I-au zăpăcit. Contabilii vor protesta în Piaţa Victoriei

Membri ai Patronatului Antreprenorilor Contabili din România şi alţi specialişti în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, împotriva ”abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive” ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”, se arată într-un comunicat al patronatului, transmis joi.

Protestul, intitulat „Fără haos în legislaţia fiscală”, va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30.

Reprezentanţii patronatului solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

„Protestul ‘Fără haos în legislaţia fiscală’ vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze. Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice”, se arată în comunicat.

În acest context, contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

„Cerem respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile. Protestul ‘Fără haos în legislaţia fiscală’ este despre eşecul continuu al statului român în relaţia cu contribuabilul”, susţine patronatul.

Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie (APMA) şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru acest protest, subliniind importanţa unui sistem fiscal transparent şi stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci şi pentru sistemul de sănătate şi pentru întreaga societate. Astfel, APMA consideră că o fiscalitate echitabilă şi predictibilă este esenţială pentru funcţionarea optimă a tuturor sectoarelor economice şi sociale, şi se alătură în mod activ demersurilor de schimbare propuse de protestatari.

„Acesta este contextul care ne transformă în supravieţuitori, nu în învingători. Ne chinuim, zi de zi, să ne salvăm afacerile, să ne salvăm bugetele personale, să menţinem locurile de muncă şi să nu călcăm pe ‘becul’ pe care dumneavoastră, legiuitorii, îl ţineţi aprins ziua şi stins noaptea. Să mai vorbim de îndrăzneala de a visa la dezvoltare, pe persoană juridică sau fizică? Nici vorbă! Este clar că lucrurile nu mai pot continua cu obiceiurile de la mijlocul anilor ’50. Dictatura, de orice fel, fie fiscală, politică sau socială, ne va aduce, inevitabil, în punctul în care chiar viaţa devine imposibil de tolerat. Dacă vrem să construim, dacă dorim să progresăm pentru că ne trebuie, nu pentru că aşa ne cer alţii, acum este momentul să implementăm o politică de dezvoltare adevărată”, a declarat Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, citată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Nu-l schimba cineva (PNL) pe popalaul acesta care face birocratia celor care platesc taxele si impozitele ? Bai, cretinule, evazionisti nu declara ceva, nu fac documente, nu lucreaza cu bancile, lucreaza cash !!! Atat iti putea spune Inexistentul tau, in manualul micului evazionist, numit pretentios biblie.

  2. E un dus întors pe aceasta linie, totul se decontează către cetățeni, ii doare la cur pe toți de cetățenii români majoritari care abia dacă rezista o lună cu finanțele primite pentru munca prestata ani verzi.

  3. Au dreptate ! Ei simt primii cum merg de bine afacerile si intleg ca sunt in linia intai altauri de firma …si daca firma se inchide si ei pleaca pe drumuri, dar birocratul din control ramine mai departe pe post in bani mari.
    Solutie exista cu ajutorul tehnologiei moderne si schimbarea profunda a sistemului cu riscul de rigoare dar nu ai de ales ori nu faci nimic si se amina un pic dezastrul, ori risti totul (venituri pt pensii etc) si speri ca iese lozul. Nu pot sa zic idei in detaliu aici ca nu vreau sa le ofer gratis pt vreun burtos 🙂 politic.

  4. Dacă un (editat) și un popa au ajuns sa facă politicile fiscale, chiar și ale unei SUBcolonii, asa cum este romanica…trist.

  5. cainele sa faca ham, pisica sa faca miau, iar securistii aciuiti prin Anaf, ministere sau politica, sa oprime! Parca se cereau si pistoale si bazooka pt angajatii Anaf. Asteptati-va la ce e mai rau, se pare ca nu mai exista frica de alegeri, ei isi obtin posturile prin numiri si recomandari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.