Grecia fierbe. Meteorologii sunt îngrijorați

Grecia e la un pas de a avea cea mai călduroasă lună iunie din istorie pe baza temperaturilor înregistrate până acum în această lună în toată țara.

Dr. Kostas Lagouvardos, director de cercetare al IEPVA/EAA, spune că luna iunie 2024 „va fi cea mai tare din toate cele pe care le-am văzut”, însă abia la sfârșitul lunii va trage concluzia finală, notează presa greacă. Potrivit lui Lagouvardos, prima evaluare este că este cu siguranță un iunie foarte cald, cel mai cald ca durată în valori medii vreodată, în timp ce, după cum explică el, temperaturile sunt deosebit de ridicate atât în ​​ceea ce privește valorile maxime, cât și valorile minime.

Acest lucru, potrivit lui Lagouvardos, creează un stres termic continuu în oameni.  „Persistența temperaturilor ridicate pentru perioade lungi este ceea ce ne îngrijorează cel mai mult”, spune specialistul.

În prima jumătate a anului 2024, cu excepția lunii mai, s-au inregistrat temperaturi peste nivelurile normale pentru sezon. „Din iulie 2023, toate regiunile țării au avut temperaturi peste nivelurile normale pentru sezon, cu excepția lunii mai, care în nordul și centrul Greciei a fost ușor sub normal. În Sterea de Est, Peloponez și Creta timp de 12 luni consecutiv temperaturile au fost în mod continuu peste normal cu o iarnă inexistentă”, atrage atenția că „Persistența temperaturilor ridicate pentru perioade lungi este ceea ce ne îngrijorează cel mai mult”, subliniază el.

Condiții de caniculă au fost înregistrate și în iunie 2007 și 2019 , însă niciunul nu pare să fi făcut media valorilor înregistrate în acest an .

„În 2007, am avut cea mai mare temperatură înregistrată în Atena, în centru, în Thisio, au fost 44,8 grade . Dar a fost o perioadă scurtă de câteva zile. Dar ca lună nu a fost deosebit de caldă”, subliniază Lagouvardos și adaugă că sunt așteptate temperaturi ridicate și săptămâna viitoare.

„Ceea ce iese în evidență este că de la începutul lunii temperaturile au fost foarte ridicate. După cum arată datele noastre, vom continua să experimentăm temperaturi ridicate. Cel mai probabil, săptămâna viitoare vom vedea temperaturi destul de ridicate și în est”, notează domnul Lagouvardos.

În același timp, în luna iunie a acestui an, conform datelor de până acum, ploile au fost deosebit de limitate, ceea ce face din iunie 2024 nu doar o lună caldă, ci și destul de uscată.

În plus, valorile ridicate ale temperaturii la suprafața mării sunt observate în Marea Mediterană și în principal în Marea Mediterană de Est la mijlocul lunii iunie 2024, potrivit climatebook.gr. În special, după cum raportează climatebook.gr, în estul Mediteranei temperatura mării este la niveluri ridicate pentru sezon, cu abateri de temperatură de ordinul 2-3°C peste nivelurile normale pentru sezon, în timp ce cele mai mari abateri pozitive sunt observate în zonele Mării Egee și ale Mării Levantului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. In fiecare zi, cand ies pe balcon, vad la magazinul de vis-a-vis programul de aprovizionare. Stiu deja cand vine painea, puii, rosiile, etc.
    Ceea ce mi se pare de-a dreptul socant este volumul de apa / bere / sucuri – in fond, toare sunt pe baza de apa – care sta imbuteliata, care nu participa la circuitul ala „in natura” , asa cum am invatat la scoala.

    La un calcul simplu, doar pentru un magazin, rezultatul este cam asa (aproximez, fiindca nu stiu cat se vinde pe zi si intra apoi in „circuit”) apa + altele pe baza de apa:
    – apa minerala/plata = 2 paleti cu sticle de 2 litrri + 3 paleti cu sticle de 0,5 sau 1 litru
    – bere = 2 paleti cu doze/ PET-uri
    – suc (diverse firme) = 2 paleti cu PET-uri de 1,5/2 litri + 1 palet cu sticle mai mici
    – vin
    – detergenti lichizi de rufe/vase
    – lichid pentru spalat geamuri

    Toate astea pot fi in totla vreo 10 metri cubi de apa pe zi – mai mult decat este consumul pe apometru intr-o luna.

    Asa ca: 30 zile X 10 metri cubi X 30 magazine = 9000 metri cubi pe luna
    Asadar 9000 metri cubi sunt blocati in magazinele unui oras in niste recipiente si nu mai participa la normalitatea fenomenelor naturale.

    Acum adaugati cat are fiecare acasa.
    Poate asa se intelege de ce se schimba normalitatea planetara pentru interesele unor bolnavi de imbogatire.

    Oare, la nivel mondial, cam cata apa este prizoniera unor depozite ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.