Excomunicare la Vatican: Arhiepiscop vinovat de schismă

Arhiepiscopul italian ultraconservator Carlo Maria Vigano, un critic virulent al papei Francisc, a fost condamnat pentru „schismă” şi excomunicat după ce a respins autoritatea liderului Bisericii Catolice, a anunţat vineri biroul doctrinar al Vaticanului, citat de agenţiile de presă internaţionale.

Monseniorul Carlo Maria Vigano, în vârstă de 83 de ani, a fost exclus din Biserica Catolică din cauza „refuzului său de a recunoaşte şi de a se supune autorităţii suveranului pontif”, a anunţat Dicasterul pentru Doctrina Credinţei de la Vatican într-un comunicat.

Această decizie rară într-un proces intens mediatizat ar putea avea un impact major în cercurile ultraconservatoare, în special în Statele Unite, unde opoziţia faţă de pontificatul papei Francisc este puternică.

„Suntem conştienţi de declaraţiile sale publice care arată refuzul său (…) de comuniune cu membrii Bisericii care îi sunt supuşi şi refuzul său faţă de legitimitatea şi autoritatea magisterială a Conciliului Ecumenic Vatican II”, a explicat dicasterul.

Acest influent prelat italian, fost ambasador al Sfântului Scaun în Statele Unite, a indicat că a fost citat să se prezinte în faţa justiţiei Sfântului Scaun pe 20 iunie, fiind acuzat că a „negat legitimitatea Papei Francisc” şi că a „respins Conciliul Vatican II”.

„Repudiez, resping şi condamn scandalurile, erorile şi ereziile lui Jorge Mario Bergoglio (papa Francisc – n.red.), a cărui gestionare a puterii este absolut tiranică”, a criticat arhiepiscopul Vigano într-o lungă declaraţie publicată online.

„Consider acuzaţiile la adresa mea ca pe o onoare”, a adăugat el pe reţeaua de socializare X.

Conciliul Vatican II (1962-1965), considerat o adaptare majoră a Bisericii Catolice la lumea modernă, „reprezintă cancerul ideologic, teologic, moral şi liturgic pentru care ‘Biserica sinodală’ bergogliană este metastaza necesară”, a adăugat Carlo Maria Vigano.

Monseniorul Vigano, care a fost nunţiu apostolic (ambasador al Sfântului Scaun – n.red.) la Washington din 2011 până în 2016 înainte să se pensioneze, este un acuzator constant al papei Francisc şi s-a remarcat prin luări de poziţie deosebit de critice la adresa autorităţii suveranului pontif.

El a ieşit din anonimat atunci când a cerut demisia papei Francisc în august 2018, publicând o listă de acuzaţii dureroase cu privire la modul în care acesta a gestionat abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice.

El l-a acuzat în special pe suveranul pontif că l-a protejat mult timp pe fostul cardinal american Theodore McCarrick, care a fost destituit în 2019 pentru violenţe comise asupra unui minor.

Arhiepiscopul Vigano a spus atunci că papa ar trebui să demisioneze şi, ulterior, l-a catalogat pe liderul de la Vatican drept „un profet fals” şi „un slujitor al Satanei”.

Vaticanul a respins acuzaţia de muşamalizare a comportamentului sexual nepotrivit al cardinalului McCarrick şi l-a convocat luna trecută pe arhiepiscopul Vigano pentru a răspunde acuzaţiilor de schismă şi de negare a legitimităţii papei.

„La încheierea procesului penal, Preasfinţitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de delict rezervat (încălcarea legii) de schismă”, se arată în comunicatul din această vineri, adăugându-se că arhiepiscopul italian a fost excomunicat, sau alungat, din Biserica Catolică.

Într-o declaraţie emisă săptămâna trecută, arhiepiscopul Vigano a declarat că a refuzat să participe la procedurile disciplinare deoarece nu a acceptat legitimitatea instituţiilor aflate în spatele acestora.

El a fost şi secretarul general al Guvernoratului Vaticanului, funcţie pe durata căreia a descoperit şi a denunţat corupţia care domnea în administraţie.

Carlo Maria Vigano a fost deja condamnat în 2018 de un tribunal italian la plata sumei de 1,8 milioane de euro către fratele lui cu handicap în urma unui proces în care a fost acuzat de spoliere familială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Asta l-a intrecut pe Teodosie al nostru. Al nostru scoate perle, dar nu-l contesta public pe Daniel……[Rumburak]

  2. Asta a fost impotriva vaccinurilor. se stie ca isus a zis: vaccinati-va, vaccinati-va, vaccinati-va!

  3. O mizerie! Este unul dintre cei mai profitați arhiepiscopi catolici. O rușine!! Dar ce se mai poate aștepta de la bietul Francisc? Nada!

  4. O mizerie! Este unul dintre cei mai profilați arhiepiscopi catolici. O rușine!! Dar ce se mai poate aștepta de la bietul Francisc? Nada!

  5. Francisc e un papa lapte spre deosebire de antecesorii sai cum a fost Papa Inocentiu al III-lea care a trecut prin foc si sabie Zara si Constantinopole si pe oricine avea cea mai mica deviatie de la linia digmatica. fara mila

  6. Ce e ala „ultraconservator”, cand dogmele (adevarurile de credinta) sunt imuabile? Daca catolicii sunt schismatici, pentru inovatiile lor dogmatice, Papa Francisc e, cu atat mai mult, un antihrist! Fratilor, urmatorul Papa, care va domni la Vatican cand China va lua locul Rusiei in pole position, va fi un calau pentru ortodocsi. Atunci, multi clerici vor trada de frica. Si uite asa se va curata Biserica de iude si va face ca Romania sa renasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.