Fenomenul misterios care afecteazā nucleul Pământului

Centrul planetei noastre se învârte neobişnuit de încet în ultimii 14 ani. Dacă această tendinţă misterioasă continuă să se manifeste, ea ar putea duce la creşterea duratei zilelor terestre, deşi efectele ar fi imperceptibile pentru oameni, potrivit unui studiu recent, informează livescience.com.

Nucleul intern al Pământului este o sferă aproximativ de dimensiunea Lunii, compusă din fier şi nichel solid, care se află la peste 4.800 de kilometri sub picioarele noastre. El este înconjurat de un nucleu extern – un strat extrem de fierbinte de metale topite, similare cu cele din nucleul intern -, acoperit la rândul său de un strat de roci topite, cunoscut sub numele de manta, deasupra căruia se află scoarţa terestră. Deşi întreaga planetă se învârte în jurul propriei axe, nucleul intern al Terrei poate să se învârtă cu o viteză uşor diferită faţă de manta şi de scoarţă datorită vâscozităţii nucleului extern.

De când oamenii de ştiinţă au început să cartografieze straturile interne ale Pământului prin înregistrări detaliate ale activităţii seismice în urmă cu aproximativ 40 de ani, nucleul intern s-a învârtit uşor mai rapid decât mantaua şi scoarţa terestră. Dar, în noul studiu, publicat pe 12 iunie în revista Nature, cercetătorii au descoperit că, începând din 2010, rotaţia nucleului intern a început să încetinească şi că acesta se învârte de acum puţin mai lent decât celelalte straturi ale Pământului.

„Când am văzut pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am fost uluit”, a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife. „Dar când am găsit alte două duzini de observaţii care semnalau acelaşi tipar, rezultatul a fost inevitabil”, a adăugat el.

Dacă rotaţia nucleului intern continuă să încetinească, atracţia gravitaţională a acestuia ar putea, în cele din urmă, să determine straturile exterioare ale planetei noastre să se rotească ceva mai încet, modificând durata zilelor noastre, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, orice schimbare potenţială ar fi de ordinul miimilor de secundă, ceea ce înseamnă că modificarea duratei zilei „ar fi greu de remarcat”, a precizat John Vidale. Ca urmare, probabil că oamenii nu vor trebui să îşi actualizeze ceasurile şi calendarele pentru a se ajusta la astfel de diferenţe, mai ales dacă va fi vorba despre o schimbare temporară.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii au sugerat că rotaţia nucleului intern al Pământului încetineşte. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „backtracking”, a fost dezbătut de aproximativ un deceniu, dar a fost foarte greu de demonstrat.

În noul studiu, cercetătorii au analizat date obţinute de la peste 100 de seisme repetitive – evenimente seismice produse repetat în acelaşi loc – de-a lungul unei margini a plăcilor tectonice în Insulele Sandwich de Sud din sudul Oceanului Atlantic, între 1991 şi 2023.

Fiecare seism le-a permis cercetătorilor să cartografieze poziţia relativă a nucleului în raport cu mantaua terestră, iar prin compararea acelor măsurători, echipa ştiinţifică a putut să „vadă” felul în care rotaţia nucleului intern s-a modificat de-a lungul timpului.

Noul studiu reprezintă „cea mai convingătoare” dovadă de până acum că fenomenul „backtracking” se întâmplă cu adevărat, a spus John Vidale.

Deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care rotaţia nucleului intern a încetinit, dar acest lucru este cauzat probabil fie de „îngroşarea fierului lichid din nucleul exterior care îl înconjoară”, fie de „atracţiile gravitaţionale din regiunile dense ale mantalei telurice suprapuse”, au precizat autorii studiului.

De asemenea, nu este cunoscută nici frecvenţa cu care se produce fenomenul „backtracking”. Este posibil ca rotaţia nucleului intern să treacă în mod constant printr-o accelerare şi o încetinire, însă astfel de schimbări se produc probabil de-a lungul mai multor decenii. Din acest motiv, seturi mai lungi de date sunt necesare pentru a deduce tendinţele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne cel mai misterios dintre straturile ascunse ale Pământului. Dar, în anii recenţi, noi tehnologii le-au permis oamenilor de ştiinţă să afle mai multe detalii despre nucleul intern, inclusiv faptul că el este uşor asimetric, că este mai moale decât se aşteptau cercetătorii, că se poate învârti în afara axei Pământului şi că are un nucleu interior separat.

Autorii studiului vor continua să analizeze datele seismice pentru a afla mai multe informaţii despre „inima” planetei noastre şi despre felul în care aceasta se modifică de-a lungul timpului.

„Dansul nucleului interior ar putea fi chiar şi mai vioi decât ştim noi în prezent”, a adăugat John Vidale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

17 Comentarii

  1. De gaura ozon nu ne mai amintim..
    Mulți bani au cheltuit fraierii..!
    Ce mai face Greta?
    Posibil ca aceste oscilații al miezului Terra au fost și mai înainte însă pe acele vremuri nu erau utilaje cu care se putea înregistrat schimbările.. Hai să nu exagerăm.. Din istoria Pământului noi participam abea câteva secunde.. Știința se perfecționează fulgerător.. Mâne poimâine dacă uzim ceva din cosmos ce, sarim sub laiță..!?

  2. Diamantul se topeste la 3500 de Grade Celsius ! Este o Temperatura mai Mare de 3500 de Grade Celsius in Mijlocul Terrei !

  3. Unde s-a dus „surplusul” momentului inertial lipsa acum (prin incetinire) daca stim FIZIC ca
    momentul inertial al unui sistem in rotatie …se conserva ?
    IQ=? (-> se-ncalzeste Pamantul ? e-n energie termica pierderea de moment inertial a nucleului ? 😀 )

    MDA … 🙁

  4. Aceste observații pertinente stau la baza constituirii Uniunii fierului și cărbunelui, UE de astăzi, chiar dacă nu mai găsești o scamă de minereu pe tot cuprinsul Europei de azi. Mai aproape stă fierul din Rusia și stratul de ciment, gros de kilometri, de pe suprafața lunii. N-ar strica un pic de viteză adăugată, să mai iasă în timp ceva galbini la centrifugă.

  5. SE poate intampla FIZIC …
    doar daca centrul de greutate al TERREi oscileaza cicilic-abrupt locului axei de rotatie al planetei !

    IQ=?
    Simplu ca buna ziua = nu cred ca nu se stie de ce NUCLEUL incetineste (dar si accelereaza proportional distantei centrului de greutate al planetei relativ la axa de rotatie a planetei) ! Macro-cicle pseudo-haotice !

    PE SCURT … exact ca la o PIRUETA de patinatoare … cantitatea momentului inertial ramane aceeasi daca isi duce de la piept inspre diametral-opuse mainie incetinind rotatia si viceversa accelerand daca isi trage mainile inapoie la piept !

    MOMENTUL de inertie se conserva doar daca in timp ce nucleul incetineste „niste brate” grele se distanteaza de axa de rotatie ! Asta se poate insa
    CATASTROFAL doar daca NUCLEUL incepe sa se raceasca … etc.

    IQ=? 😉

  6. „Galilei spune:
    19 IUN. 2024 LA 20:22
    E vorba de miimi de secundă.Știre din arsenalul progresisto alarmist !”

    cat timp diferit de zero …miimile pot produce perturbatii determinist-haotice de sitem in timp ! (se aduna NON-LINIAR efectele sumarizarii lor ciclice dependent de fenomen geologic-TERMICE interioare °!)

    😀

  7. Perfect ! 🛀🤣🛀
    Planeta se raceste din interior … „îngroşarea fierului lichid din nucleul exterior care îl înconjoară”
    😀 -> fierul lichid se „ingroasa” doar daca se raceste !
    Ar fi straniu ca cele 2-3 grade diferenta pe secol , vizibile temporar ca „INCALZIRE GLOBALA” sa fie caldura interna care
    lipseste „fierului ingrosat” pentru a fi lichid ! 👽

  8. GENIULE: MAGA ? (i-ati prins pe „democrati” in CLENCI-ul jewdeo-ykran de sta matza-n-coada la CASA A

  9. articole de umplutura
    cica se „ingroasa” … fierul ? 😮 😀 😛

    (PS: din aceleasi motive se ingroasa si apa la sub 0 grade ! se raceste ! NUCLEUL PAMANTULUI se raceste si el -> cu CONSECINTE atmosferice! IQ=?)
    De cand e COTINIDNUL ziar umoristic (=de propagandizarea a stiintei, ateiste in sine )

  10. Polii pamintului se invesreaza cam la 200 de mii de ani si o inversare completa poate dura si un secol. Un adevar stiintific bine documentat.

    Iar ultima schimbare de poli a fost cam acum 200 de mii de ani. Pentru unii, e misterios povestea asta cu nucleul pamintului, doar pentru caci cunostiintele noastre stiintifice le avem strinse de mai putin de 3000 de ani, si ca acum 200 de mii de ani nu se stringeau statistici pe calulator legat de vreme, miscarile planetlor si activtatii solare, fara sa vorbim de cimpul magnetic terestru si de stratul de ozon?

  11. 👽😎”the Dzhanibekov effect”😎👽
    IQ=?
    😉

    [pe tema efectului astuia si-a inversarii CICLICE(!) a polilor e de meditat ! DE CE ? Pentru ca masele in rotatie din interiorul Terrei … prin efecte inertial MECANICE tot de fizica newtoniana nu de MAGIE … tin ]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.