Instanța refuză să suspende licența de exploatare a Gold Corporation pentru Roșia Montană

Cererea reprezentanților societății civile de a suspenda licența de exploatare acordată de Curtea de Apel Cluj pentru zăcămintele de la Roșia Montană în 1999 și prelungită în 2019 a fost respinsă. Gold Corporation, firma canadiană care a dat în judecată statul român pentru plata unor prejudicii, a pierdut procesul. RMGC a refăcut solicitările către ANRM pentru obținerea licențelor de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin și Tarnița din prospectul Bucium, susținând că au dreptul asupra lor încă din 2007. Cu toate acestea, în urma deciziei instanței, ANRM a refuzat să mai prelungească licența de exploatare pentru Roșia Montană.

Decizia judecătoarei Monica Diaconescu de la Curtea de Apel Cluj de respingere a cererii de suspendare a licenței de exploatare de la Roșia Montană a fost emisă în urma solicitării făcute de Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, afiliată rețelei Mining Watch. Este important de menționat că decizia instanței nu este finală.

„Respinge, ca fiind fără obiect cererea de suspendare a Ordinului ANRM din 2019 de prelungire a licenţei de exploatare nr. 47/1999 al cărei titular este societatea Roşia Montană Gold Corporation, cerere formulată de reclamanta Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu în contradictoriu cu pârâţii Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Roşia Montană Gold Corporation. Respinge, ca fiind inadmisibilă, cererea de suspendare a actului adiţional la contractul de concesiune a licenţei de exploatare încheiat în luna iunie 2019. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de suspendare pe calea ordonantei preşedinţiale a procedurii de prelungire a licenţei de exploatare nr. 47/1999 demarată de ANRM, în urma cererii RMGC înregistrat la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de suspendare întemeiată pe art. 14 din Legea nr. 554/2004 şi de la pronunţare în privinţa solutiei date cererii de emiterea ordonantei preşedinţiale. Cererea de recurs se va depune, sub sanctiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată la data de 06.06.2024, prin punerea solutiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Importanța acestui proces constă în faptul că RMGC va solicita din nou prelungirea licenței.

„După decizia Tribunalului de la Washington, ar fi trebuit să răsuflăm ușurați că Roșia Montană a fost salvată. Doar că RMGC insistă cu cererea de prelungire a licenței de exploatare. Așa că, dacă această licență nu este suspendată de către judecători, riscăm ca Agenția Națională pentru Resurse Minerale să o prelungească din nou în iunie 2024. Prelungirea acestei licențe ar putea deteriora iremediabil valoroasele vestigii arheologice romane, medievale și moderne ale zonei și ar putea bloca orice inițiativă de reabilitare din cauza conflictului între licența minieră și reglementările UNESCO. Prelungirea acestei licențe ar putea deteriora iremediabil valoroasele vestigii arheologice romane, medievale și moderne ale zonei și ar putea bloca orice inițiativă de reabilitare din cauza conflictului între licența minieră și reglementările UNESCO”, a explicat Roxana Pencea Brădățan, din partea Mining Watch pentru Declic.

În 6 martie 2024, cu două zile înainte de pronunțarea sentinței Tribunalului Arbitral de la Washington, subsidiara din România a companiei Gabriel Resources, societatea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare pentru perimetrul minier din Roșia Montană.

Statul Român a anunțat că nu va extinde licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), încheind astfel o controversă de lungă durată care a polarizat opinia publică și a atras atenția internațională. Decizia a fost făcută publică de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) joi, după o analiză detaliată a documentației depuse de RMGC.

ANRM a explicat că, în urma evaluării documentelor depuse conform prevederilor Legii minelor nr. 85/2003, s-a decis să nu prelungească licența de concesiune nr. 47/1999. Această licență, aprobată inițial prin Hotărârea de Guvern nr. 458/10.06.1999, permitea exploatarea minereurilor auro-argentifere din zona Roșia Montană, județul Alba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4658 Articole
Author

12 Comentarii

  1. De ce prelungire licență daca nu au investit nimic, firma e datoare statului român și nu au plătit niciun ban pentru concesionare pentru că a fost dată de pomană și preluată de alții prin înțelegeri? Daca îi prelungește licență, fiți siguri că nu se mai poate recupera niciun ban și e posibil că, Romania sa nu mai aibă niciun drept de niciun fel în acea zonă.

  2. buna!
    eu cred ca unii magistrati, si nu.putini ar trebui areststi imediat fără nicio procedura de tergiversare. Fac ce vor si cum vor CORUPTIE MARE !

  3. Ce are de riscat trădătoarea? Șpaga.Daca o prinde cu mâța-n sac, iese la pensie cu 20.000/lună.Faina treabă, chestia cu condamnarea la pensie grasă.Exect pe stil rromânesc, cetățeni de categoria întâi, marii manglaci politici, a doua -paznicii lor cu justiția de mâna, a treia-klanagii cotizanți, a patra-mokalogii, a cincea-funcționarii pleșcari, și a opta, fraierii care-i țin în spate, suficient de proști să-si însușească căciuleala străbună drept principiu de”școala vieții”.

  4. Bine că procesul prin care Gold Corporporation solicita statului român despăgubiri de miliarde de dolari nu s-a judecat în România!

  5. In Romania toata suflarea guwernamentale se asteptau sa castige RMGC procesul derulat in Candada cu statul roman si au fost lauti prin surprindere si PSDNL s-au dat singuri de gol cand Romania a castigat procesul.

    Deciziia de refuzare de suspendare a licentei, a fost luat de judecator la judecatorie sau de Marcel (de) la covrigaria din Piata Victorie sa nu piarda investorii speculatori milioane pe bursa. Afarq mai greu Justia romana merge cu spaha

  6. Firmele aparute in Canada, Suedia, Austria sunt facute cu bani României aflati in conturile din aceste tari de catre tradatorii pacepisti din securitate si esalonul ll majoritar alogen din pcr .Trist este ca justitia, organele si serviciile sunt controlate de aceste entitati antiromanesti .Sunt curios daca Cap Limpede este de acord?

  7. Diaconescu Monica de la Curtea de Apel Cluj n-are ce cauta-n magistratura. Ma aliez tuturor comentatorilor, cu mentiune speciala pentru @andrei ionescu24 IUN. 2024 LA 12:45 si @Vlad Teposu 24 IUN. 2024 LA 13:26.

  8. Spaga luata de sustinatorii romani ai acestei mega escrocherii a fost prea mare. Si prin urmare vor sa mentina aceasta licent ca sa nu dea banii indarat. Justitia in Ro este o mare mizerie. Putini sunt procurori si judecatori corecti.

  9. a se extrage aur si alte minereuri fara a polua !!!
    nu aruncati in natura ceea ce putem folosi!!!
    e ilogic sa arunci cianuri in natura,in timp ce pot fi folosite in alte scopuri!!!
    nu sunt deacord cu boschetareala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.