Intervențiile la monumente, doar cu aviz de la minister

Toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice se fac sub inspecţia Ministerului Culturii, arată Legea care aprobă OUG în acest sens, promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Astfel, arată actul normativ, toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice – altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente ori de amplasare a echipamentelor sau a infrastructurii fizice destinate susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, care se încadrează ca microlucrări, lucrări standard sau lucrări de mică amploare, aşa cum sunt acestea prevăzute în legislaţia privind facilitarea dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului – se fac cu personal de specialitate atestat, sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, în condiţiile legii.

În cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanşarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgenţă, se consideră realizată prin afişarea acesteia la sediul primăriei şi al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum şi pe paginile de internet ale acestora. În acest caz, regimul juridic de monument istoric se aplică începând de la data afişării deciziei privind declanşarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgenţă, potrivit dispoziţiilor prezentei legi.

Elaborarea expertizelor tehnice, a proiectelor de consolidare, restaurare şi dirigentarea lucrărilor se efectuează numai de personal de specialitate atestat de către Ministerul Culturii, cu respectarea exigenţelor specifice domeniului monumentelor istorice şi a cerinţelor privind calitatea lucrărilor în construcţii.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice este formată din 21 de membri, personalităţi, profesionişti în domeniul protejării monumentelor istorice, numiţi prin ordin al ministrului Culturii, pentru un mandat de doi ani.

Comisia pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Patrimoniului Cultural Imobil este compusă din nouă membri, dintre care doi funcţionari publici din cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Culturii. Membrii comisiei, cu excepţia funcţionarilor publici, sunt profesionişti atestaţi de Ministerul Culturii în domeniile protejării monumentelor istorice şi patrimoniului arheologic.

Fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice pot fi suplimentate prin fonduri alocate de la bugetul de stat, în vederea organizării sesiunilor de finanţare a proiectelor multianuale ce vor fi cuprinse într-un program distinct.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Nu ar strica să atrageți atenția doamna ministru BOR că Bisericile sunt monumente istorice. Ca să dea bine la superiori căt sunt de gospodari parohii se hărnicesc cu termopane, cu vitralii la biserici ortodoxe, vitralii care specifice goticului, cu scos dale din piatră naturală în nuanța soclului bisericii și înlocuit cu piatră reconstituită și lucioasă, turnat ciment peste scările tocite de piatră și pus gresie lucioasă etc… Și nu știu dacă și aici este criteriu care a distrus industria României “prețul minim” fiindcă modificările pe lângă ca nuca-n perete și o manoperă de toată jalea.

  2. @Emile
    Controale in biserici in Duminica Floriilor – ISU verifica extinctoarele

    24 apr. 2016 · Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a anuntat, duminica dimineata, ca sunt in desfasurare mai multe controale la biserici din tara.

    Mii de pompieri vor fi în apropierea bisericilor, în noaptea de Înviere

    22 apr. 2022 · Încă de dimineață, pompierii din Galați au bătut la ușile tuturor bisericilor. Până la prânz, cei mai mulți preoți alergau după noi extinctoare, …

    în noaptea de Înviere 2024 pandea Politia cu girofarurile pornite,
    in Vinerea mare pandea Jandarmeria:
    -ASTIA SINT INTELESI,
    blesteme,
    sa-i arza focu!

  3. Sunt si Case Monumente Istorice iar Lucrările de Renovare Trebuiesc Făcute cu Aviz de la Ministerul Culturii in caz ca se vrea de Schimbat Duschumeaua cu parchet de Stejar !

  4. Sanchi! Comisiile acestea de specialiști, trebuie constituite din cei care nu au firme peste firme de intervenție asupra monumentelor istorice, cum este acum situația. Dacă faci lucrările la ei, te alegi
    cu aviz, dacă nu, dai la greu la plic. De verificat mai ales functi9narii din direcțiile ministerului, care de o viata se ocupa cu schema asta.

  5. @Cetatean
    -popa da shpaga la pompier
    dupa aia ii scufunda in apa chioara copilu
    si ia shpaga inapoi:
    se numeste „cerc vicios”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.