Industria de tutun poate intra în blocaj

Cei trei mari producători de tutun din România, British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris România, au avertizat, printr-o scrisoare deschisă către Guvernul Cioloş, că ţara noastră ar putea risca intrarea pe deficit bugetar excesiv dacă nu le acordă o perioadă de tranziţie de şase luni pentru adoptarea producţiei la cerinţele Directoviei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislaţia naţională.

Gilda Lazăr, Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, a declarat că neplata taxelor de către industria tutunului va afecta serios încasările la buget.

“Cei trei producători au cerut, practic, Guvernului să își asume responsabilitatea prin Ordonanță de Urgență. Acesta este înțelesul acelei scrisori. Dacă nu, Guvernul își asumă responsabilitatea de a nu mai încasa la fel de mulți bani la buget, pentru că o lună de neplată a taxelor de către industria legală înseamnă circa 250 de milioane de euro. Știți că ținta de deficit bugetar este de 2,95% din PIB.

Dacă noi nu plătim două luni taxele pentru că nu vindem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă”, a explicat Lazăr. Oficialul JTI a declarat că, deși Directiva UE, care prevede schimbări importante în procesul de producție și de ambalare a țigaretelor, intră în vigoare pe data de 20 mai 2016 în toate statele UE, România nu are încă definitivat proiectul de lege, astfel încât producătorii să poată face investițiile necesare.

În plus, conform Directivei, începând din data de 20 mai, mai pot fi vândute doar țigarete produse înainte de data respectivă. Însă, potrivit Gildei Lazăr, Codul Fiscal nu pemite companiilor să producă pe stoc mai mult de 10% lunar, iar acestea nu își permit să producă mai mult pentru că nu dețin spații de depozitare.

“Am cerut o perioadă de tranziție de 6 luni după apariția Legii și a normelor de aplicare, sau să putem produce în paralel, să adaptăm producția din mers noilor cerințe și, din 20 mai 2017, termenul pentru ‘piață curată’ prevăzut în Directivă, pe piață să nu mai existe decât produse de tip nou”, a mai spus Gilda Lazăr. În prezent, cei trei producători reprezintă 97% din piaţa autohtonă. Circa 75% din preţul final al pachetului de ţigări reprezintă taxe (accize şi TVA).

Industria tutunului a vărsat la bugetul statului în 2015 circa 3 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil al ţării, primul fiind industria petrolieră. În perioada 2006-2015, taxa pe viciu a adus la buget 12 miliarde de lei. În industrie există 4.000 de angajaţi iar indirect lucrează 45.000 de angajaţi. Anual, bugetul pierde 600 milioane de euro din cauza contrabandei de ţigări. În aceste condiţii, producătorii de ţigarete au arătat la fabrica JTI din Pipera de ce e nevoie de cele şase luni de tranziţie.

Procesul de pre-producție și tipărire a ambalajelor este efectuat de furnizori globali externi (care nu au filiale în România). Pe piața locală sunt produse și comercializate circa 150 de sortimente de țigarete. Anul trecut, în România, au fost fabricate circa 1.200.000.000 pachete de țigarete. Toate ambalajele necesare producției au fost concepute și tipărite în străinătate de către furnizori specializați.

Înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice și ștanțele cu avertismentele de sănătate și adaptate designul și grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente. Această pregătire este făcută de doar două companii globale care deservesc toți producătorii de tutun din Europa. Odată încheiată pregătirea graficii și ștanțelor, se comandă cilindrii și cartonul. În lume, există numai trei furnizori de cilindri pentru rotogravură.

Pregătirea cilindrilor durează până la 14 săptămâni. Cilindrii sunt apoi transportați la cele câteva tipografii de profil. De la instalarea cilindrilor în tipografie și până la definitivarea comenzii de tipărire trec aproape șase săptămâni. Dintre tehnicile de tipărire (rotogravură – tipărire cu cilindri, offset – tipărire cu plăci și flexo), este preferată rotogravura, chiar dacă este mai scumpă, pentru că menține calitatea tiparului la tiraje mari și reprezintă o piedică în calea contrafacerii (offset-ul este utilizat pentru volume mici). După tipărire, ambalajele sunt transportate în fabricile locale.

Transportul, cu tirul, durează până la o săptămână. Producerea și împachetarea propriu-zisă a țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun, se face în aproximativ trei săptămâni, după care urmează distribuția în țară, către depozite, magazine, chioșcuri etc.

Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Așadar, se aplică principiul „primul venit, primul servit”, capacitățile de producție ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans. Rezervarea se poate face doar după ce legea și normele ei de aplicare sunt definitive. Gilda Lazăr a mai spus că, în afară în afară de schimbarea ambalajelor, Directiva Europeană prevede și schimbarea ingredienților.

“Nu știm care vor fi ingredienții permiși pentru că nu există încă lista. Ingredienții pe care am avea voie să îi folosim în produsele noastre vor apărea, probabil, la trei luni de la publicarea Legii. Așa scria în proiectul de Lege pe care l-am văzut noi, că la trei luni de la publicarea Legii, Ministerul Sănătății va publica un Ordin în acest sens. Deci cum putem noi să știm la 20 mai ce trebuie să punem în țigarete, dacă dânșii nu știu încă”, a mai spus reprezentantul JTI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.