Ligia Macovei într-o arhivă inedită de fotografii

Ligia Macovei si Giovanni Gronchi

 

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” face parte din ansamblul muzeelor și colecțiilor aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București și este găzduită chiar de reședința donatorilor.

 

În data de 17 mai 2024 a fost deschisă în casa soților Macovei din strada 11 Iunie expoziția „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită”, cu fotografii care îi înfățișează pe aceștia în diferite călătorii în jurul lumii, dar și alături de personalități importante, în Franța, Italia, Polonia, Tunisia, Belgia, dar și în ținuturi orientale precum Iran sau China.

Ligia Macovei, Giovanni Gronchi si Jules Perahim

Ligia Macovei (1916-1998), pictoriță și graficiană, a fost o prezență marcantă în evoluția artei românești. Fotografiile selectate o surprind pe artistă pictând în atelierul din reședința familiei din București sau în călătorii, unde, alături de soțul său, organiza expoziții personale ori participa la expoziții de artă românească.

Există în arhiva colecției o serie de fotografii cu Ligia Macovei alături de Giovanni Gronchi, președintele Italiei, în cadrul Pavilionului României la Bienala de la Veneția în anul 1958.

Prima Expoziție Internațională de Artă a Veneției, Bienala de la Veneția, a fost organizată în anul 1895 în prezența Regelui Umberto I și a Reginei Margherita di Savoia. Debutul României a fost în anul 1907, prin participarea lui Frederic Storck cu două lucrări. Începând cu anul 1938, România are propriul pavilion, în Giardini della Biennale, a cărui arhitectură se schimbă de-a lungul timpului, fiind un salon deschis ori compartimentat în trei încăperi.

După două participări în cadrul expozițiilor de grup ale României, cu lucrări de grafică, în anii 1954 și 1956, Ligia Macovei devine comisar de expoziție în ediția organizată în anul 1958, alături de Jules Perahim (atunci președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România). Era a opta ediție la care participa România, fiind reprezentată prin lucrări de pictură semnate de: Henri Catargi, Dumitru Ghiață, Camil Ressu, Ștefan Szönyi, sculpturi semnate de: Ion Jalea, Gheza Vida și lucrări de grafică realizate de: Vasile Kazar și Mariana Petrașcu. În fotografiile ilustrate, Ligia Macovei apare alături de Giovanni Gronchi, președintele Italiei, vizitând expoziția României.

Expoziția „Colecționarii Ligia și Pompiliu Macovei într-o arhivă inedită” este deschisă în perioada 17 mai – 4 august 2024 și cuprinde numeroase fotografii care înregistrează vizite în România ale unor șefi de stat, precum: Richard Nixon, președinte al S.U.A., Mohammad Reza Pahlavi, ultimul șah al Iranului, Iosip Broz Tito, președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, dar și vizite diplomatice ale celor doi soți în străinătate și întâlniri cu Habib Bourguiba, președinte al Tunisiei, Giovanni Gronchi, președinte al Italiei, Albert Parisis, ministru al culturii franceze, Lucjan Motyka, ministrul culturii al Poloniei și Chedli Klibi, ministru al culturii în Tunisia.

 

 

Ilustrații:

  1. Ligia Macovei alături de Giovanni Gronchi, președintele Italiei, Pavilionul României, Bienala de la Veneția, 1958
  2. Ligia Macovei alături de Giovanni Gronchi, președintele Italiei și Jules Perahim, Pavilionul României, Bienala de la Veneția, 1958

 

 

Articol scris de Cristina Ioniță, muzeograf, Secția Artă, Muzeul Municipiului București

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. eleganta unei distinse doamne, ce sarmana lui Iohannis nu poate avea, fiind o par…venita avida de banii…

  2. auliu maica, credeam ca iar dati poze cu mojica macovei, spaima soselelor si ucigasa de motociclisti. bine ca m.am linistit

  3. Am carti ilustrate de Ligia Macovei. Ea si Coca Cretoiu Sheinescu: arhetipia basmului.Eternitati.

  4. Ca să nu pierd vremea căutînd, știe careva din ce minoritate făceau parte? Părinți, bunici s.a., cu ce se ocupau?

  5. Are un stil cam pueril de pictura, ceva cu inclinatii spre arta naiva. Sincer nu are cum sa ma dea pe spate, ca si bazaconiile lui Brancusi.
    Pana si tablourile cu flori ale sotiei lui Tariceanu sunt mult mai reusite decat ale ei.
    Ma rog: De gustibus non disputandum……[Rumburak]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.