Lia Savonea, în completul din dosarul lui Mario Iorgulescu

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, a făcut parte din completul care a dispus joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani şi 8 luni închisoare, după ce a condus beat şi drogat la volan şi a omorât un alt şofer.

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis joi recursul în casaţie (o cale extraordinară de atac) formulat de Mario Iorgulescu şi a anulat decizia Curţii de Apel Bucureşti din octombrie 2023 prin care acesta a fost condamnat la 13 ani şi 8 luni de închisoare.

Instanţa supremă a mai decis ca procesul să se rejudece în faza de apel.

Conform unor surse judiciare, doi dintre judecătorii din complet – Adriana Ispas şi Lia Savonea – au votat pentru rejudecarea dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a opinat că recursul în casaţie ar trebui respins.

Prin decizia Curții Supreme, Mario Iorgulescu (fiul lui Gino Iorgulescu – preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal) scapă de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.

„Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023). Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce priveşte pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario şi trimite cauza la rejudecare de către instanţa de apel, Curtea de Apel Bucureşti. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 iunie 2024. Cu opinia separată, în sensul respingerii, ca nefondat, a recursului în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023)”, a decis Instanţa supremă.

Iniţial, Mario Iorgulescu primise la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), în luna februarie 2023, o condamnare de 15 ani şi 8 luni, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel Bucureşti la 13 ani şi 8 luni de închisoare.

Mario Iorgulescu se află internat într-o clinică privată din Italia, părinţii săi reuşind să-l scoată din ţară cu un avion privat, imediat după accident. El nu a fost audiat de către procurori sau magistraţi, în timpul urmăririi penale sau desfăşurării procesului în instanţă.

În seara zilei de 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtăşeşti, unde a consumat alcool. La un moment dat, află că fosta sa iubită, de care tocmai se despărţise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. Martorii povestesc că el s-a certat continuu la telefon cu fosta iubită, era nervos şi ţipa, însă i-a promis gazdei că nu se va urca la volan în starea în care se afla.

La terminarea petrecerii, în jurul orei 2,50, pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, el s-a urcat în maşina sa, un Aston Martin model DBS, şi a plecat spre Capitală.

A intrat în Bucureşti prin Chitila, circulând cu viteze cuprinse între 140 km/h şi 164 km/h (momente surprinse de camerele video de pe traseu), în intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h, după care a accelerat până la 162 km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I. Ulterior, a urcat cu maşina pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism condus de un bărbat, care a decedat pe loc.

Un martor al accidentului a povestit în instanţă scene oribile de la locul coliziunii, şoferul din cealaltă maşină fiind găsit aruncat pe jos.

„Autoturismul (lui Iorgulescu, n.r.) a ajuns cu faţa spre Chitila, urcat pe bordură, aproape lipit de un stâlp, ca şi cum ar fi fost parcat lateral. Celălalt autoturism era în flăcări în partea din faţă, la capota motor, unde avea distrugeri mari. Imediat după coliziune, martorul a oprit martorul, a sărit din maşină şi a mers cu gândul să îl scoată de acolo, dar când a mers spre maşină l-a văzut pe acesta pe iarbă, pe câmpul de lângă vehicul. Conform martorului, victima ‘stătea ca un covrig, era tot rupt în el, îl ţineau doar pantalonii’, era pe câmp în lateral pe partea dreaptă a autoturismului. Martorul a presupus că victima a fost proiectată pe uşa din dreapta a maşinii, după care uşa s-a blocat la loc. Victima avea ochii închişi, martorul ţipa la ea cât putea de tare, gândindu-se că, dacă ar încerca să o mute, i-ar face mai mult rău, nici nu credea că era mort, fiind sigur că medicii îl vor salva. Cât martorul era lângă victimă, în zonă au venit şi alte persoane în trecere. A strigat la ele să vină ambulanţa, apelând el însuşi numărul de urgenţă. Ambulanţa a sosit în circa 7-8 minute, iar în această perioadă a venit o femeie care spunea că e asistentă, i-a pus mâna la gât şi a spus că era mort şi că se duce la celălalt şofer să îl salveze, adică la inculpat”, a relatat martorul respectiv.

La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de către familie în Italia, cu un avion privat, şi internat într-o clinică.

A fost trimis în judecată, în lipsă, iar pe 10 februarie 2023 a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină).

În decizia de condamnare, judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a menţionat că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii accidentului, nu a suferit şi nu suferă nici în prezent de afecţiuni psihice care să-l împiedice să fie transferat din Italia pentru a participa la procesul intentat de autorităţile române, iar dacă are afecţiuni medicale se poate trata fără probleme în sistemul penitenciar din ţara noastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. omorul „cu intentie indirecta” e haram
    la fel ca „incitarea” si „ridiculizarea”,

    Despre negaţionism sau siluirea rațiunii – Revista 22
    revista22.ro › opinii › justina-irimia › despre-negaionism-sau-siluirea-raiunii
    23 feb. 2016 · … ridiculizare și mistificare a Holocaustului, mărind miza cu un premiu anunțat de 50.000 de dolari. În România, tărâm fertil al teoriei …

  2. Ce gunoaie de judecatori, ce mai e de rejudecat, un criminal beat si drogat a omorat un om. Judecatori mizerabili cu pensii speciale nesimtite, mai sfideaza inca o data bunul simt. Ce ticalosi ordinari.

  3. ..este un preludiu de jurisprudenta pentru judecarea procesului cu droghici Vlad Pascu. Urmeaza ca procesul Iorgulescu sa fie pus ca exemplu demn de urmat de toti judecatorii..asa ca liber la drog , tzuica si roti incinse …. omorati cat puteti ca magistratii vegheaza la libertatea voastra.

  4. Decât un nevinovat în pușcărie mai bine un vinovat liber. In dubio pro reo. Toată lumea știe drept, au învățat pe facebook

  5. Respect pt. judecatorul DAN ANDREI ENE , care a avut curajul sa formuleze Opinie separata ! Nu toti judecatorii de la ICCJ a Romaniei , sunt corupti , usor de cumparat !

  6. @Ion3: Adică despre ce dubiu/dubii vorbiți: cumva Mario Iorgulescu nu a fost implicat în accidentul soldat cu moartea victimei? dacă este adevărat că a fost implicat, nu se afla sub influența alcoolului și/sau a altor substanțe? Ce anume este neclar în mintea dumneavoastră, ce dubii ar trebui să-i profite sus-numitului?

  7. De retinut:
    Justitia nu e compromisa in totalitate atat timp cat dl. Dan Andrei Ene a avut alta opinie.
    Cred ca mai mult de 95% dintre justitiari sunt oameni cu moralitate si profesionalism. Ce te faci, insa, cu acei 5% care se lasa mituiti si pateaza onoarea institutiei.
    Ma gandeam la anchatarea clanului Coldea, cine sa faca dreptate daca in echipa de anchetatori se afla si personaje care au contribuit la „optimizarea sentintelor” in cazul „consultantelor” acordate de Coldea, Dumbrava si Traila?
    Cine mai „repereaza” onoarea justitiei?
    Caragiale: „Da, domn’ judecător, onoarea mea, săru’ mâna, nereperată, cum remâne? Las’ că ţi-o reperează domn’ Mitică.”

  8. Cand testezi un program de calcul, primul pas este sa-l verifici la un calcul simplu „1+2=3”
    Daca trece, il testezi cu calcule mai complicate.
    Ce te faci cand d-na Savonea et co. cade la proba „1+2=” ?

  9. Judecătoarea Lia Savonea poate avea în familie SOARTA celui accidentat de beizadeaua Iorgulescu și atunci să vedem cum mai „judeca” !.

  10. Văd că fraierii au nevoie întotdeauna să le arate cineva ținta: șo pe ea! Vă descărcați umorile veninoase din plictiseală și prostie. Savonea Lia este judecător iar problema supusă discuției nu poate fi legal soluționată decât de judecători. Fapta e din 2019, ca sa nu se prescrie răspunderea penală procesul trebuie terminat în 8 ani de la data faptei. Nu va fi vina Liei dacă judecătorii vor trage de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.