Istoria prinde viață. Festival Medieval la Oradea

Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din România, va aduce, în perioada 5-7 iulie, în Cetatea Oradea, peste 600 sute de cavaleri, luptători şi personaje arhaice din nouă ţări, pentru turniruri cu lance balsa, competiţii internaţionale, meşteşuguri medievale şi spectacole cu foc, dar şi multe concerte live, a informat joi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR – Visit Oradea).

„Cetatea Oradea va redeveni un adevărat sat medieval cu meşteri, cavaleri, oşteni şi domniţe, menestreli veseli şi chiar îmblânzitori de foc. Întreaga cetate va fi învăluită de o atmosferă desprinsă din cărţile de istorie, curţile şi parcurile vor prinde viaţă sub ropote de cai, clinchet de armuri şi zumzetul personajelor medievale fascinante. Muzica, costumele, cavalerii şi nobilii veniţi din locuri îndepărtate să-şi etaleze iscusinţa, meşterii medievali care vor reda cu măiestrie arta meşteşugurilor medievale – toate acestea vor face din ediţia 2024 a Festivalului Medieval o poveste medievală epică”, au transmis, într-un comunicat, organizatorii.

În premieră anul acesta, festivalul va găzdui Campionatul Internaţional de „TAP-Fight”, etapa din România. TAP-fight este un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri şi unelte din diferite perioade istorice, cu scopul de a lovi o suprafaţă de contact a adversarului.

Tot ca noutate, la Festivalul Medieval Oradea se vor desfăşura anul acesta turniruri cu lance balsa, care presupun participarea un număr mai mare de competitori şi un tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact. Această competiţie aduce la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franţa, Slovacia şi, în premieră, din România.

Spectaculoasele armuri medievale, cântărind în jur de 40 de kilograme, vor fi purtate de către concurenţi în timpul turnirurilor. Caii, antrenaţi special pentru aceste confruntări, vor fi partenerii de nădejde ai cavalerilor iar lăncile balsa vor juca un rol decisiv în impresionantele dueluri.

Turnirurile reprezintă una din principalele atracţii ale Festivalului Medieval, acestea reuşind să ţină publicul prezent cu sufletul la gură zeci de minute. Caii ajung la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, iar cavalerii vor trebui să-şi concentreze loviturile ca să-şi demonstreze abilităţile de luptă.

Festivalul Medieval Oradea va fi deschis oficial în 4 iulie, în Piaţa Unirii, într-o manieră grandioasă, cu o ceremonie care include parada coifurilor şi a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală şi spectacol cu spadasini. Această ceremonie va fi un adevărat regal al coifurilor, oferind participanţilor şi spectatorilor o experienţă captivantă şi plină de emoţie.

Arena de lupte, din cetate, va fi animată timp de trei zile cu antrenamente călare, jocuri regale ale caselor nobiliare, competiţii nobiliare şi jocuri vânătoreşti şi bineînţeles cu turniruri spectaculoase, bătălii de noapte şi luptele din cadrul campionatului internaţional de TAP-fight.

Programul pentru cei mici este unul bogat în activităţi tematice interesante. Aceştia se vor putea iniţia în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie şi pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simţi adevăraţi eroi medievali şi de a-şi dezvolta abilităţile într-un mod distractiv şi educativ. În zona dedicată copiilor din Şanţul Cetăţii, vor avea loc zilnic concerte de muzică medievală, teatru de păpuşi, tournament cavaleresc pentru copii, dans şi magie. Programul include şi artişti levitatori, poveşti medievale şi dresură de păsări de pradă.

O altă noutate a acestei ediţii este Taverna Medievală care va fi amenajată în zona taberelor medievale. Aici, publicul va avea ocazia de a face o călătorie cât se poate de autentică în vremuri medievale, cu ajutorul personajelor medievale care vor cuceri zona, a concursurilor tematice, jongleriilor, concertelor de muzică medievală, dar şi a spectacolelor cu foc. Tot în tavernă, pe tot parcursul festivalului, publicul va avea ocazia de a vedea cum se produce berea artizanală a festivalului şi, bineînţeles, de a o savura. De asemenea, aici se va servi mâncare medievală tip gustare.

În curtea interioară a Cetăţii, artizanii îşi vor expune articolele lucrate manual, îmbrăcăminte tradiţională şi alte obiecte cu iz medieval. Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi să achiziţioneze astfel de produse unice, realizate cu migală şi pricepere. Pe Aleea Meşteşugarilor din Şanţul Cetăţii, vizitatorii vor găsi o turnătorie de bronz, meşteri fierari, tâmplari, pielari, olari, ţesători şi, în premieră la Festivalul Medieval Oradea, un maestru sticlar, un atelier de făcut monede şi un atelier de scrib medieval.

Anul acesta programul de la scena principală aduce concerte şi DJ seturi, dar şi un spectacol cu acrobaţii, dans şi efecte pirotehnice, în premieră. Acesta va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie, vineri seara de la ora 22,00 şi se anunţă a fi un show spectaculos. Tot la scena principală vor concerta anul acesta Grimus, Elektro Instinct, Subcarpaţi, Radu Almăşan, DJ Lektronikumuz şi Duo acustic – Dafina.

Cetatea Oradea este una dintre cel mai bine conservate cetăţi medievale târzii din Transilvania şi de pe teritoriul întregii ţări. În secolul XV, Cetatea Oradea a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase şi politice din sud-estul Europei, catedrala gotică din cetate fiind principalul punct de pelerinaj religios din această parte a Europei. De altfel, Cetatea din Oradea a reprezentat şi locul unor întâlniri istorice importante precum cea a lui Sigismund de Luxemburg cu Vladislav Jagiello al Poloniei.

Aceasta a devenit în secolele XVI şi XVII una dintre piesele cheie ale sistemului defensiv conceput şi realizat de Imperiul Habsburgic şi Principatul Transilvaniei împotriva Imperiului Otoman, fiind astfel un bastion redutabil al Europei creştine în faţa expansiunii musulmane, calitate avută timp de două secole şi unanim recunoscută de contemporani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Am fost prima dată în Oradea cu vreo șase ani în urmă apoi, câțiva ani la rând. E foarte interesant și plăcut să vezi cum evoluează un oraș. Bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.