Iran amenință cu un „război distrugător”

A supporter waves an Iranian flag ahead of the World Cup group B soccer match between Wales and Iran, at the Ahmad Bin Ali Stadium in Al Rayyan, Qatar, Friday, Nov. 25, 2022. (AP Photo/Jin-Man Lee)

Teheranul consideră că amenințările Israelului cu privire la o acțiune militară în Liban reprezintă un „război psihologic”, dar „în cazul în care se lansează într-o agresiune militară pe scară largă, va urma un război distrugător”, a afirmat misiunea diplomatică iraniană la ONU într-o postare pe rețelele sociale.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah, organizație libaneză susținută de Iran, au determinat Statele Unite să demareze eforturi diplomatice pentru a preveni un război pe scară largă în regiune, relatează Politico.

„Toate opțiunile, inclusiv implicarea deplină a tuturor Fronturilor de Rezistență, sunt pe masă”, au declarat oficialii iranieni, făcând referire la alianța de grupări armate pe care le susține Republica Islamică, printre care Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, rebelii houthi din Yemen și milițiile șiite irakiene.

Amenințările iraniene au venit în contextul în care Benny Gantz, fost membru al cabinetului de război din Israel, spunea: „Putem arunca Libanul complet în întuneric și să luăm puterea Hezbollah în doar câteva zile”.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a susținut, la rândul său, că armata israeliană este capabilă să trimită Libanul „înapoi în Epoca de Piatră”. Însă „nu dorim să intrăm într-un război deoarece nu este bine pentru Israel”, adăuga oficialul.

Informațiile autorităților americane arată că un război pe scară largă între Israel și Hezbollah este probabil să izbucnească în următoarele săptămâni dacă guvernul israelian și Hamas nu reușesc să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza.

Niciunul dintre candidaţi la alegerile prezidențiale  nu a putut obţine majoritatea absolută a voturilor  în primul tur.

Reformistul Massoud Pezeshkian şi ultraconservatorul Said Jalili se vor confrunta într-un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, după primul tur desfăşurat vineri, transmite AFP.

Aceste alegeri sunt urmărite cu atenţie în capitalele străine în contextul în care Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul nuclear, în care se opune puterilor occidentale.

Prezenţa la vot a fost cea mai scăzută din cele 14 alegeri prezidenţiale desfăşurate de la declararea Republicii islamice în 1979.

Scrutinul a fost organizat în grabă după decesul preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

21 de Comentarii

  1. In cazul unui conflict in zona, neutralitatea din trecut ramane un deziderat intangibil. Ghici de partea cui va fi oricare guvern al Romaniei, dator vandut ca si predecesoarele sale.

  2. „EFORTURILE DIPLOMATICE ALE USA=10 MILIARDE DOLARI PENTRU ISRAEL ȘI VREO DOUĂ SUTE DE DRONE CARE SĂ EXPLODEZE DEASUPRA CENTRALEI DIN IRAN!

  3. Dupa distrugerea Hamas,urmeaza distrugerea Hezbollah…Iranul e varza,Israel nu poate fi oprit de nimeni

  4. Bai nu mai comentati aici ca nu e voie. In Romania conduce rezidenta Mossad. Am auzit la unu destept care se pricepe.

  5. Sunt convins că Rusia va dona armament pentru Hezbollah și rebelilor din Yemen, urmând exemplul SUA in Ucraina. De asta a și fugit cel mai modern portavion american, Eisenhower, din Marea Roșie, pentru a nu fi distrus de rebelii houthi. Citiți pe internet și aflați…

  6. Popalaii iranieni sunt inconstienti, ei cred ca terorismul va invinge. De mii de ani s-a dovedit ca individualitatea, lipsa de organizare si haoticul nu sunt caracteristicile unui invingator. Iranul este o regiune Gaza mai mare, doar.

  7. Poporul ales de Uciga-l toaca ca sa-l omoare pe Fiul lui Dumnezeu. Aceasta tara este sub imperiul lui Satana.

  8. Sioniștii se joacă. Au șanse mari să-i ia draq acolo în Israel . Cred că lumea arabă s-a saturat de ifosele manglitorilor khazari. Este o părere. In ce privește țara noastră,vândută khazarilor,ghiciți cum va reacționa.

  9. /since-october-7-america-has-sent-more-than-10000-heinous-2000-pound-bombs-to-the-jews/

    peste 10’000 de bombe de 1 tona bucata?
    -e putzin pt. Iran,
    probabil urmeaza Iordania!

  10. „Observator spune:
    29 IUN. 2024 LA 19:51”

    Israelul isi pierde din importanta ca EXPERIMENT sionist in zona !
    DE CE ?
    Pentru ca PETRO-DOLLARUL nu mai exista Arabia Saudita e in BRICS si pentru ca OPEC-ul se rupe de USA ! 🙁

  11. In spatele Iranului se afla Rusia. Iranul va fi una din tarile care va face noua lege in Orientul Mijlociu. Americanii si britanicii vor pierde suprematia in zona.

  12. @Unchiul Sam:

    Baliverne. Acel portavion nu e cel mai modern din flota SUA si nu a fugit ci e tot in Marea Rosie.

  13. @Observator-Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Aveți posibilitatea să vă exprimați ideile retrograde la publicații de profilul respectiv.Ori sa tăceți filozofic.

  14. Daca vrei sa ai comentariul afisat, trebuie sa preaslavesti expan-sionismul sio-nist si sa hulesti teroristii pravosvlanici din coasta celor mai iubiti pamanteni

  15. În Iran educația este politica de stat de 30 ani. În România educația s-a prăbușit în ultimii 35 de ani cu tot cu proiectul România Educată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.