Francois Hollande a convocat Consiliul Apărării

François Hollande, dar şi Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac ar fi fost interceptaţi în beneficiul Statelor Unite, informaţiile fiind dezvăluite de WikiLeaks, potrivit unor documente confidenţiale ale NSA.

După difuzarea informațiilor intrate în posesia WikiLeaks de către cotidianul Liberation și site-ul Mediapart, Hollande a decis să convoace pentru miercuri dimineață un „Consiliu de apărare” pentru „a evalua natura” acestor informații.

Interceptărle vizau chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice şi au fost efectuate cel puţin în perioada 2006-2012.

Au mai fost spionaţi, de asemenea, pe lângă cei trei preşedinţi francezi şi fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

Un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă, potrivit Mediapart, Libération şi WikiLeaks, la o conversaţie dintre François Hollande şi premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault.

Hollande şi-a exprimat în cadrul discuţiei dorinţa de a organiza „consultări secrete” cu opoziţia germană referitoare la eventualitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro.

De asemenea, potrivit unui document redactat în perioada 2007-2012, când preşedinte era Nicolas Sarkozy, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională avea o listă cu mai multe numere de telefon, printre aceştia, consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerţ Extern Pierre Lellouche.

Marți seară, Casa Albă a dat asigurări că SUA nu interceptează comunicațiile președintelui francez Francois Hollande.

„Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande”, a declarat pentru AFP Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, fără a face alte referiri la operațiuni care s-ar fi putut desfășura în trecut.

„Colaborăm strâns cu Franța în toate subiectele de dimensiune internațională și francezii sunt parteneri indispensabili”, a adăugat el.

Anterior, executivul american a refuzat să comenteze sau să dezmintă informațiile potrivit cărora SUA i-au spionat, între 2006 și 2012, pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande.

„De manieră generală, nu desfășurăm operațiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate națională specific și justificat”, a precizat atunci același purtător de cuvânt într-un comunicat. „Acest lucru este valabil și pentru cetățenii obișnuiți, și pentru liderii mondiali”, a adăugat el.

Cieşte şi Ce dezvăluiri privind președinții francezi spionați de NSA conțin documentele WikiLeaks

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.