Gazele naturale se scumpesc de la 1 iulie

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat miercuri o creştere medie, începând cu 1 iulie, de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Conform unui comunicat, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. anunta o crestere de 19% deci in loc de 0,31 lei pe KWh deci 0,31X 119/100=0,3689 lei deci daca acum 3MWh, adica 3000 de KWhX 0,31 lei costa 930 lei, vor costa 3.000X0,3689=1106,7 lei deci 1.106,7-930=176,7 lei inseamna o crestere de 2,5 lei?
    In ce aritmetica?

  2. Ne-au prevenit azi prinăvară că fiindcă iarna a fost ușoară au ramas în depozite cu peste 50% și acesta sunt costuri care DE CE??? la vor suporta consumatorii. Că BRAZII i-a tocat HS Timber Holzindustrie Schweighofer și acum îi toacă HS Timber, SCHELA DE ȚIȚEI ȘI GAZ METAN este la OMV Österreichische Mineralöl Verwaltung, CUNUNA DE SPICECE este la șeici, italieni, elvețieni.
    Spice, munți păduri și schele
    Au fost averea țării mele. Mele???

  3. Acum cateva saptamani eram anuntati ca pretul gazelor a scazut pe piata internationala.

    Asadar, sa recapitulam ce s-a intamplat cu preturile in ultimul an:
    O data le-au crescut ei si le-am crescut si noi.
    O data le-am crescut noi si le-au scazut ei.
    O data le-au scazut ei si le-am crescut noi…
    Dar ce-mi veni mie?…

    Ca biet pret de piata, esti aidoma unui alpinist convins: urci… urci… urci…
    Dar si cand da ursul peste tine, te scapi instantaneu de toate gazele!
    Pe gratis!
    Mai ales cand da peste tine ursul de la rasarit, ala care ne arunca bomba, sa ne taie noua trompa.

  4. mai cumpara cineva blocuri prin Dubai!
    Platiti votanti, platiti!
    Sa va ia si pielea de pe voi, ca meritati!

  5. Gazul dat moca Ucrainei și Moldovei costă . Cine să plătească ? Prostovanii iobagi din Securistan care votează bine de tot de 30 de ani și se miră de ce o duce greu 😆😆😆.
    Bravo bă iobagilor, hai la muncă, taxe mai mari, tarife mai mari la combustibil, alimente și energie. Băieții comasați nu își pot face combinatiile dacă voi nu puneți osu’ la treabă și nu vă plătiți conștiincios tot ce va cere Securitatea 2.0.
    Ps. Să nu votați cumva pe cineva care propune o politică naționalistă. Voi iobagilor sunteți acum europeni și nu trebuie să ajungă „extremiștii” la putere pentru că vor fi dezamăgiți stăpânii coloniei eșuate…pardon, partenerii noștri strategici vestici 😆. Sunteți blană iobagilor, să o țineți tot așa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.