Hărăbor. ”Plătesc taxe din două locuri, spre Andrei nu se întorc nici 10%”

Manuela Hărăbor e mamă singură a unui tânăr de 33 de ani cu autism.  Lupta pentru fiul ei  este nu una cu ajutorul statului, ci în pofida  lui. 

”Puține s-a schimbat în bine pentru cei diagnosticați cu autism”, spune Manuela Hărăbor:

„Sistemul nu poate fi învins, din păcate. Singura soluție pe care am găsit-o a fost să las sistemul în spate și să îmi văd de treabă. Să găsesc soluții pentru ca lui Andrei să îi fie mai bine.

Nu mi-am permis să mă las descurajată. Evident că lucrurile s-au mai schimbat, dar nu suficient.

Sistemul se bate cu pumnii în piept că a devenit european, că merge pe niște principii democratice, dar totul a rămas, în mare parte, la nivel declarativ.

Dacă pentru copii s-au mai găsit ceva resurse, oricum insuficiente, datorită muncii depuse de către asociații sau fundații, pentru adulții cu nevoi speciale nu se face în continuare nimic”, a declarat Manuela Hărăbor, pentru VIVA!.

Cum se descurcă

”(…) Terapiile de nouă generație sunt în continuare nedecontate, ajutorul financiar de la stat este insuficient pentru necesitățile persoanelor cu nevoi speciale, medicația adjuvantă care se folosește în alte țări nu este luată în considerare de către Ministerul Sănătății, drept care nu este decontată.

Cu toate că eu plătesc taxe din două locuri de muncă, spre Andrei nu se întorc nici măcar 10%”. Empatie am găsit în imediata apropiere, în mediul în care trăiesc și muncesc, nicidecum la forurile superioare ale statului, care, potrivit Constituției, ar trebui să poarte de grijă tuturor cetățenilor și să gestioneze banii noștri în folosul tuturor românilor”, a conchis actrița.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

10 Comentarii

  1. stai linistita ca o sa vina in curand „ajutor” de la stat, o sa aiba grija PNListii si USRistii sa bage o legislatie care o sa deconteze sinuciderea asistata ca in Belgia, Canada si alte „tzari civilizate”

  2. Ce, nu-ti place unde se duc banii din impozite?
    Pe armament depasit, cadouri catre tari vecine si nu neaparat prietene, re-finantari de datorie externa pe care guvernul a contractat-o garantand cu CNP-ul tau, pe borduri, papainoage si festivalul berii, pe sprijinirea infiintarii de cafenele din 5 in 5 metri ca sa para ca e capitalism, pe salarii umflate de bugetari taietori de frunze la caini….
    Ce pretentii mai ai, Manuela, cand iata, statul are atata grija de tine si de banii tai? Dormi linistita, ca statul vegheaza la banii tai…
    Si plateste acolo mai departe!

  3. Mult succes si tenacitate! Cunosc si eu un caz care lupta zi de zi cu problema copilului si cu indiferenta autoritatilor.

  4. N-are rost să aștepți ceva de la muhaiale ăstea. Dau licența de import și nu urmăresc desfacerea importurilor pe parandarăt, și uite așa ne-am trezit cu neonicotinoide generatoare de autism și boli ale sistemului nervos, glifosat sub zeci de nume, generator de cancere, nitrit de sodiu, asemenea, pentru Crohn și cancer la intestinul gros, euri prin chipsuri spre umplerea spitalelor de copii cu cancere și leucemii, floruri pentru scăderea IQ, tefloane pentru alte neoplasme etc, toate aste în vreme ce agricultura românească cum e ea, sau bio, cum ar trebui să fie, e lăsată de izbeliște și/sau taxată la rupere. Nu otrava se taxează, ci muncă.Otrava e subiect sensibil.Ea vine de acolo de unde vine”procopseală” împrumuturilor de averi chivernisitoare.

  5. Din pacate, asa e…
    Cand statul roman NU asigura nici macar Medicamentele trecute in Februarie 2023 prin Ordinul Minsitrului Sanatatii pe Lista Compensatelor!
    Stiti de ce?!
    Sunt prea scumpe, NU le-ar ramane bani de furat!
    Sotul meru face Imunoterapie cu ONKO-BCG ca tratament pentru cancer la vezica urinara!
    Cumparam pe banii nostri, desi ONKO BCG e pe Lista Compensatelor!
    Am ajuns la Seful Caseui judetene de sanatate pentru acest ONKO BCG, raspunsul: „Nu sunt alocati bani pentru Compensarea acestui medicament, dar puteti merge in Instanta si sigur veti castiga! Avem multe cazuri”!
    Adica, sa ducem in Instanta un bolnav de 71 de ani cu cancer, pentru ca Statul roman a ESUAT in Ocrotirea si Asigurarea Sanatatii cetatenilor lui, cum a recunoscut prezidentul Iohannis!
    Rusine!

  6. Autismul nu se trateaza, doamna Harabor. Cine afirma ca s-ar trata, comite o escrocherie. Copilul are nevoie de prezente, de caldura umana, însa afectiunea, congenitala (ADN-ARN) nu se trateaza. Cautati, însa, pe net, daca vreti sa gasiti si sa fiti optimista, nume de autisti celebri.

  7. 33 de ani?
    -Crucea de piatră (1994) – Ilonka Sabo
    nu a fost un rol tocmai kosher
    (si rabinu va poate spune asta)
    nu credem ca Domnul respecta curgerea timpului.

  8. Există ceva terapii cognitive și cu inserție de celule stem, eventual camera hiperbarică.Ve spune @Rollason este varianta Asperger, un caz particular, sau sindromul savant.Mai exista CRISPR cu rezultate nete de îmbunătățire însă în România, costă 400.000 €.Psihologic, Aspergerul se recuperează complet iar savantul are și el șanse mari la o viață normală, integrată.În anii ’80, autismul a explodat odată cu un pesticid produs și acum de Big Chemo care, neputând a fi metabolizat de făt în primele 2 saptămâni de viață, cauzează autism, de la sever la mild.În SUA de la 1/40.000 prin anii’40 a ajuns la 1/60 azi.La fel că teflonul, glifosatul și altele asemenea, neonicotinoidul a lovit tare în sănătatea celor mai vulnerabili, copiii.Statul nu-și asumă protecția cetațeanului ,ci a profitului.

  9. @Anonim: îl completasem cu nume de-autisti celebri, între care, Mozart si Beethoven ori Einstein si Putin, numai ca nu s-a publicat. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.