Lucruri pe care nu le știi despre Cubul Rubik

Anul acesta, cubul Rubik, ingenioasa jucărie care a încântat milioane de oameni de pe întreg globul, „împlinește“ 50 de ani. Creatorul său este profesorul maghiar Erno Rubik, care, la rândul său, împlinește 80 de ani în mai puțin de o lună.

Ceea ce a început ca un instrument didactic pentru înțelegerea spațiului și formelor geometrice s-a transformat într-un fenomen cultural, cu peste 500 de milioane de cuburi Rubik vândute în întreaga lume. În 1974, în timp ce preda la Academia de Arte Aplicate și Design, Rubik a introdus în procesul didactic puzzle-ul său din lemn cu părți mobile care a devenit cunoscut curând sub numele de Cubul Rubik.

La început, Rubik se îndoia de capacitatea de a comercializa creația sa, considerând-o prea complexă. Totuși, farmecul Cubului a depășit toate granițele, captivând mințile elevilor săi și ale entuziaștilor din întreaga lume. Astăzi, pe măsură ce Cubul Rubik continuă să inspire generații, profesorul Rubik reflectează asupra moștenirii sale.

„Acum, sărbătorind cei 50 de ani, 500 de milioane de Cuburi Rubik au fost vândute la nivel mondial, făcându-l pe profesorul Rubik milionar,” afirmă Dan Moore, care relatează călătoria remarcabilă a lui Rubik într-un articol recent al Daily Mail.

Acum la pensie, profesorul Rubik își împarte timpul între Budapesta și Spania, alături de soția sa, Agnes Hegely, și de copii. Rubik a crescut în spatele Cortinei de Fier și subliniază valorile insuflate de părinții săi, evidențiind abordarea modestă față de bogăție.

„Pentru mine, banii sunt o modalitate practică de a face schimb de bunuri,” remarcă Rubik. „Nu am fost niciodată interesat de acumularea banilor, care este un hobby popular pentru mulți oameni.”

În ciuda popularității sale, creatorul său rămâne umil în fața impactului creației sale.

 

Curiozități despre Cubul Rubik

 

#1 Pornite inițial doar sub formă de cub, jucăriile cu acest model sunt produse în diferite dimensiuni și forme

Primul model al Cubului Rubik, cunoscut atunci sub numele de Cubul Rubik, avea dimensiunile 2×2×2, în timp ce modelul actual, folosit pe scară largă în întreaga lume, are dimensiunile 3×3×3. Cubul este compus din 8 cuburi de colț, 6 cuburi de latură, 12 cuburi de muchie și un element central. De atunci, astfel de jucării au fost proiectate în multe forme și dimensiuni diferite, cum ar fi 4×4×4, 5×5×5, piramidă și cuburi dodecaedrice (cu 12 fețe).

#2 Erno Rubik a avut nevoie de o lună pentru a reconstitui primul cub

După ce a amestecat complet cubul, nu credea că va putea vreodată să aducă fiecare față a cubului la culoarea inițială. După o lună întreagă de încercări, a reușit să aranjeze cubul astfel încât toate pătratele de aceeași culoare să fie pe aceeași față.

#3 Douăzeci de pași pentru a aranja cubul, indiferent cât de amestecat este

Oamenii s-au întrebat întotdeauna câte rotații sunt necesare pentru a aranja un cub din orice stare amestecată. De-a lungul anilor, acest număr a scăzut constant și acum sunt necesare maximum 20 de rotații pentru a aranja un Cub Rubik din orice poziție. Acest lucru a fost demonstrat în 2010 și acest număr nu a mai scăzut de atunci.

#4 Numeroase recorduri mondiale legate de Cubul Rubik

Conform Asociației Mondiale a Cuburilor, recordul pentru cubul 2×2×2 a fost stabilit de Maciej Czapiewski în 2016, în 0,49 secunde, în timp ce recordul mondial pentru cubul 3×3×3 este deținut de Yusheng Du, care a aranjat cubul în 3,47 secunde în 2018. Există și o tradiție îndelungată a cubului Rubik reconstituit cu ochii închiși, Tommy Cherry stabilind recordul anul acesta cu un timp de 14,61 secunde. Recordul pentru Cubul lui Rubik a fost stabilit și de roboți creați de om. Recordul actual este de 0,38 secunde.

#5 Cel mai scump Cub Rubik din lume costă 2,5 milioane de dolari

Diamond Cutters International a creat cel mai scump Cub Rubik din lume, Masterpiece Cube, în 1995 pentru a celebra a 15-a aniversare a invenției jocului. Cubul a fost creat folosind aur, diamante, safire, smaralde, ametiste și rubine. Valoarea sa este estimată la 2,5 milioane de dolari.

 

Sursa foto https://diamondcuttersintl.com/fred-cuellar/about-fred

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Cum? Făcut dă un ungur?
    Nu fu lăsat moștenire dă strămoșii thrako-gheți (ăia care deteră romanilor limba vorovită ulterior la Rîm)? …nici dă Petraki Poienaru? …nici dă Koandă inventatoru’ Phenomenului remarkabel ce-i poartă cu onor numele pă plan mondeal, cunoscut dă alții mai proști înainte dă nașterea lui? …nici dă olimpicii mioritici științomani pregătiți artificial ceaușește în afara programului școlar, dă care nu mai aude nimeni nimicuța dupe numai o lună? …nici dă olteanu’ ăla păunesc aciuit în Timișoara care inventă ARN-u’?
    Nu-i nimic! Lasă, că Paulescu inventă insulina! Cum? Nu primi premiu’ Nobăl păntru asta? …că insulica lui nu ierea bună nici „dăcît” păntru cîini? Minciuni sfruntate ale păgînilor dîn Vest, care nu ie hortodokși!
    Ce? Ungurii au „dăcît” 11 prenmii Nobăl? Pentru ce? …că veniră dîn Mongolia, cu carne crudă sub șaua calului? Bleah! PARDON! Vlah! Mai bună-i mămăliga noastră strămoșească. Cu praz!

  2. @ 15:41
    Lasă fumurile și insultele !
    Și gândește cu respect când te urci intr-un avion cu reacție.
    Sau călătorești tot cu calul și carnea crudă sub șa ? măR🤣g …

  3. Edward…Invenția lui Coandă a ràmas fără ecou, iar apoi reinventat de nemți, engleji etc.. O contribuție deosebitá a avut inventatorul Tódor Kálmán, etc. Dar tu când iei vitamina C, știi că a fost descoperită de Albert Szent- Györgyi?

  4. Păi vezi un pic, numărul premiaților Nobel,. sau cel a celora care au contribuit decisiv la descoperiri stiințifice, tehnice, medicale sau in orice domeniu..Un celebru savant american a spus in anii 50 că ”extratereștrii sunt printre noi și se numesc unguri,.”.. De altfel studii lingvistice arată cum limba maghiară este antebabiloniană și ar putea fi de origini cosmice de altfel scrierea runică găsită in anumite piramide de zeci de mii de ani au o scriere pe care maghiarii o folosesc și azi..c.c.e.d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.