari, cu misiunea oficială de menținere a păcii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.