Evaluarea Națională, rezultate slabe. Deca spune că a înțeles

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2024, cele mai slabe din ultimii trei ani. Un singur elev din mediul rural a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024. Potrivit rezultatelor consultate de Edupedu.ro, copilul a învățat la Școala Gimnazială Iepurești, din județul Giurgiu.

Spre comparație, la Evaluarea Națională de anul trecut, 12 elevi avuseseră media 10.

42,40% dintre elevii din mediul rural nu au reușit să obțină media 5 la Evaluarea Națională. 48,67% nu au obținut nota 5 la proba de Matematică și 39,56% dintre elevii din rural nu a luat 5 la Limba română.

Ne confruntăm cu o degradare a calității în pregătirea pentru evaluare

Întrebat, pe B1 TV, despre numărul mic de adolescenți care au obținut medii de 10 la nivel național, Marian Staș, expert în educație, a răspuns:

„(…) când anul trecut am avut sute de copii, vreo 400, cam așa, sau 500, care au obținut media 10, și acum avem 60, asta înseamnă o degradare a calității prestației și a calității a ceea ce înseamnă pregătire pentru evaluare la limita din dreapta, acolo unde ar trebui să fie performanța, dar nu acolo de fapt este problema cea mai importantă”.

Dscrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu

Pentru a nu mai ajunge în situaţia în care să existe discrepanţe mari între rezultatul la Evaluarea Naţională şi mediile din gimnaziu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că  are în vedere ca toate evaluările cu caracter naţional care trebuie să rezulte şi în planul de intervenţie personalizată să se realizeze digital.

Ministerul Educației ia în calcul, de asemenea,  să extindă aria de autori la Bacalaureat și Evaluarea Națională

Întrebată dacă are în vedere modificări de programă astfel încât printre autoriii canonici să fie introduși și autori din ultimii 40 de ani, ministrul Ligia Deca a spus:

„După cum știți, reforma curriculară în gimnaziu a avut loc. Există o programă de evaluare care preia din programa existentă pentru gimnaziu acele componente considerate a fi relevante pentru evaluare. Sigur, am înțeles apelul atât al elevilor, cât și al societății, să avem și texte mai recente”.

„Și, da, vom lua în discuție să vedem în ce măsură aceste programe de evaluare pot să fie mai aproape de experiența cotidiană a elevilor. Din ce am înțeles, în zona textelor contemporane, ele sunt mai degrabă la subiectele la alegere sau la subiectele, mă rog, inițiale, mai puțin în zona de analiză, dar, da, putem lua în calcul și extinderea autorilor”, a adăugat ministrul.

 Ligia Deca a anunţat că la Evaluarea Naţională din acest an au fost obţinute 65 de medii de 10. Un număr de 407 elevi au luat nota 10 la Limba Română şi 1.060 la Matematică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Să citim din dicţionar:
    DECA = Element de compunere savantă cu semnificația „zece”, „de zece ori”, folosit mai ales la formarea unor termeni care denumesc măsuri.

    Ca să fie clar pentru toată lumea, ar trebui să fie ceva similar cu: DECAmetru, DECAgram, DECAlitru… etc.

    Faptul că pe doamna o cheamă DECA, adică nu NIMIC după, înseamnă că este de 10 ori NIMIC.

    Demonstraţie simplă, observată chiar cu ocazia numirii în funcţie, când a arătat că nu o ţin picioarele – se pleoştise ca o ameobă cu rochie.

  2. Pentru ce naiba sa te spetesti in scoala?Reteta succesului este alta.
    Florin Catu – nascut in familia care trebuie, nu a fost in stare sa treaca de examenul de treapta (cls.a 10-a) . Luat geamantane de diplome la „particular” , numai de nu bubuie de inteligent ce este —a ajuns prim-ministrul la Romanica;
    Lauruta Kovesi , un Catu feminin , absolvit facultate cu 7 la licenta (noroc ca era sportiva)—- ajunsa sefa Republicii Procurorilor din Romanica;
    Florian Coldea , un adevarat „geniu” in facultate absolvita magna cum laude cu incredibila nota de 6 —– a ajuns seful statului pararel din Romanica;
    Iar lista este foarte lunga… SUCCESURI

  3. …mai mult decât dublu?!numărul notelor de 10 la matematică-1060-față de cele la limba și literatura română-407?da’probabil se compensează la limba engleză…

  4. La campionat am dat si primit 3+2+1+1+3=10 goluri. Exact! La fel si la examen daca aduni ce ai primit cu ce ai pierdut obții 10. Hai Romania!

  5. Cică subiectele au fost mai ușoare decât la simulare! 1/3 dintre înscriși nu au luat 5. Asta-i Romania educata! Zero lei,zero bani! Niste filozofi scoși de profesori cu 15.000 lei pe lună! La sparanghel nu -ti trebuie carte! Înainte drogați că nu-i greu!

  6. Rezultatele sunt slabe fiindcă au făcut o cură de slăbire de sorginte SUA NATO cu morcovi rași si varză călită de vicisitudinile vieții. Având in vedere ca subiectele au fost de nivel mediu, e clar ca nivelul mediu a dat măsură mediocrității si submediocrității lui. Salariile s-au mărit, meditațiile sunt o industrie prospera, numai rezultatele lipsesc.
    ps. Azi, am auzit un argument foarte frumos din partea unei profesoare. afirma, domnia sa: ” Chiar dacă rezultatele sunt mediocre, am rămas surprinsă plăcut de notele obținute de către unii elevi care aveau șanse mici sa-si ia evaluarea”. Așadar cel care trebuia, in viziunea doamnei sa ia patru, a luat cinci si ceva si doamna este extaziată. Oricum putea intra si cu patru la liceu si lua bursa de merit, dacă se încadra in cei 30 la sută dintre elevii clasei ca medie. Când te gândești că într-o instituție de învățământ din orașul nostru, cl. VIII-a, 12 elevi din 22 au terminat cu media zece, iar la nivelul școlii 14 au terminat clasele V-VIII cu aceeași medie, chiar că-ți vine să dai cu basca de toți pereții instituție ca sa se trezească si ei si profesorii si elevii si părinții si cei care ne conduc destinele din minister. Așa ca o consolare, eu zic ca ar fi cazul ca sindicatele sa pună de o greva de măriri salariale fiindcă unde mu e responsabilitate si dragoste față de profesie nimic nu e, in afara de remunerație. Oare nu s-ar putea marii si suma primită ca primă de vacantă? După un an școlar epuizant cu meditații zi si noapte si ore de somn la scoală, credem ca mărirea sumei ar fi o măsură justă si benefică pentru destinul școlii românești.

  7. Ligia Deca e Lică (Mama, Lică ară! din Abecedar) al lui Sămădău adică să mă dău de-a dura. 😛

  8. Ăștia sunt viitorii terfeliști? Ăia care doar vor, dar care nu au ce livra? Doar că îi plimbă părinții prin diferite țări și vor și ei ca acolo. Fără carte, fără muncă, fără cunoaștere, fără dăruire, fără implicare.
    Soluția ar fi să simplifice subiectele la evaluare, bacalaureat, admitere la facultate (unde mai are loc acest proces). Exemple de subiecte: să-și scrie numele corect, să spună rezultatul a 2+1, să behăie ultima manea la modă, să arate ultimul filmuleț de pe feisbuc…

  9. Acum nu mai urla „ielevii” ca Deca-i de vina ? Probabil ca ea trebuia sa invete pentru ei. „Rominia educata ” a Wermerului…..

  10. Aceasta fufa pe post de Estera din Biblie, care salveaza pe Alles Bulake, conform indicatziilor Rabyiilor lor, a introdus coruptzia shi in scolii, prin mituirea prostiei, elevii fiind premiatzi cu note de la 0 la 5=majoritatea acum. Sa vede-tzi ca vor fii premii shi mai grase la introducerea manualului HO, care oficiaza ghettoul lor mult iubit shi in shcolile noastre. S-ar putea ca parintzii copiilor sa se prinda de shmecherie shi sa o faca praf shi pulbere pe aceasta d-na care nu spune daca are copii sau pe ce lucruri a jurat ea ca ministreasa. Noi mai in varsta am dat Bac-ul la vreo 7 materii care cuprinde-au totzi anii liceului, shi asta nu de forma, nu mai spune-m ca erau uniforme pentru elevi, nu ca acum cand se vine la shcoala ca la pitzipoance ca sa bage in draci adolescentzii, de unde shi multe lucruri de indobitocire, mai rau ca la crucea lor de piatra, ex.crime pasionale, etc. Daca incepand de la gradinitza le mai baga in cap chestia cu schimbarea de sex, se pare ca ne meritam cu brio soarta, ca daca romanul prost, nu este prost destul pana nu este shi fudulie.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Sunte-m > decat Kolonie, ceva experimental ca la Austerlitzul lor mult iubit, de au ajuns ambasadele lor straine, nu in nume personal nominalizate, sa ne spuna cum sa inghitza-m gogoshile lor, precum Pride parade cu participantzii turishti venit-tzi din tzari unde steagul lor de cur cur beau a devenit natzional.

  11. Multi comenteaza fara habar; Da, a fost mai slab anul acesta deoarece la matematica , subiectele au fost mult mai dificile, mai ales prin volumul de munca.

  12. @ Costica – cine ai fi vrut sa „munceasca” ? Deca , parintii sau bunicii ?cartea-i de capatii ,nu facebook , instagram ,tik-tok sau ce alte nazdravanii folosesc”ieducatii” lui Wermer Joiannis, pricipit ? Daca nu sapi si nu uzi ogorul pooo….a recolta . Muncesti ai ,nu esti „Bulai” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.