Lupta „patrioților” cu „Louis Vuitton”

După părerea mea, decizia de retragere a bluzei inspirată din ia românească din colecția Louis Vuitton este o mare înfrîngere. Totul a pornit de la o prostie umflată de intelighenția românească prin reprezentanții ei de incultură. În loc să ne bucurăm de prezența iei în registrul stilistic de cea mai înaltă clasă al Casei Vuitton, ne-am rățoit patriotic purtîndu-ne în cel mai primitiv mod și „cîștigînd” scoaterea acestei capodopere populare din colecția faimoasei case de modă pariziene.

Totul a început de la protestul unui ONG „La Blouse Roumaine” (denumire preluată după tabloul cu același nume semnat de Henri Matisse), fericită că i s-a oferit prilejul să arate obiectul de activitate. Andreea Tănăsescu, reprezentantă a mișcării „La Blouse Roumaine”, a declarat: „A fost o campanie diferită față de alte cazuri, pentru că de data aceasta am cerut brandului LV să scoată acea cămașă numită balon din colecție. În al doilea rând am cerut comunității noastre să participe , să susțină campania cu mărturii despre acest port tradițional”.
Pe Andreea Tănăsescu a deranjat-o enorm că ia din colecția Vuitton se numea „balon”.

Cum de și-au permis francezii o asemenea enormitate?

La strigătul patriotic difuzat de „La Blouse Roumaine” s-a adăugat și Raluca Turcan cu toată energia și cultura ei de țurcană perfecționată la Moscova.

„Vă pot spune însă că abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui «incident» într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional”. (Libertatea)

A căutat în puțul gîndirii sale, a găsit un ciot de idee și a purces la declarații politice pline de promisiuni:

„Am luat legătura cu casa de modă, am stabilit un calendar, prin care România, în parteneriat cu o companie atât de mare, să pună în valoare meșteșugurile românești”.

Plan de muncă, nu alta. Numai n-a zis că propune Casei Louis Vuitton să producă și șerpare, și cușme și opincuțe. Și să preia toată producția de ii din talciocuri și magazine artizanale. Nu știu dacă madam ministru și-a tras repede o deplasare la Paris, dar s-a trezit muncind. Presupun că scandalul iei a umflat pipota în madam Turcan cînd s-a văzut în poziția de demnitar ieșind în față să ia apărarea iei românești tradiționale din Mărginimea Sibiului și „furată” de străini.

Cine a fost ea și ce-a ajuns?

Din secretara unui ministru avea ocazia să devină prima lele pornită la luptă în apărarea dreptului de autor al cămășii tradiționale românești (cu infinite decorațiuni, în funcție d e zonă și de vîrstă) de sărbătoare, tipică Mărginimii Sibiului, dar și unei părți din județele Alba și Hunedoara unde se numește „port de Săliște”. O piesă din îmbrăcămintea de sărbătoare a fetelor și a femeilor se și numește „sălișteană”.

Marele scandal de apărare a iei s-a încheiat cu victoria tristă a cucoanelor noastre. Bluza „balon” din colecția Vuitton, vîndută cu 5000 de euro, a fost retrasă din magazine și scoasă din colecție. Punerea „în valoare a meșteșugurilor românești” anunțată de ultrapavoazata Raluca Turcan (ministru al Culturii) s-a dus de unde a venit. Adică, în capul celui mai nepotrivit ministru al Culturii (în ultima vreme, un minister chinuit de impostori și oportuniști inculți).

Am văzut-o pe Raluca Turcan evoluînd de la condiția de asistentă (secretară) personală a lui Theodor Stolojan la cea de madamă prelucrată după toate tehnicile de beauty, de la buzele gonflate ale starletelor de pe la televiziuni pînă la pomeții întinși și năsucul mititel în vînt, toată accesorizată cu branduri și gata de defilare. Exact ca o dansatoare de cabaret gata de spectacol.

Nu-mi imaginam că poate pune la cale altceva decît o declarație politică. M-aș fi crucit de uimire dacă ar fi anunțat că pregătește să deschidă în toate marile capitale europene expoziții de ii românești, că lansează un concurs national cu premii pentru ii deosebite, că decernează premii în ii și obiecte tradiționale de îmbrăcăminte la diverse prezentări de modă și la concursuri de frumusețe, că organizează în sala de la Palais de Béhague (Ambasada României la Paris) o defilare cu ii românești de excepție etc.

De unde atîta imaginație?

Ca să își facă imagine, ea și-a pus căpșorul la bătaie izbutind să stopeze cea mai spectaculoasă confirmare a frumuseții iei românești (după tabloul lui H. Matisse).

Se îmbrăcau doamnele și fetele cu gust din lumea largă cu ii românești din portul de Săliște. Și ne bucuram.

Așa, au rămas la Muzeul Țăranului Român și în promisiunile țurcanei noastre de la Cultură.

Post scriptum:

Păstrez cu sfințenie în sertarele și dulapul casei ciupagul (ia), săliștenele și poalele albe ale mamei, alături de chimirul, cămașa cu ciocănele și pălăria tatei. Prezența ciupagului în colecția Casei Vuitton le-ar fi răzbunat portul și l-ar fi onorat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 32

80 de Comentarii

  1. Turcana ? ar fi frumoasa ,daca n-ar fi urita. Si la minte si la trup. Slava Moscova , unde a invatat.O fi clona feminina a tov Ion Ilici Iliescu ?

  2. Imi inchipui ca de fiecare data cand vinde Vuitton o bluza unui cocalar ne bucuram la nivel national si ni se umfla cheptu de mandrie

  3. Cred ca nu este util nimanui sa facem bascalie de simboluri romanesti,pana cand un studiu facut de celebrii savanti englezi sau o parere a mediei autohtone anti-contra nu spune altceva,pe dos!
    1.Este sarmaua inventie romaneasca ?
    nu. nu este,e turceasca ,vezi ‘sarmak’
    2.Este tuica inventie romaneasca?
    Greu de spus,epopeea prunului a inceput din Caucaz,dar Romania are,inca,cea mai mare suprafata plantata cu pruni din Europa cca 35000 ha
    Putem fi siguri de urmatoarele inventii romanesti: insulina,gerovitalul,avionul cu reactie,stiloul,pila Karpen,si inca doua-trei,dar nu caloriferul :))

  4. Ia romaneasca nu are ce cauta printre facaturile acelei case de moment pentru snobi. Dupa cativa ani de prezenta s-ar perima definitiv indiferent de miile de ani care i-au asigurat si-i asigura permanenta. Face parte din patrimoniul milenar al traitorilor pe actualele meleaguri romanesti si aici trebuie sa ramana. Nu stiu ce amestec are Turcan originara din exceptia Bucovina (nota bene in cazul ei) dar are dreptate.

  5. Ăștia de fac scandal ar fi vrut sa le dea și lor bani de fapt din vânzare, celebrul comision romanesc .În redt ce sa ne mai miram ca la noi ,unul care nu e bun de secretar atunci îl punem primar ,nu e bun de primar îl punem ministru ,nu e bun de ministru îl punem președinte. Va dați seama un om competent în domeniul lui cu studii adevărate sa ii fie pus șef un oarecare fără nici o valoare ,cum se simte ? Asta e lehamitea care domnește în orice domeniu .

  6. MA(R)GealatuLE,
    DE CE faci TU MitStok FAKE de ALEA InSirate de Talica.
    CHIAR LE au făcut Niște Romani.
    STII bine Istoria cu PAULESCU.
    DE CE PLNoastre te dezbraci TU de TOT Caracterul?
    VREI …la CURul NAKE?

  7. Aia de la. Vuitton au prins la un post pe ultrascurte niste paraziti care bazaiau si alterau emisia. Era. Turcan cu simtirea ei patriotica. Au reglat un pic butonul de acord fin si parazitii au disparut. De unde si importanta nedisimulata a inchipuitilor nostri guvernamentali prin coclaurile Europei.

  8. Bai fratilor , invatati limba romana , nu se scrie ie ca la iepure , iedera , iesle etc . La noi , ortografia este fonetica , se scrie cum se aude iar citirea este fonemica , se citeste cum este scris . Iia este o bluza romaneasca , ia mai taci din gura ! Ce pretentii sa mai ai la astia tineri cand habarnisti , cu ifose , sunt cu duiumul ?

  9. ‘Avocatul diavolului’, ce ar fi spus / consemnat firma despre acest produs care ar fi intrat în potofoliu său, exact, NIMIC! Puterea este deținută de cei cu bani și pupilele/acoliții lor, aici și oriunde pe glob.

  10. @CONTESTATARULE:cand ai apucat sa citesti postarea lui Mrrgelatu ca le-au afisat acum 5 minute !Din redactie e usor sa dai replici prostesti mai MICHTEAUX,mai,

  11. ”ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract” -zicea Emil Cioran.
    Eu zic că e mai bine așa. Căci oricând ia românească se poate transforma în camegia rromanesca (că la ei nu-i păcat dacă ne spun țigani), dacă asta aduce mai mult profit.
    Și dacă tot îmi respect străbunii, prefer să știu că bunica purta ie, nu ballon, iar bunicul purta ițari, nu drawers.

  12. Aici nu sunt de acord cu dumneavoastra.
    Daca Vuitton ar fi pus langa copia lor faptul ca este inspirata din Iile romanesti nimeni nu ar fi avut vreo prpblema.
    Ideea e ca n-au facut asta si nimeni nu stia ca a lor copie este facuta de pe meleagurile noastre.
    Buna campania.

  13. „este o mare înfrîngere”

    Gresit, este o mare prostie a „luptei femeii cu roata dintzata”. Romania avea reclama gratis. Ce partid este ala care pune o secretara a lui Stolo ministru al culturii ? Doar Lasconi presedinte o poate egala. Greseala a fost continuata de alta inchipuita, ministra de externe. Barbati, duceti gunoiul la gunoi !

  14. „cultura ei de țurcană perfecționată la Moscova”

    -nea Storescule nu trisha,
    nu trisha ca un bolshevic batran cu ochi urdurosi:

    a fost INAINTE DE Epoca Putin!

  15. Un mare arheolog român spunea despre semnele cusute sau cioplte ce sînt asemănătoare unor tăblițe ce, după specialiști străini, ar fi prima scriere din lume. Acestor semne, elemente de decor, spune arheologul, ce vin din Paleolitic, li s-au pierdut sensul și sînt specifice numai spațiului carpato-dunărean.

  16. L.V. a preluat/ furat ideea, dar sigur a cusut cu aur
    al lor „ballon”, dacă e adevărat că prețul per bucată era de vreo 5000 de euro. Și sigur produsul era fabricat într-o colonie, că asta e practica, unde angajații sunt plătiți cu salarii de mizerie.

  17. Buna ziua.
    Am citit cu foarte mare atentie articolul.
    Domnule ziarist,daca ai Ceva cu Raluca Turcanu,spunei in fata nu te preleva de,,scandalul iiei din Marginimea Sibiului,,
    Am urmarit si EU,, scandalul,, si mi se pare de bun simt ca s a luat ATITUDINE pt a apara valorile nationale.
    Ma intreb,oare de ce ,cand a lansat colectiva,desenatorul nu a AVUT BUNUL SIMT si DECENTA SA spuna de UNDE s a inspirat.
    ATAT trebuie SA faca,dar ,Domnul ,,desenator,, format pe langa marele Balanciega,nu a facut o si,pe drept cuvant,ne a deranjat ,,patriotii,, romani,printre care ma numar si eu.
    E drept ca desenatorul Casei Vuiton a recunoscit ca s a inspirat,dar DE UNDE…🤔
    Va respect profesia domnule ziarist dar un pic de DECENTA si de RESPECT fata de temele pe care le abordati.
    Inca o precizare,nu agreez clasa política,dar daca avem ocazia SA profitam de ,,un scandal,, care a trecut de granitele tarii,de ce SA nu o facem?🤔

  18. Copierea unui produs de artă – vechi sau nou, fără indicarea sursei – se cheamă furt intelectual. Renumita firmă franceză putea, foarte simplu, să indice proveniența, pentru că iile sunt identice, până la confuzie, cu cele din zone Sibiului. De ce-or fi fost confecționate în Italia?

    Autorul e liber să se înfrățască cu toți hoții din lume. Poate să chiverniseacă, cu evlavie, moștenirile sale de familie. Dar furtul, tot furt rămâne, chiar dacă e făcut sub un nume sonor.

  19. Mister Nistorescu,
    Degeaba ai o facultate de filo, care in Univ București era un fel de sala (editat) si nespălaților daca scri ie. Pe bune? Și gata ai dat-oca originară din Ardeal. Uite ca idee, iie există și în Suedia că fiind produs al lor. Și pe care fetele și femeile le poarta la Midsomer împreună cu o coroniță de flori. Daca nua insel și una dintre fetele de la Abba a purtat așa ceva intr-clip. Deci mai ușor cu poveștile astea. Cât despre coana mită oengista care folosește trotineta nu bicicleta ca atunci când cade, știți voi continuarea s-a băgat singura in seama că doar doar sar aia de la LV cu mălaiul. Dar pleosc, aia zisesrea pardon și du-te fa păpușoaie la origini. Așa că iia se poarta peste tot in Romania și este brodata in funcție de zona geografică. Mai colorata în sud, in regat cum ziceți ardelenii cu ironie, mai puțin colorata in ardeal, și cu diferite modele in Moldova și Bucovina.

  20. @Anonim: Academicianul Elie Carafoli aprecia că „avionul cu reacție Coandă-1910 a luat ființă trei decenii înainte ca celebrii constructori White, Campini și Sbeikk să fi construit avioanele lor cu reacție, care au desăvârșit această epocală descoperire’
    Tu cine esti?

  21. Pentru a aseza chestiunea in cadrul realitatii, casa de moda a fost/este culpabila pentru prezentarea iei romanesti ca pe o creatie proprie si de altfel si-a cerut scuze si a retras-o din colectie…Aceasta este ESENTA…Despre „patriotarzi” vorbesc aici de ani de zile cu accent pe cei de sorginte sovietica clara, indiferent de tzurcane sau mangalitze…
    Ce ma surprinde e faptul ca Imperiul BOLSEVIC chinez produce de decenii in masa ii romanesti si nimeni nu s-a sesizat, pesemne in ideea
    ca PC-chinez ne face reclama gratis…Unde au fost de atunci „patriotarzii”?

  22. @Margelatu:

    Dar tu cine esti? Ai habar de ce inseamna un motor cu reactie? Stii cum era construit avionul lui Coanda? E de crezut ca, daca intr-adeva ar fi fost propulsat de un motor cu reactie, ar exista vreun inginer adevarat care sa dea jetul de gaze fierbinti pe linga un fuzelaj de lemn?

    Coanda nu este mentionat deloc, cel mult ca o pretentie nejustificata, in istoria propulsiei reactive. Avionul sau era unul din multitudinea de proiecte din anii de pionierat ai aviatiei. Era vorba de un propulsor cu reactie dar nu in sensul de azi al termenului ci similar propulsiei cu jet a ambarcatiunilor usoare.

    Documentatia de brevetare nu cuprindea acele arzatoare care ar fi putut plasa propulsorul sau in categoria tipurilor primitive de motoare cu reactie, numite termojet sau motor jet, intre care cel al lui Caproni.

  23. „CUMPĂRĂ, CUMPARĂ, CUMPARĂ” consumă, consumă, consumă.. atâta timp cât continui să faci asta, alergând pe roata Hamsterului, va menține pe drum funcționarea entității corporative care ne fură vietile și ne modelează mințile după un tipar prestabilit.

  24. Mai prosti că rumanii ,rar. In loc sa mulțumească pentru faptul că au promovat ia,ei o lălăie mioritic.

  25. intox. Pune ba mintea la contribuție și inventează tu ceva,inițiază,investește. Fa tu ceva pozitiv și nu te mai plânge ca o oaie proasta. Daca tu nu ești un stare să te modelezi,te modelează alții. Doar va plângeți.

  26. Istoricul aparitiei iei (pe TARAMUL NOSTRU) incepe din perioada culturii Cucuteni, o civilizatie a Europei care a trait intre anii 6.000- 2.700 BC, pe actualul teritoriu al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și al Basarabiei.

  27. Istoricul aparitiei iei (pe TARAMUL NOSTRU) incepe din perioada culturii Cucuteni, o civilizatie a Europei care a trait intre anii 6.000- 2.700 BC, pe actualul teritoriu al Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și al Basarabiei. Mestesug care dateaza din Neolitic si pana aastazi pe taramul nostru.

  28. de aia e bine cand mancati sa nu va uitati la tv!!!
    asta a castigat premiul : mai nasoala decat Andreea Esca!
    🙂

  29. Eu as consulta-o pe Dna Doina Levintza in aceata controversa.

    Din punctul meu de vedere sa numesti iia „balon” dovedeste incultura din partea casei Vuiton.
    Reginele Elisabeta, Maria… au purtat cu drag si mandrie costumele romanesti si sunt o multime de fotografii de epoca fascinant de frumoase.

  30. După părerea mea, decizia de retragere a bluzei inspirată din ia ? românească din colecția Louis Vuitton este o mare IZBÂNDĂ .ESTE VOINȚA SACRĂ a DUMNEZEULUI părinților noștri , care au purtat IIA străbună , împotriva #sataniștilor care au vrut s-o profaneze pe ”burice goale. Trebuia să vă ”cruciți( dacă știți ce înseamnă semnul CRUCII) cănd ați văzut acele imagini ale MIZERIEI DECADENTE OCCIDENTALE . DAR TOȚI SUNTEȚI SLUJITORII lui Mamona !Nu contează , bani să iasă ! IAR ACEST POPOR DOARME ȘI SE ÎMBUIBĂ , NU-ȘI MAI RESPECTĂ NICI PĂRINȚII , ÎȘI VINDE pe 30 de arginți , ONOAREA și CASA , TRECUTUL , PREZENTUL ȘI VIITORUL!

  31. E tipic in Romania Securista sa se speculeze orice care permite politrucilor sa-si exibe convingerile „patriotarde”…Romania e vanduta si raptuita de 35 de ani fara intrerupere de politruci si abia din 2019 sefii lor interni si externi au lansat ordinul pe UNITATZI sa se
    apese zdravan pe pedala propagandistica „patriotarda” si chiar sa cloneze „partide patriotarde”…Ghinionul Securitatii fiind ca sefii
    erau vechi agenti sovietici in conservare…

  32. Ia se poarta pe toate meridianele planetei. Doar cu alte cusaturi si simboluri. Nu e vreo mare inventie romaneasca. Hai sa nu ne mai dam balene in lighean. Stiu ca aici s-a inventat mersul pe jos si apa calaie dar totusi…

  33. @Suetoniu Vitruviu Arpacas

    Oare de ce „In toate tarile balcanice se poarta ie” ?
    Deoarece … SPRE DEOSEBIRE de ce afirma „DacoFOBIA” lui Dan Alexe … organizarea zonei Balcanice in epoca romanica … PURTA (cu deosebita STIMA) numele Daciei si Traciei:
    DACIA nord dunareana/(106-271 AD);
    Dacia Ripensis/(283-586 AD);
    Dacia Mediterranea/(320-602 AD);
    Dioceza Dacia/(337-602 AD);
    Toate facand parte din Praetorian Prefecture of Illyricum/(347-630 AD).

    Scythia Minor/(290-680 AD),
    Dioceza Tracia /(314-535 AD);
    Iustiniana Prima/(535-615 AD);
    Toate facand parte din Praetorian Prefecture of Oriens/(337-602 AD).

    (cf. Notitia dignitatum et administrationum omnium tam civilium quam militarium, aprox. 400 AD).

    DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

  34. @Anonim :
    in raspunsul tau,dai dreptate de fapt inventatorului Coanda .In mintea ta ingusta antiromaneasca,nu incap H.Coanda si A.Vlaicu .Bietul de tine!

  35. din ciclul: hai sa ne capitalizam pe ce nu e al nostru…
    capitalizare politica vorbind.
    pe de alta parte..Vuitton ducea iia pe toate meridianele…
    in romanica…doar prin magazinele de artizanat si calitatea e iilor comercializate e indoielnica…material si lucratura…pretzul insa…de Vuitton

  36. @Suetoniu etc:Dan Alexa e un parazit social este unul dintre cei mai mari antiromani,traitor in Belgia,de origine khazara
    Pana si primul prototip de farfurie zburatoare,o constituie aerodina lenticulară, proiectată de Coandă în 1935 și care reprezintă un aparat de zbor în formă de farfurie zburătoare, capabil să decoleze și să aterizeze pe verticală, să se mențină în aer într-un punct fix și să zboare cu viteze orizontale mari.

  37. E consemnat istoricist ca iie-le au fost fabricate in cooperative ne anderthale inca de la ultima glaciatiune in perimetrul unde s-au
    asezat tracii geto-daci in ultimul mileniu INAINTE DE HRISTOS…

  38. Doru Popescu, am retinut ca ai studiat pianul deci ai ureche.
    Tie „ia” care se poate auzi in vorbire in locul pronumelui „ea” iti suna la fel ca „iia”?

  39. pitic cracanat sunt inventator de metafore si ghilimele, daca tot vorbim despre asta. Vuitton vinde gascanilor cocalari trenduri idioate si kitsch de prost gust pe o caruta de bani. Apoi, eu nu ma plang, daca nu faci diferenta intre comentarii critice de pe o pozitie observationala este pentru ca tu te plangi tot timpul de opiniile altora si iei in brate orice shit vestic si pretinzi ca ar trebui sa-l mestecam si noi dupa ce il regurgiteaza toti gascanii cu posete trendy si orgolii supradimensionate. intelegi sau iti scriu pachet.. ba ?

  40. Ele amintesc de lumea satului si de credintele fascinante ale oamenilor, o lume plina de randuiala si de echilibru. Odata cunoscute caracteristicile si rostul fiecarui model de ie, imbracarea acesteia va oferi o energie aparte purtatorului.

  41. Total acord cu autorul, altii platesc bani grei ca sa fie promovati, „patriotii” au vrut si ei o parte, ca Greta bicicleta. Sau ca Agent Green sau Greenpeace.
    Cum scapam legal de bacteriile astea infectioase?

  42. Te pui cu proasta full option, cea cu scoala facuta la rusi si partenera de Popa prostu a madamei Lazurca?

  43. Nu trea sacoasa trea sa pună Made in Romania iaia..
    Ma la ie tre pus cu accent ie ca se confunda cu ie adica da bine in morosana cea osana. Adica ìe sau iee ca e cu 2 e cand spun nu e ie ci iieee.

  44. intox Vestul știe să promoveze și să facă bani. Iia sosoacei provoacă greata,apropo. Și da ba ,vestul îți dă lecții de cum se pot câștiga bani. Au o poveste. Mioriticii inventează mituri.

  45. @Margelatu:

    Bati cimpii. Acea aerodina nu a zburat niciodata. Era un concept ca multe altele. Daca ar fi fost intr-adevar valoros, ar fi fost demult produs de marile companii constructoare de aparate de zbor.

  46. Furtul se practică la nivel înalt și faptul că s-au făcut niște diligențe pentru a restabili paternitatea unui produs românesc este binevenit, numai că rezultatul nu este în măsură să ne satisfacă .
    Firma ar fi trebuit să fie obligată să plătească ceva despăgubiri, sau să recunoască paternitatea acestui produs și să-l comercializeze mai departe .

  47. Pentru ca asa scrie in DEX …
    ie, ii, substantiv feminin (DEX)
    1. Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele etc.

  48. Acum 10.000 de ani aripa neanderthaliana a filonului traco-geto-dac fabrica panza alba de bumbac, in si borangic si stapanea tehnica colorarii si brodarii…

  49. In perimetrul unde EXISTAU (atestat material) tracii geto-daci in ultimele TREI milenii INAINTE DE HRISTOS…
    (Ep. Cuprului/Eneolitic, Ep. Bronzului/PIE si Ep. Fierului/IE).

    Perioada de tip IE care a prezentat doua faze: Hallstatt/(1500-700 BC), atestata (dpv. literar) pe acest taram prin participarea tracilor la Razboiul Troian/1200 BC (mil. II BC). Precum si faza La Tene/(post 700 BC) in care este atestat (dpv. documentar) neamul getilor (Hecateu, Herodot, Tucidide … Ovidiu) precum si al dacilor (Cezar, Strabon).

  50. Sharlica , abia ai aparut pe forum dupa ce unii te-au bocit si ingropat si te-a tampit si caldura ? Nu erai deajuns de…?

  51. Comentarea articolelor devine din ce in ce mai dificila. Pare a fi o cursa cu obstacole…
    Nu inteleg politica Coti.

  52. Dintre simbolurile des folosite pe ii întâlnim spirala și spirala dreaptă, crucea, soarele, coarnele de cerb, liniile drepte, liniile duble drepte, liniile cu dreptunghi, liniile ondulate, copacul sau ramurile, fiecare dintre ele având semnificații aparte.
    Spirala reprezintă eternitatea, trecerea timpului, un semn universal al vieții și perenității sale, al energiei. Acest simbol se folosește încă din perioada culturii Cucuteni.
    Romburile se întâlnesc încă din perioada culturii Cucuteni și sunt reprezentări ancestrale ale zeităților.
    Si de aceea, istoricii presupun că ia a fost purtată pentru prima dată în perioada culturii Cucuteni (aprox. 5500 î.e.n.- 2750 î.e.n.), una dintre cel mai vechi civilizații din Europa.

  53. Primele ii pot fi văzute pe Columna lui Traian și pe monumentul de la Adamclisi.

  54. Nu cumva sarlica a facut parte din una dintre echipele angrenate in ultima campania electorala ?
    Fiindca a lipsit de pe forum … exact pe perioada campaniei electorale.
    Unul de care editorii cotidianului (nea Cornel) se cam tem ?
    Si de aceea il promoveaza atat de mult dupa fostele alegeri.

  55. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.
    Exact aceleasi culori ca cele de pe iile autohtone de astazi.

  56. Tre’ să fii gros să-i dai bluza asta conglomeratului LVMH și lui Arnault, când are mai aproape vyshyvanka și poate face un schimb corect, 5000 de euro bluza pe 5000 de euro proiectilul de 155. Povestea Iei românești pe catwalk e incomparabilă și vine din 1981 când Yves Saint Laurent transpune candid gratitudinea lui Henri Matisse către prietenul său Theodor Pallady. Vuitton face țoale de purtat abia după ce dă iama în croiurile lui Dior, în 1984; oricâte firme glamorous ar cumpăra, tot cufere face la bază, e un șoc să le vezi aruncate la grămadă în vitrina aia mare de la Auschwitz.

  57. Inul este cultivat de peste 5000 de ani. Hainele facute din panza de in au fost purtate de faraoni, guvernatori si inclusiv regele Solomon a primit drept cadou o haina egipteana confectionata din in.

  58. Pentru confecționarea iilor, săteanca trebuia să posede cunoștințe tehnice însemnate: cum se face croiala cămășii, punctele folosite în ornamentare și cum se lucrează acestea, materialele necesare confecționării sale (pânză de in, ulterior de bumbac, borangic).
    Resturi de ceramică cu amprente textile, găsite la Frumușica și Cucuteni, sugerează că și textilele au fost tricotate (în special folosind o tehnică cunoscută sub numele de nalbinding/tricotat și croșetat). Tehnica a fost folosita si in zona noastra Neolitica, dar datorita climei, tesaturile nu a rezistat timpului.
    Următoarele tipuri de unelte au fost descoperite în siturile culturii Cucuteni–Trypillia:
    Ace de tricotat din oase;
    Ace de cusut din oase si cupru;
    Fusuri și vârtejuri de fus din argilă;
    Greutăți la războiul de țesut din argilă.

  59. Raspunsurile pentru tine mi-au fost blocate. Eu cred ca atat timp cat mai suntem, suntem datori sa pastram frumoasa Limbă Română.

  60. Se pare ca termenul de ‘iie’ era folosit in trecut: Șăineanu, ed. VI (1929), IVO-III (1941), DER (1958-1966).
    Se pare ca termenul de ‘ie’ este cel folosit mai recent (in DEX post 1996).
    Formele flexionare ale cuvîntului IE sunt următoarele, după normele ortografice actuale:
    IE, forma singular nearticulată, Mi-am cumpărat o ie
    IA, forma articulată de nominativ singular,Aceasta este ia mea
    IEI, genitiv-dativul singular, Mânecile iei sunt suflecate
    IILE, forma de nominativ plural articulată, Sunt noi iile acestea
    IILOR, forma de genitiv-dativ plural articulată, Culorile iilor sunt discrete
    II, forma de plural nearticulat, Mi-au plăcut aceste ii.
    Numărul vocalelor unui cuvînt este egal cu numărul silabelor. În cuvînul iie, avem două vocale, i și e, în iia avem vocalele i și a, în iiei, vocalele i și e, în iilor avem vocalele i șio. În ii avem o singură silabă, deci o singură vocală, primul i, următorul este semivocală. În felul acesta evităm o inconsecvență destul de supărătoare pe care o tolerează actualele reguli academice.
    O întrebare: cred că după actualele norme se scrie iilor. Această scriere nu poate fi justificată prin forma ia, ci numai ca derivată din forma iie, iia. Altfel cum putem justifica al doilea i?! (dupa Ion COJA, 2018).
    Nu sunt lingvist dar dupa umila mea parere, cred ca ambele sunt bune.

  61. Numele plantei de ‘in’ vine din ‘linea’ [Familie Linaceae, Gen Linum].
    Termenul tesaturii de in se numeste in greaca veche ‘λινόν (linón)’ si ‘linum’ in latina.
    In DEX originea etimologica a tesaturii de in (‘ie’) este trecuta cea din lb. latina: [vestis] linea.

  62. „Ia” sau „Iia”
    Se aud diferit, de aceea am facut apel la urechea ta muzicala.
    Sigur, nu-ti pot reprosa ca te conformezi noilor reguli. In cat timp, vom vorbi rom-engleza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.