Klaus Iohannis, la împlinirea a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

Cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj în care arată că rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România.

De asemenea, preşedintele a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru rolul jucat de OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa și atașamentul consecvent al României față de principiile fundamentale cuprinse în Actul Final de la Helsinki.

„Marcarea, cum se cuvine, a patru decenii de la adoptarea Actului Final de la Helsinki este în egală măsură oportună și necesară cu atât mai mult cu cât conținutul acestui document rămâne pe deplin valabil și astăzi. Este cazul să reamintesc, aici și acum, contribuția de excepție pe care diplomația românească a avut-o în tot acest proces și să le mulțumesc diplomaților noștri pentru reușita lor într-unul dintre cele mai substanțiale demersuri de politică externă românească”, a transmis Iohannis participanţilor la Conferinţa „Actul Final de la Helsinki – de 40 de ani fundamentul securităţii europene”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, de către consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu.

Președintele a amintit principalele provocări de securitate ale momentului.

”Într-adevăr, contextul actual de securitate se confruntă cu provocări majore: conflictul din Ucraina, dar şi persistența conflictelor prelungite din zona Mării Negre. Aceste provocări aduc atingere, în mod nemijlocit, principiilor fundamentale ale Actului Final de la Helsinki”, a spus preşedintele.

”România recunoaște și sprijină rolul unic al Organizaţiei (OSCE – n.r.) în eforturile de întărire a securității și cooperării în Europa, pe baza abordării cuprinzătoare a securității, a mandatului cuprinzător în privința reglementării conflictelor, a funcționării mecanismelor și instituțiilor autonome, precum şi a misiunilor din teren. În acest cadru, România urmărește să își asume un rol activ, alături de partenerii săi din UE și aliații NATO. Implicarea în acțiunile asumate în format OSCE în contextul actualei crize din Ucraina este relevantă în acest sens și pe deplin de înțeles. Suntem vecin direct al Ucrainei, avem interese legitime legate de securitatea și stabilitatea regională, sprijinim consecvent apropierea Ucrainei de UE și NATO”, a mai spus Iohannis.

”Rezolvarea conflictului prelungit din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România. Sprijinim negocierile în formatul «5+2», ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE. În aceeași linie, a unui rol activ în cadrul OSCE, România și-a asumat președinția Comitetului de Securitate al OSCE în perioada 2015 -2016, în dorința de a contribui la eforturile de întărire a profilului OSCE pe dimensiunea amenințărilor transnaționale”, a precizat președintele.

”În concluzie, reiterez sprijinul ferm al României pentru rolul jucat de OSCE în eforturile de consolidare a păcii, democrației și stabilității în Europa și atașamentul consecvent al României față de principiile fundamentale cuprinse în Actul Final de la Helsinki, pe care le considerăm piatra de temelie a relațiilor interstatale din spațiul euroatlantic”, a conchis Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.