”Lecții” de la vecini. Bulgaria ajută Ucraina, dar nu gratis

Despre cum negociază Bulgaria și care este poziția sa în privința ajutorului acordat Ucrainei, România ar avea de învățat. Bulgaria primeşte compensaţii financiare, nimic nu este gratis. 

Deşi țara trece din 2021 printr-o criză politică perpetuă, cu alegeri anticipate şi guverne interimare succesive, aceste guverne nu sunt împiedicate în transparența lor în legătură cu ajutorul oferit Ucrainei.

Preşedintele Bulgariei își asumă divergenţe  cu guvernul asupra unor poziţii ale Bulgariei, astfel că refuză să conducă delegaţia bulgară la summitul NATO, de la Washington.

Atanas Zaprianov, ministrul interimar al apărării din Bulgaria, a reiterat  însă consecvența în ceea ce priveşte condamnarea agresiunii, dar şi sprijinul tehnico-militar şi  poziţia  față de NATO, informează NOVINI, potrivit Rador Radio România.

Zaprianov a explicat în același  timp că Bulgaria oferă Ucrainei echipamente militare şi muniţie, precum şi unele dintre echipamentele de apărare antiaeriană, care sunt scoase din uz, dar că acest ajutor nu este gratuit, Bulgaria primind compensaţii financiare prin trei canale.

„În ceea ce priveşte Instrumentul european pentru pace, am solicitat fondurile respective, fiind aprobată returnarea a circa 7 milioane de leva (în jur de 3,5 milioane de euro). Din sprijinul financiar internaţional din SUA avem şi o sumă drept compensaţie.

Primim și compensaţii din partea ţărilor aliate care nu pot furniza arme şi echipamente Ucrainei şi compensează aliaţii, inclusiv pe noi, cu mijloace financiare”, a menţionat ministrul apărării.

Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, a declarat vineri că promisiunile militare prezentate în 20 de acorduri de securitate pe care Kievul le-a semnat cu partenerii săi se ridică la 60 de miliarde de dolari anual pentru următorii patru ani.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, nu intenţionează să participe la summitul NATO care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie.

Radev refuză să conducă delegaţia bulgară la summitul NATO, ca urmare a divergenţelor cu guvernul asupra unor poziţii ale Bulgariei la summit, a precizat biroul său de presă într-un comunicat. Aceste divergenţe privesc obligaţiile pe care Bulgaria şi le asumă în războiul din Ucraina.

Preşedintele Radev, general în rezervă şi fost pilot de avioane de vânătoare care a condus în trecut forţele aeriene bulgare, consideră că războiul din Ucraina nu are o soluţie militară, a pledat pentru negocieri de pace şi a criticat constant sprijinul militar oferit Kievului de către guvernele bulgare care s-au succedat în ultimii doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

13 Comentarii

  1. Iata ca nici bulgarii nu sunt romani, nu doar ungurii. D-aia, peste secole, vor mai exista si bulgari si unguri, dar romani ….

  2. Întrebarea este exact că și cum a spune ,,L-au ucis românii pe Ceaușescu,, clar au decis cine decide și azi românii sânt spectatori la deciziile guvernanților aserviți intereselor dg.izdane.sti globaliste.

  3. Ce parere aveti despre subiectul asta? Parlamentul R Moldova, a aprobat fuziunea de facto a fortelor sale armate, cu cele ale Romaniei. Se asteapta ca acum sa poata participa impreuna in misiuni sub auspiciile ONU, OSCE, NATO SAU UE.

  4. „ ALT PRETEN -MAI-MAI MAI BUN CA UNGARIA ȘI SERBIA -LA SUD! CĂ DE ĂLA DE LA NORD -VEDEM -! CERNĂUȚI ORAȘ… -OPREȘTE-TE CĂ SUPERI EUROPU!

  5. Cenzureaza Ziaristule L.V. – esti un ” Mare ” Om . Adevarat si Patriot . Felicitari . Ro. are ” nevoie ” ca oameni ca tine .

  6. Bulgaria nu are SRI SIE MAI ca sclavi in genunchi in fata stapanilor! Si nici full de Coldisti cu spaguta la suflet First Adica Apriori! De aia!
    Bulgaria nu are servicii Mamaliciki!

  7. Bulgaria încă are conducători cu respect față de țară și cetățean,nu trădători că România

  8. Ha, ha! Nghi să pare nghie or’ autoru’ insinuiază cum că dac-l votăm pi ăăă cârnațu’ cu fasui ș-aista nu va mai bate dân călcâie la ordinu’ amirican?…

  9. Diferența în a avea un pilot de avion ca președinte și un ”inspector școlar (post-decembrist)”. Să nu mai pomenim de ”răcanul înstelat ” de la Nasiria și vânzătorul de covrigi buzoian…
    Un singur om calificat , face o diferență enormă în politica unui stat. Dragi români gândiți-vă bine pe cine veți vota ca președinte. O întrebare trebuie să o aveți în minte :”Este capabil noul președinte să numească un prim-ministru care va forma un guvern competent care să gestioneze bine țara ?”; și ar mai fi una ”care va fi politica externă promovată de noul președinte – una îndreptată spre război sau spre pace ?”.

  10. Slugile nu pun conditii, executa ordinele stapanilor. Exista Oscar pentru slugarnicie? Romanii l-ar primi cu brio.

  11. `„ a bate apa cu nuiaua”-depeșa de la adevărații conducători usa a plecat cu poștarul diplomat -poștaș care fiind cam român a ridicat un colț…și… i-au căzut ochii în … se poate? -da, s-a putut, se poate și încă se va putea!-se strâmbă „drăcușorul progresist! da,da -ăsta-i dictatul:ciucă președinte ,klaus prim ministru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.