Iohannis: Consolidarea profilului României în NATO și UE, o prioritate esențială a securității țării noastre

Militarii armatei române fac poporul să redescopere mândria și încrederea în forța națiuniii noastre, a spus Klaus Iohannis prezent pentru prima dată în calitate de președinte la bilanțul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2014.

Iohannis a precizat că în proximitatea României acțiunile militare de tip hibrid reprezintă o provocare directă la adresa spațiului european.

Președintele României a mai susținut că de fiecare dată când a participat la o paradă militară, precum cea de la Alba Iulia sau cea de la Iași, privindu-i pe militarii români, mai tineri sau mai experimentați, a văzut patriotism, onoare și curaj.

Discursul Președintelui României la bilanțul activității Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2014

„Doamnelor şi domnilor,
Particip pentru prima dată la analiza stării structurii Ministerului Apărării Naționale. Am aflat ce realizări și neîmpliniri ați avut anul trecut, dar și ce v-ați propus să înfăptuiți în anii care vin spre a fi mai eficienți. Tocmai de aceea, vreau să vă împărtășesc câteva dintre preocupările pe care cred că ar trebui să le avem în continuare. În conformitate cu prevederile Constituţiei şi în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Ţării. Acest document va evalua mediul internațional de securitate, va prezenta potenţialele riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi, precum şi direcţiile de acţiune pentru asigurarea securităţii naţionale a României pe termen lung.

Conform legii, în baza acestui document şi a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naționale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele şi priorităţile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării şi generării capabilităţilor de apărare naţionale şi multinaţionale. Rezolvarea restanțelor în materie acumulate în ultimii ani și respectarea termenelor reprezintă o datorie politică și o dovadă de responsabilitate și seriozitate. Acestea sunt esențiale pentru asigurarea credibilității strategice.

Nu în ultimul rând, în concordanță cu nevoile operaționale și cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, avem nevoie de o regândire a cadrului strategic privind priorităţile de înzestrare. Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziţii cu planificarea apărării şi cu resursele puse la dispoziţie prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianţei Nord-Atlantice, în special operaţionalizarea celor două noi comandamente, precum şi să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaţionalizarea Bazei de la Deveselu.

Nu în ultimul rând, vreau să subliniez că va fi nevoie de o prezenţă mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene, în condițiile în care va începe în curând procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeană.

Doamnelor şi domnilor,
Armata este o instituție al cărei crez, «Onoare și Patrie», exprimă valorile fundamentale pe care se clădește unitatea, coeziunea şi loialitatea, mai ales în situațiile dificile în care această instituție fundamentală este chemată să intervină. Valoarea supremă a instituției dumneavoastră sunt oamenii în uniformă, femei și bărbați, militarii de toate gradele, care în țară sau în teatrele de operații din afara țării își fac datoria, conform jurământului şi având în minte și în suflet fidelitatea față de țară. Este datoria noastră să le asigurăm un statut profesional și social corespunzător, condiții bune de muncă și de viață, atât timp cât sunt activi profesional, dar și pensii decente după trecerea în rezervă. Creșterea calității vieții personalului militar și civil trebuie să devină o preocupare permanentă a conducerii ministerului și a Guvernului.

În încheiere, vă felicit pentru rezultatele obținute în anul 2014 și vă doresc succes în realizarea sarcinilor – deloc ușoare – pe care le aveți de îndeplinit anul acesta. Vă mulțumesc!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.