Evaziunea fiscală a luat proporții

Peste 480 de persoane au fost arestate preventiv, în urma a 615 acţiuni desfăşurate de poliţişti în primele patru luni ale acestui an, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan.

„În primele patru luni ale acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 615 acţiuni de amploare, pentru administrarea probatoriului necesar documentării activităţii infracţionale, în dosarele instrumentate, fiind realizate, în cadrul acestor operaţiuni, peste 4.500 de percheziţii domiciliare. Au fost dispuse măsuri preventive faţă de 1.246 de persoane – 481 de arestare preventivă, 34 de arest la domiciliu, 237 de control judiciar şi 494 de reţinere”, a declarat Georgian Drăgan.

Potrivit acestuia, în acest an a scăzut numărul infracţiunilor de furt şi tâlhărie.

„În urma activităţilor poliţiştilor, situaţia operativă se situează aproximativ la aceleaşi valori ca în perioada similară a anului precedent, cu toate acestea, se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare – o creştere de 20 de procente. Astfel, a crescut numărul infracţiunilor de evaziune fiscală cu 846 de fapte, respectiv o creştere de 64,4%. De asemenea, a scăzut numărul infracţiunilor de furt cu 5,6%, iar numărul infracţiunilor de tâlhărie a scăzut cu 14,4%”, a spus Drăgan.

În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, el a arătat că, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puţine accidente rutiere grave, menţinându-se trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate, respectiv cu 3,6% mai puţin şi pentru numărul răniţilor grav, cu o scădere de 4,2%.

„Infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice au înregistrat o creştere cu 4,8%, cea mai mare creştere fiind înregistrată în cazul infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, respectiv cu 30%. 11,7% dintre infracţiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive , vorbim aici de 1.491. Au fost constatate, de asemenea, peste 11.800 de fapte de conducere sub influenţa alcoolului, dintre care aproape 7.700 fiind contravenţii şi au fost întocmite 4.100 infracţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.

Cu privire la violenţa domestică, Georgian Drăgan a afirmat că, în primele patru luni ale acestui an, poliţiştii au emis peste 4.000 de ordine de protecţie provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

„În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 38.656 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 19.348 în mediul urban şi 19.308 în mediul rural. La nivel naţional, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,5%, faţă de primele patru luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte”, a mai arătat Drăgan.

El a mai arătat că, în perioada menţionată, pe linia combaterii traficului de droguri, au fost derulate 358 de acţiuni operative de către poliţişti şi procurorii DIICPT, dintre care 168 au fost acţiuni operative de mare amploare, pentru a proba activitatea infracţională a 1.586 de persoane cercetate.

„În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost puse în executare 1.300 mandate de percheziţie domiciliară, au fost reţinute 696 de persoane, au fost arestate 609 persoane, iar faţă de 132 persoane a fost luată măsura controlului judiciar. În urma tuturor acestor activităţi desfăşurate de poliţişti şi procurori, au scoase din piaţă peste 500 de kilograme de droguri de risc şi de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri şi patru tone de substanţe interzise, substanţe dopante ridicate de la o fabrică clandestină identificată în urma unei operaţiuni din judeţul Argeş”, a declarat Georgian Drăgan.

În domeniul protecţiei animalelor, acesta a precizat că au fost aplicate sancţiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei, au fost efectuate peste 5.000 de controale şi acţiuni, iar 550 de animale aflate în situaţii de pericol au fost salvate şi plasate în adăposturi.

„Totodată, poliţiştii au întocmit 784 de dosare penale, au efectuat 117 percheziţii la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entităţi, au organizat 5.132 de controale/acţiuni, iar, ca urmare a activităţilor desfăşurate, au fost dispuse 59 măsuri preventive – reţinere, arestare sau control judiciar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IGPR.

De la debutul campaniei electorale şi până în prezent, au fost semnalate 197 de fapte de natură penală, au fost aplicate 270 de sancţiuni contravenţionale, iar 77 de semnalări nu s-au confirmat, a mai declarat Drăgan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Asta-i evaziune?
    Stati sa vedeti acum evaziune, când Parlamentul HOTILOR a votat Actul normativ care modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, iar incompetentul Iohannis a promulgat-o.
    O invitatie oficială si legală la furt generalizat pâna la 1 milion de euro!

  2. Evaziunea fiscală este neplata taxei de protecție. Mai demult a fost numită bir, azi impozit, aciză, TVA, asigurare obligatorie, CNAS, CAS.

  3. Cu procese taraganate cate 20 de ani pana se prescriu faptele, la ce rezultate te poti astepta?……[Rumburak]

  4. Constatări de „rahat” pentru a creste in continuare evaziunea fiscală pentru că, nu sunt multumiti de acest procent minuscul pentru clanurile de escroci și hoți din politica complicităților pe orice palier. Succesuri.

  5. @ ”Mutarea” lu’ Coldea, Dumbravă și Hideg i-a scos să declare și evaziunea, că Băsescu a băgat evaziunea în CSAT, la siguranța națională, pe unii în instanțe și a zis și ,,copy-paste”, ?

  6. @ Deci, un anunț care vine , pe fondul creșterilor salariale, de la aceia care administrează și problema ,,evaziunii fiscale” , ?

  7. Ce mai heirupism pulitienesc….Si-au pierdut tirlicii de asa alergatura ….Scoateti-ii la penzie de cum termina scoala pe pulitisti si reangajati-ii la pulitea locala.

  8. Georgian ; astia au pus o poza veche ! Trimite poza cu steaua de castor ! Gorgian Dragan doua grade intr-un an vorba unui veteran .

  9. De regula, evaziunea este „cautata” in micile afaceri fara protectie.Se fac pe banda rulanta dosare penale la initiativa securistilor de la Antifrauda pentru tot felul de prostii, in loc sa se atace marea evaziune!Nu e nicio smecherie marirea sumei pana la care nu se face puscarie (1 milion euro), e doar o modalitate de a-i santaja pe unii potentiali „evazionisti”.problema nu e limita superioara, ci inexistenta unei limite inferioare pentru incadrarea ca infractiune a evaziunii fiscale.Astfel, dupa lege, poti avea dosar penal chiar si pentru un leu evaziune daca vor „organele”.In plus, ca sa stie comentatorii, oricum se platesc dobanzi si penalitati (inclusiv o aberatie numita „penalitate de nedeclarare”) pe langa cei 20% „extra” la sumele identificate ca „evaziune”.Din cauza legislatiei neclare si intepretabile , practic orice IMM este pasibil de incadrare la „evaziune”.Si inca ceva, organele actioneaza selectiv : nu se ating de firmele proprii, ale securistilor, ale celor carorar le tin contabilitatea si nici de multinationale..Si bineinteles, nu ataca zona persoanelor fizice bugetare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.