La 10 ani de NexT puteţi viziona pelicule de Oscar

Scurtmetraje inovatoare din toate colţurile lumii

Ajuns la cea de-a 10-a sa ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT aduce şi anul acesta în faţa publicului român cele mai noi şi mai inovatoare scurtmetraje din toate colţurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise. Proiecţiile de film vor fi completate de seminarii conduse de nume cunoscute din lumea cinematografiei, concursuri şi o serie de evenimente special.

Ediţia aniversară de anul acesta se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu şi într-o serie de spaţii neconvenţionale, amenajate special pentru a găzdui proiecţii de film. Această soluţie s-a dovedit a fi mai necesară ca niciodată anul acesta, dată fiind situaţia dificilă în care se află întreaga industrie cinematografică în urma închiderii unora dintre cele mai frecventate cinematografe din centrul oraşului din pricina expertizării cu grad de risc seismic ridicat a clădirilor în care se aflau.

4 and a half senses

De la filme narative clasice la experimente inovatoare formal sau filme asumat politice, selecţia realizată anul acesta de criticul de film Irina Trocan şi cei doi noi selecţioneri Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera reuneşte stiluri şi influenţe cinematografice diverse, propunându-şi să ofere publicului român o privire cât mai cuprinzătoare asupra producţiei de scurtmetraj la nivel internaţional.

Înfiinţat în 2006 în memoria a doi cineaşti talentaţi – regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul şi compozitorul Andrei Toncu – Festivalul Internaţional de Film NexT îşi păstrează misiunea – aceea de a scoate în faţă voci originale şi curajoase, ce îşi vor impune în viitor semnătura în cinemaul contemporan.

Din acest motiv, cele două secţiuni competiţionale, naţională şi internaţională, rămân şi anul acesta în centrul festivalului, alături de o serie de programe speciale care îşi propun să deschidă o discuţie despre formele de expresie ale mediului cinematografic şi noile posibilităţi de inovare în cinema, precum Avant-Garde, un program dedicat experimentelor formale îndrăzneţe, sau Out in Space, un program dedicat genului science-fiction.

Island Is Enchanted

„Am încercat în cei 10 ani de NexT să păstrăm viu spiritul liber, inventivitatea şi solidaritatea în comunitatea cinematografică, aşa cum le-am învăţat de la Cristi Nemescu şi de la Andrei (Otto) Toncu. Sper din tot sufletul că am reuşit şi că vom putea să continuăm să plantăm aceste valori atât în tinerii cineaşti cu care ne întâlnim la NexT, cât şi – sau poate mai ales – în publicul NexT”, explică Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Programul ediţiei cu numărul zece este completat de programele paralele care aduc în premieră pe ecranele din România scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau la Premiile Oscar şi o serie de alte surprize.

„Short Matters!“

Avant-Garde, Trickster

11 scurtmetraje europene, nominalizate la marile festivaluri şi la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) în 2015, vor fi proiectate la Institutul Cultural Român vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.

În programul iniţiat de EFA – Short Matters! – vor putea fi vizionate: Dissonance, regia Till Nowak, Listen, regia Hamy Ramezan & Rungano Nyoni, The Runner, regia José Luis Montesinos, E.T.E.R.N.I.T., regia Giovanni Aloi, Field Study, regia Eva Weber, Symbolic Threats, regia Mischa Leinkauf, Lutz Henke & Matthias Wermke, The Translator, regia Emre Kayiş, Son Of The Wolf, regia Lola Quivoron, Over, regia Jörn Threlfall, Smile, And The World Will Smile Back, regia Ehab Tarabieh, Yoav Gross & the al-Haddad family şi Picnic, regia Jure Pavlović, un film croat despre un copil blocat în trafic, în drum spre penitenciarul în care stă tatăl său, câştigătorul Premiului Academiei Europene de Film la categoria filmelor de scurtmetraj.

Hanky Panky, Trip tv

Fondată în 1988, Academia Europeană de Film reuneşte circa trei mii de profesionişti din lumea filmului în Europa, având drept obiectiv comun promovarea culturii cinematografice europene. De-a lungul anului, Academia Europeană de Film iniţiază conferinţe, seminarii, workshopuri, cu scopul de-a crea o punte între creativitate şi industria cinematografică. Short Matters! este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa şi nu numai. Short Matters! este un program prezentat în fiecare an în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Institutul Cultural Român este partener al festivalului, oferind Trofeul NexT (2700 de euro), Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie (1500 de euro), Premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră (1500 de euro) şi Premiul Cel mai bun film românesc (1000 euro).

“Festival Friends” la NexT 2016

Day One

“Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film NexT împlineşte 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie şi una de nopţi şi nici nu ne prea place să socotim, am ales să adunăm într-un program special acele scurtmetraje care au rămas cu noi de la o ediţie la alta şi care, credem noi, surprind cel mai bine ce înseamnă NexT. Cinci filme ambiţioase, ale unor voci originale şi curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Ţăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00”.

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse şi scurtmetrajele unor cineaşti care au căpătat recunoaştere internaţională în urma participării la NexT, doi dintre ei regăsindu-se pe lista nominalizaţilor la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Everything Will Be Ok

Câştigătorul Oscarului pentru film străin de anul acesta pentru foarte apreciatul Son of Saul, Laszlo Nemes, este şi câştigătorul din 2010 al premiului Cristian Nemescu pentru regie, pentru filmul Cu puţină răbdare/ Türelem, inclus în selecţia programului 10 ani de NexT. Pelicula este povestea unei funcţionare care îşi îndeplineşte cu meticulozitate rutina. Toate măruntele vibraţii ale feţei ei. Şi un bărbat, aşteptând-o în faţa geamului.

De asemenea, cineasta de origine turcă Deniz Gamze Ergüven, nominalizată în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin, cu Mustang, este prezentă în program cu scurtmetrajul O picătură de apă/ Bir damla su, pentru care a câştigat premiul Cristian Nemescu pentru regie la prima ediţie NexT, în 2007.

Ar fi trebuit să fie o seară plină de veselie. A fost seara în care Lela a dispărut. Un bărbat povesteşte despre tânăra turcoaică de care era îndrăgostit. Crescută în Franţa, avea un fel surprinzător de a îmbina contradicţiile din cele două culturi. El credea că ştie totul despre ea. A descoperit însă că Lale devenise o străină pentru ambele locuri şi pentru toată lumea.

Feminist, Love Monster

Trilogia Patterns, care a obţinut Premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră în 2007, este un thriller captivant (Patterns), o poveste de dragoste (Patterns 2) şi un final muzical electrizant (Patterns 3). Trilogia Patterns spune povestea unui cuplu – Michael şi Pauline – privită în trei etape diferite. În prima parte a trilogiei, Pauline primeşte nişte telefoane misterioase. În Patterns 2, Michael încearcă să găsească persoana care i-a lăsat un pachet cu mâncare în faţa uşii. Ar putea fi Pauline? În ultima parte a trilogiei, cei doi îndrăgostiţi îşi spun povestea de dragoste enigmatică şi bizară prin cântec.

Pe malurile Mediteranei / Méditerranées este câştigătorul Trofeului NexT din anul 2012

Salvate de la uitare, după 25 de ani, aceste filme de8 mmpun într-o nouă perspectivă destinul unei familii şi al unei generaţii.

The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de tine / La isla esta encantada con ustedes a fost recompensat cu Trofeul NexT în 2015

În 1803, un medic pe nume Francisco Javiér de Balmis călătoreşte la Puerto Rico aducând cu sine mai mulţi copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinări în masă şi originea iniţiativelor din domeniul sănătăţii la nivel mondial. În 2014, insula produce o gamă largă de biotehnologie şi farmaceutice cu subvenţii din SUA.

Poor Sailor

După zece ani de NexT, filme, invitaţi şi evenimente, festivalul şi-a făcut o mulţime de prieteni.

Anul acesta programul secţiunii include şi două dintre proiectele participante la cele două ediţii anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 – 4 1/2 senses, regia Raluca Răcean Gorgos şi Ion Aramă, un film despre echilibru şi dezechilibru, luptă şi abandon, povestea unui nevăzător spusă şi prin „ochii” lui, şi Azi nu, în regia Cristinei Iliescu, în careIulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, se întorc din vacanţa de iarnă petrecută în Austria. Par a fi o familie fără griji, dar o banală oprire la benzinărie e fatală relaţiei lor.

Dar şi scurtmetrajul Ennemis Intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului şi sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al ediţiei de anul acesta şi membru în juriul Competiţiei Internaţionale. O peliculă despre anii ’90, în timpul războiului civil din Algeria, perioadă în care terorismul ajunge în Franţa. Doi bărbaţi. Două identităţi. O singură luptă.

Să adăugăm şi:

Hyphoteses or predictions based on theories/ Ipoteze sau predicţii bazate pe teorii, în careconfuză în legătură cu nunta ei iminentă şi nesigură pe viitorul soţ, Laura pleacă să găsească răspunsuri într-o excursie la mare, alături de sora ei.

Shiny

Jan Peeters. Când Jan Peeters avea 8 ani, cometa Halley, călătorind în jurul soarelui, a putut fi văzută de pe Pământ. În prezent, Jan Peeters are 37 de ani şi 7 luni şi este doar unul dintre cei 552.863 de oameni din Bruxelles.

Lancaster, Ca este portretul iubirii surprins în deşertul californian.

Poor Sailor/ Bietul marinar este povestea unui fermier care se decide să lase în urmă viaţa sa simplă în munţi şi să pornească într-o aventură uluitoare pe mări.

În Prologue/Prolog, după încheierea unei drame romantice, după ce au fost rostite cuvintele de dragoste, acuzele şi după ultimele eforturi inutile, de-abia atunci începe filmul – începutul unei noi poveşti despre dragoste şi durere.

Shiny/ Strălucitor prezintă o făptură vulnerabilă ce se trezeşte dezbrăcată în timp ce un bărbat din Vestul Mijlociu linişteşte o lume întreagă obsedată de “cele fără de preţ”, altfel zis, de cele “strălucitoare”.

Avant-Garde, Woman without Mandolin

An ambiguous geographical area, but, for now, let’s call it a delta/ Spaţiu geografic greu de definit, căruia, momentan, îi spunem delta este o poveste tristă în care în urma unui incendiu din apropiere, copiii din Delta Văcăreşti sunt evacuaţi. Tatăl lor, Tăutu, caută fier printre rămăşiţele carbonizate ca să facă rost de bani.

Cele 10 scurtmetraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate în două calupuri duminică, 10 aprilie, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema Elvire Popesco.

Experimente inedite la NexT 2016: Avant-garde şi Video Essays

Scurtmetraje inovatoare şi experimente formale inedite sunt incluse în două programe speciale prezentate în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Avant-garde este un program special care pune în lumina reflectoarelor un tip de cinema care lucrează direct prin minţile spectatorilor, folosindu-se de toate mijloacele audiovizualului pentru a uimi, intriga şi ascuţi simţurile acestora. O selecţie de scurtmetraje non-narative care se joacă în mod inovativ cu construcţia sonoră şi formatele cinematografice.

In, Over & Out este o serie de tablouri filmate simultan cu 12 camere, cu tehnologii diferite şi aparţinând unor perioade diferite, gândite ca un omagiu adus filmului Ieşirea de la Uzinele Lumière al fraţilor Lumière. Landscape with Broken Dog este, la rândul său, un recviem adus unui cinema dezmembrat, un film care foloseşte de imagini de arhivă în încercarea de a reface în sens invers drumul de la instabilitatea originară a imaginii înregistrate.

Ave Maria

Kinki este un o animaţie abstractă aflată la intersecţia dintre horror şi thriller psihologic care încearcă să redea imaginile înregistrate de un criminal în propria minte. La polul opus, Symptom deconstruieşte prin animaţie un fascicul de lumină, într-o simfonie vizuală ritmată de o improvizaţie la vioară a lui John Cage suprapusă peste înregistrarea unei incantaţii a unui preot budist. O deconstrucţie în spirit cubist a portretului artistei Miriam Goldschmidt, Woman without Mandolin polemizează deopotrivă cu influenţa artei negre în construcţia modernismului european şi cu încercările artei conceptuale de a desacraliza imaginea artistului creator.

Trickster analizează arhetipul vânătorului şi asocierea sa exclusivă sexului masculin, iar Trails recreează interacţiunea dintre doi îndrăgostiţi, folosindu-se de o pseudo-arhivă a discuţiilor lor de pe social media şi alte forme de corespondenţă contemporane.

Anul acesta programul va fi prezentat în afara cinematografului şi va fi completat de două performance-uri inedite, concepute în relaţie cu filmele prezentate, din dorinţa de a le oferi spectatorilor o experienţă imersivă, care să le permită să privească lucrările prezentate din cât mai multe unghiuri.

Lancaster

Carmen Coţofana, Paul Dunca şi Maria Mora vor avea o intervenţie interactivă, însoţită de proiecţiile realizate de Ion Cotenescu, care îşi propune să exploreze corporalitatea în relaţie cu audiovizualul.

Performance-ul este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Muziciana Hannah Catherine Jones va susţine un performance în care vocea ei plină de intensitate se îmbină cu sunetul inedit al thereminelor sale şi cu elemente video. În cuvintele artistei, “o experienţă de interpretare totală – care incorporează limbaj, muzică, locaţie şi tehnologie, versuri, sunet, sit, documentare, conţinut, interpretare, semne, device-uri”.

Evenimentul va avea loc duminică, 10 aprilie, la DESCHIS Gastrobar, începând cu ora 21.00.

Eseurile video sunt cea mai nouă şi actualizată tehnologic formă a criticii de film. Deşi tradiţia lor începe de când cinemaul vorbeşte despre sine însuşi, anii recenţi au înregistrat o creştere explozivă în formatul eseurilor video. Ele variază de la supercut (o compilaţie de secvenţe similare din acelaşi film sau din filme de acelaşi tip) până la filme cvasi-experimentale care au ca subiect cinemaul sau cinefilia. Eseurile video ar putea să facă mai mult decât să ţină în viaţă critica de film şi să o aducă mai aproape de o generaţie care a crescut pe Internet: ele ar putea provoca un fel mai alert de a viziona filmele contemporane şi ar putea altera modalitatea (adesea preponderent tematică) prin care vedem filmele canonice.

Joi, 7 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 20.30, şi joi, de la ora 18.00, în acelaşi loc, cinefilii pasionaţi pot vedea opt mostre cu teme variate, care analizează amănunţit personalităţi şi filmografii, reunite în programul special Video Essays.

White, pelicula de Paul Cioran

Akira Kurosawa: Composing Movement analizează felul în care sunt construite pe ecran mişcările individuale sau de grup, de multe ori folosind mediul, camera şi tăietura de montaj. Becoming Anita Ekberg detaliază modul în care muza lui Federico Fellini a ajuns să aibă o imagine atent construită de zeiţă sexuală. Dansurile din filmele lui Wong Kar-wai şi felul în care acestea subliniază temele culturale şi identitatea sunt subiectul eseului vizual Dance in Wong Kar-wai’s Films: An audiovisual essay in six moves. The Dutch Angle este un supercut care analizează varietatea de utilizări cinematografice ale acestui tip de încadratură. Mogambo – Analysis of a Sequence examinează o secvenţă din faimosul film al lui John Ford. The Human and the Machine According to Spike Jonze cercetează relaţiile dintre oameni şi maşinării în producţiile regizate de Spike Jonze.

Kevin B. Lee, unul dintre membrii juriului competiţiei internaţionale NexT, va prezenta în cadrul festivalului şi două eseuri vizuale semnate de el. Tarkovsky’s Candles, o analiză a faimoasei secvenţe neîntrerupte, de nouă minute, din Nostalghia lui Andrei Tarkovski şi Who Deserves the 2016 Oscar for Best Actor, un eseu video care examinează interpretările nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal.

Filmele de Oscar se văd din nou la NexT!

Cele cinci filme nominalizate anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune se văd iarăşi la Festivalul Internaţional de Film NexT, în cadrul programului Oscars Night. Proiecţia are loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 20.30, la CinemaPro din Bucureşti.

Câştigătorul de anul acesta a fost Stutterer, regizat de Benjamin Cleary, un film care spune povestea unui tânăr cu defect de vorbire care şi-a găsit vocea într-o relaţie online. Însă atunci când persoana de care este îndrăgostit vrea să îl întâlnească în viaţa reală, bărbatul se luptă cu ideea de a se expune, cu defecte cu tot. Irlandezul Cleary a avut pe scena Oscarurilor un emoţionant discurs: „Atunci când îţi faci primul film, trebuie să convingi mulţi oameni să rişte cu un regizor debutant”, a spus el, mulţumind echipei pentru că a crezut în proiectul său.

Programul Oscars Night propune încă patru poveşti, cât se poate de diferite. Drama Shok prezintă provocările prin care trec doi prieteni adolescenţi în timpul războiului din Kosovo. Comedia Ave Maria pune în opoziţie cinci călugăriţe catolice şi o familie de israelieni, în apropierea Sabatului. Drama Day One este povestea unei femei afgano-americane, aflate în pragul divorţului, care decide să devină translator pentru trupele americane din Afganistan. Iar Everything Will Be Ok, regizat de germanul Patrick Vollrath, este o dramă cu accente de thriller despre un tată divorţat şi fiica lui adolescentă. Vollrath mai are un film la NexT anul acesta: The Jacket, despre un băiat, o fată şi o jachetă, care concurează în competiţia oficială.

Hanky Panky, NexT Is Feminist şi LGBT: Aventură, identitate şi descoperire!

La NexT ne place să ne jucăm cu limitele cinemaului, dar şi să demolăm tabuurile şi să vorbim despre oameni şi sentimente în toată diversitatea lor. Aşa au apărut trei programe speciale, jucăuşe, dar serioase, care îşi propun să sfideze convenţiile: Hanky Panky, NexT Is Feminist şi LGBT.

Ce înseamnă Hanky Panky? Pasiune, înflăcărare, intimitate, dar şi respingere, ruşine şi frustrare. Cele opt scurtmetraje din program explorează faţetele sexualităţii umane, cu bune şi cu rele. Proiecţia va avea loc duminică, 10 aprilie, de la ora 21.00, la Cinema Elvira Popescu.

În Pearl & Werther, o maşină este martorul principal al unei poveşti de iubire între un cuplu de beatnici moderni. În Amateurs¸ un cuplu care vrea să facă un film porno descoperă că totul se schimbă în faţa unei camere de filmat din spatele căreia îi priveşte un străin. În La nuit autour şi Screw vedem, pe rând, o femeie şi un bărbat care îşi înşală partenerii de viaţă şi felul în care adulterul le condimentează existenţa. În Sexy Laundry¸ un cuplu căsătorit de 25 de ani încearcă să readucă pasiunea la viaţă. Iar în Handgun: A Case of Erectile Dysfunction, un bărbat care încearcă să se revanşeze faţă de iubita lui din pricina unor probleme de virilitate este întrerupt din planurile lui de apariţia unei bande de tâlhari. Dar nu toate poveştile de dragoste sunt pline de zvâc şi de scântei. Despre respingere, frică şi singurătate în cuplu vorbesc Trip TV şi Our Skin Is Going to Gray.

Și cum fără diversitate viaţa ar fi foarte plictisitoare, la NexT celebrăm nu doar varietatea stilistică şi tematică, ci şi pe aceea sexuală, printr-un program dedicat exclusiv scurtmetrajelor cu tematică LGBT. De la animaţii şi comedii la filme mai curând non-narative, sau la unele explicite, filmele vorbesc despre homosexualitate, lesbianism sau intersexualitate în feluri foarte diferite. Sunt ştrengare, dar şi incomode, adică exact cum ar trebui să fie orice film care chestionează norma. Filmele din programul LGBT vor putea fi văzute vineri, 8 aprilie, de la ora 20.00, la Control Club.

În Sake, Mišel rămâne singur după o relaţie scurtă şi intensă şi se trezeşte căutând încă o dată iubirea în locurile nepotrivite. B. este povestea unei tinere aflate într-o relaţie heterosexuală nesatisfăcătoare care începe să aibă sentimente faţă de altă femeie. La Grande Safae a fost un travestit care şi-a petrecut o parte din viaţă lucrând pentru o familie care nu avea nicio idee despre identitatea lui sexuală reală. Iar Alfa este un actor porno care trebuie să se întoarcă pe platoul de filmare după moartea iubitului său. Dar nu totul se învârte în jurul sexualităţii. Unul dintre cele mai îndrăzneţe filme ale secţiunii, A Boy Needs a Friend este un eseu vizual sincer, filozofic şi plin de umor despre dragoste şi prietenie.

În plus, pentru al doilea an la rând, programul NexT Is Feminist pune accentul pe punctul de vedere feminin. Pentru că cinemaul spune mult mai des poveştile LUI. Scurtmetrajele din acest program sunt din perspectiva EI. Fie că ea este mamă, fiică, iubită, soţie sau pur şi simplu o femeie care încearcă să fie stăpână pe propria ei viaţă. Scurtmetrajele din acest program pot fi văzute sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu, şi urmăresc eforturile feminismului de a face lumea mai justă şi mai tolerantă faţă de ambele genuri.

Moms on Fire¸ prezentat la Berlinale 2016, este o animaţie stop motion care contestă ideile tradiţionale despre ce înseamnă să fii mamă în zilele noastre. Cinci fete care locuiesc într-un centru de reabilitare din Paris încearcă să treacă peste traumele personale în A Few Seconds. O adolescentă din Istanbul are parte de întâlniri nedorite cu trei bărbaţi într-o zi normală, în Tuesday. În No Wolf Has a House, o femeie hipersensibilă este înnebunită de rudele soţului ei, la aniversarea acestuia, iar o cântăreaţă folk fără talent pică în plasa lui Love Monster, într-o reinterpretare feministă a poveştii Frumoasa şi bestia.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă — Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.