Majorarea taxei auto nu are efectul scontat. Încasările statului scad

Poluatorul plăteşte. Pornind de la această deviză, guvernul a mărit la începutul acestui an taxa de primă înmatriculare. A sperat astfel, să dubleze încasările la bugetul de stat din taxa auto. S-a întâmplat însă exact pe dos. Speriaţi de taxele mari, românii au tăiat cumpărarea unei maşini de pe lista de priorităţi. Fie ele noi sau second hand.

„In 2010 au intrat in jur de 500 de milioane de lei deci o suma importanta in 2011 cred ca va fi undeva la 650 700 de milioane de lei. Anul asta vor fi mai multi bani”, declara Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la inceputul anului 2011.

Şi mai optimist, premierul Emil Boc declara în februarie că estimează pentru acest an încasări din taxa auto de două miliarde lei. Socoteala de la Guvern nu s-a potrivit însă cu cea din realitate. Potrivit datelor, anul trecut s-au strâns din taxă puţin peste 802 milioane de lei. În 2011, în prima treime de an s-au strâns 107 milioane de lei. Ce înseamnă asta?

Un calcul simplu ne arată că în patru luni ale anului 2010 au ajuns la bugetul de stat din taxa de primă înmatriculare aproximativ 266 de milioane de lei. În 2011 însă, în primele patru luni s-au strâns doar 107 milioane de lei, o sumă de aproape trei ori mai mică!

Sperietura pe care românii au tras-o din cauza taxei auto mărite se reflectă şi în numărul mic de maşini înmatriculate. În primele patru luni din 2011 numărul de maşini second hand înmatriculate a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La maşinile noi, aceeaşi poveste. Numărul a scăzut de la 25 de mii la 17 mii. Unii au găsit o portiţă de ieşire în înmatricularea maşinii la vecinii bulgari. Aproximativ o sută de mii de români au sfidat taxele româneşti şi circulă prin ţară cu numere bulgăreşti.

.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.