Greenpeace, luptă totală împotriva Neptun Deep

Mai întâi s-au legat cu lanțuri de sediul Petrom din București, acum au dus lupta împotriva gazului din Marea Neagră la un alt nivel. Activiștii de mediu de la Greenpeace amenință cu procese la Bruxelles, cu alte proteste și cu orice este nevoie, numai că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, cel mai mare din energia românească, să fie oprit deîndată.

Dincolo de probelemele de mediu pe care le-ar aduce Neptun Deep(unde se găsesc 100 de mld. Mc. și exploatarea ar urma să înceapă în 2027), așa cum relatează OffshoreEnergy OffshoreEnergy Europe’s mega gas project braving perils as plot twist emerges from explosive-ridden Black Sea waters, Greenpeace s-a dus la Bruxelles să se plângă că Marea Neagră e plină de mine, de la războiul din Ucraina, și oricând o astfel de mină ar putea cauza o explozie la platforma de foraj și să creeze un dezastru de mediu.

Europe’s mega gas project braving perils as plot twist emerges from expl…

Melisa Čavčić

An analysis has put a new spin on the ride-or-die opposition to the development of a $4.4 billion deepwater gas …

 

În plus, Greenpeace este categoric convinsă că aceste mine, care sunt încărcate cu până la 160 kg de explozibil și concepute pentru a avaria grav navele, reprezintă un pericol plauzibil pentru proiect, aproape 100 de mine marine trebuind deja să fie dezamorsate de la începutul războiului, ceea ce reprezintă o medie de o mină marină pe săptămână.

A paria pe dezvoltarea gazelor fosile pentru a asigura securitatea energetică a Europei este deja un pariu nesăbuit, având în vedere distrugerile climatice, sociale și de mediu bine documentate, cauzate de combustibilii fosili. Dar să pariezi pe dezvoltarea gazelor fosile, în plus, în mijlocul unei zone de război, este de-a dreptul iresponsabil. Întrebarea privind securitatea energetică ridicată de războiul rusesc împotriva Ucrainei nu poate fi rezolvată printr-un proiect care este el însuși expus unor riscuri masive ca urmare a acestui război.”, a spus Marc Dengler, expert în climă și energie la Greenpeace Austria

În concordanță cu acest lucru, companiile de asigurări sunt percepute ca fiind considerate riscuri foarte mari, punând primele de asigurare pentru navele din Marea Neagră de până la 30 de ori și considerabil mai mari decât în alte zone de criză, cum ar fi Marea Roșie. OMV a dezvăluit că se anticipează o amprentă de carbon a proiectului de aproximativ 2,2 kg CO2/bep la producția de platou, față de media industriei de 16,7 kg CO2/bep.

În acest context, Greenpeace subliniază că noile proiecte de gaze precum Neptun Deep nu sunt doar periculoase, ci și incompatibile cu pragul de 1,5 grade Celsius, în ciuda faptului că actorii din domeniul combustibililor fosili pun în curs de dezvoltare multe astfel de proiecte de infrastructură în Europa, sub pretextul asigurării aprovizionării cu energie a continentului pentru a-și promova agenda privind gazele.

Grupul de mediu a cerut interzicerea la nivelul UE a noilor proiecte de petrol și gaze, precum și o tranziție accelerată către sursele de energie regenerabile și o mai bună eficiență energetică, ca fiind cea mai bună rețetă pentru a asigura ceea ce consideră a fi un viitor sigur și sănătos pentru toți.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cu o suprafață de 7.500 de kilometri pătrați, este situat la aproximativ 160 de kilometri de țărm, în ape cu o adâncime între 100 și 1.000 de metri. Primul gaz este așteptat în 2027, cu o producție de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1104 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Teroristii astia ecolgici ce se numesc GreenPeaca ar trebui sa se duca sa consulte psihiatrii.
    Schizofrenia indusa si spalarea pe creier nu e o schuza pentru actiunile lor impotriva omenirii si normalitatii.

  2. Cine-i manipuleaza pe astia de la Greenpeace? Au gasit veriga slaba Romania si ,au zis ei, ca este o paine de mancat! E munca grea la acesti ecologisti; cine-i plateste , cine-i mana in lupta, de ajung sa se lege cu lanturi ? Eu zic ca cel mai bine ar fi sa se adreseze la ONU, si sa ceara oprirea exploatarii petrolului si gazelor in Marea Neagra ! Pai, cum numai in Marea Neagra? Pai, da , deoarece la cei „mari” nu se duc , ca o iau imediat pe cocoasa si sunt expulzati, cu lanturile si barcile lor , da’-n Romania merge … sat fara caini!

  3. Au dreptate totală.. Platforme de foraj marin in larg, cu tehnologie incertă pentru foraj la mare adîncime , este o distrugere practic a ecosistemului mării negre. Nemaivorbind că e război in vecin, că nu mai trebuie să utilizezi hidrocarburi in actuala conjunctură climatică și că ai metode alternative de producere a energiei, mult mai ieftine.. Să te pui acu la o treabă extrem de scumpă și periculoasă trebuie să fii bătut in cap..

  4. fac bine dar si rau:
    fac bine ptr ca tot ce se extrage este folosit rau si polueaza ..
    fac rau ptr ca austriecii ne fac un bine tinandu-ne in afara lagarului schenghen,ridicat special ptr cei care au pierdut razboiul mondial si mijloc de muls si recuperat banii pe daunele din razboi de la copii-copiilor perdantilor razboiului !!!

    un paahar de apa din balta ptr schenghen si viitorul nostru de „europeni” = sclavi ptr papusarii din afara E.U. ,
    ptr ca perechile EL si EL sa se destrabaleze la petreceri cu orgii si drogurile mafiei

  5. Green Peace este una dintre cele mai vechi organizatii de protest impotriva intereselor economice ale unora sau altora dintre statele Lumiii Libere, platite evident de catre ce cei care se simteau prejudiciati in avantul si suprematia tehnico-economica de avansul unor state realizate ale Lumii , care nu aveau acordul lui Big Brother. Eram la vremea respectiva, prin anii ‘ 70, decada urmatoare Woodstock, Flower Power, Make Love Not War, etc si nimeni nu era preocupat de cine se afla in spatele Green Peas si nici al vaselor de croaziera oceanica ce demonstrau impotriva programului nuclear francez din Polinezia, par exemple. Era o chestie cool, ni se spunea , care era sustinuta financiar de Filantropi din Lumea Libera , care actionau din constiinta civica. Cool ! In perioada respectiva traim sechelele Razboiului Rece si de aceea ne interesa prea putin cine e in spatele acestei miscari, precum nici numele navei transoceanice cu care alergau balenierele japoneze in apele australe, anume Rainbow. Azi toti LGTB-istii stiu cine este taticul lor. La vremea respectiva, prin anii ‘ 70, decada urmatoare Woodstock, Flower Power, Make Love Not War, etc nimeni nu era preocupat de cine se afla in spatele Green Peas si nici al vaselor de croaziera oceanica ce demonstrau impotriva programului nuclear francez din Polinezia, par exemple. Era o chestie cool, ni se spunea , care era sustinuta financiar de Filantropi emancipati din Lumea Libera , care actionau din constiinta civica. Cool !
    Azi le stim numele Filantropilor implicati in razboiul din Ukrania , iar mass-media din ROU , aservita ,le poate trage cate limbincur doresc , sub acoperirea anonimatului, caci Dracqnia a fost eliminat dupa ce promisese ca va da o Lege pentru devoalarea acestor cetateni si surselor lor de venituri

  6. In caz de accidente, scapari accidentale de gaze de sonda nu pot mai periculoase ca parturile de vaci.
    Petrol nu se va extrage sa existe deversari. In caz ca ajung mine plutitoare sa se detoneze la impact cu platforma sa explodeze..

  7. ar trebui sa manance doar produse crude, sa se spele doar dintr-o sursa care nu necesita un consum de energie cum este pomparea/filtrarea apei, incalzirea, sa nu se imbrace pt ca producerea hainelor necesita consum de energie, poluare prin procesul tehnologic, etc. La fel ca ecologistii vegani, care nu inteleg ca si plantele sunt fiinte vii si sufera…

    cum au folosit lnturi, cum se poate? fierul se obtine prin arde la aprox. 2000 de grade, apoi zgura ramasa, etc. De ce nu se revolta si pt lanturi?

  8. Prima dată cand am auzit ca sponsorul principal al Greepeace este Gazprom nu prea credeam dar urmarind activitatea organizatiei si a zonelor de actiune nu mai am nici un dubiu.
    Platformele alea marine de langa Crimeea vad ca nu au nici o problemă.
    Bombardamentele in I.Serpilor, la Ismail, sunt benefice pentru Delta Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.