Mari concerte de la baroc la muzica romantică

Seară de muzică barocă la Ateneul Român

O seară de muzică vocală barocă este încă o raritate în peisajul vieţii muzicale româneşti. Este un domeniu accesibil doar celor iniţiaţi, vocal şi stilistic, într-un univers sonor şi expresiv cu totul special. Stagiunea de marţi seară are posibilitatea să ofere un astfel de recital susţinut de soprana Angela Şindeli.

Născută la Bucureşti, Angela Şindeli a absolvit studiile de licenţă şi master ale Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (secţiile Canto şi Stilistică interpretativă). În noiembrie 2014, a obţinut titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Mit, seducţie, mister: ipostaze ale feminităţii în opera lui Georg Friedrich Händel, coordonată de prof. univ. dr. Dan Dediu. Printre profesorii care i-au îndrumat paşii în carieră se numără sopranele Mariana Colpoş, Marina Mirea şi Sylvia Greenberg. A participat la cursuri de perfecţionare susţinute de Viorica Cortez, Nelly Miricioiu (Opera Naţională Bucureşti), Montserrat Caballe (Auditorium Hall Zaragoza), Laurie Reviol, Ulrike Sonntag , Axel Bauni.

Experienţa sa internaţională începe în 2007, când a obţinut un grant Erasmus la Conservatorul din Verona, Italia, pentru a studia cu prof. Carmen Lavani. În august 2010, Angela Şindeli este bursieră la International Summer Academy Prague – Wien – Budapest (Jennersdorf, Austria, sub egida Hochschule fürMusik und Darstellende Kunst, Viena), unde lucrează cu Claudia Visca rolul Contessa din opera Nunta lui Figaro de W.A. Mozart. În mai 2011, soprana debutează în rolul Alcina din opera omonimă de G.F.Handel (Sala Studio a UNMB), apoi ia parte la Programul Intensiv Erasmus Lied Forum 2012, organizat de Hochschule fürMusik und Darstellende Kunst Berlin. În prezent, Angela Şindeli este cadru didactic asociat la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi o împătimită a muzicii baroce.

Concertul va avea loc în cadrul Stagiunii de marţi seara, marti, 23 februarie, la ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român.

Alături de soprana Angela Şindeli vor evolua Andra Demidov clavecin, Raluca Stratulat – vioara I, Mircea Lazăr – vioara a II-a, Andreea Ţimiraş violoncel, Doris Iorga oboi.

În program: Arii de Georg Friedrich Händel: Di’ cormio (Alcina), Ho un non so chenelcor (Agrippina), Si, son quella (Alcina), Desterodall’ Empiadite (Melissa), Morraisi (Rodelinda), Mirestano le lagrime (Alcina), Ah, spietato ! e non ti move (Amadigi di Gaula), Felicissima quest alma (Apollo e Dafne), Come in ciel (Apollo e Dafne), fragmente din uvertura operei Alcina.

În recitalul ei, soprana Angela Şindeli este acompaniată de un grup de tineri instrumentişti, fiecare la începutul unei cariere promiţătoare.

Violonista Raluca Stratulat evoluează în seara de muzică barocă de la Ateneu

Pianista Andra Demidov a participat la cursuri de măiestrie susţinute de renumiţi profesori precum: Shoshana Rudiakov; Jan Cap; Gabriel Amiraş; Gregorz Kurzinski; Georgy Petrov; Kevin Kenner; Ronan Oۥhora; Justus Franz; Ellen Corver. În 2010 a obţinut o bursă în cadrul academiei de vară – The International Holland Music Session – unde a studiat cu prof.univ. Mikhail Voskressenski.

Violonista Raluca Ioana Stratulat a obţinut o serie de premii naţionale şi internaţionale şi a sustinut concerte şi recitaluri în România, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia şi SUA.

După ce a absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, violonistul Mircea Lazăr a câştigat o bursă de studii la Universitatea din Ohio, SUA iar în 2009 a fost acceptat în Academia Orchestrală New World Symphony din Miami Beach, unde a studiat sub îndrumarea lui Michael Tilson Thomas.

Membru al Orchestrei Simfonice Siciliene în perioada 2001- 2015, violoncelista Andreea Ţimiraş desfăşoară o susţinută activitate solistică şi camerală, abordând genuri dintre cele mai diferite: de la muzica veche alături de Ansamblul de BAROCK, la Astor Piazzolla şi jazz-tradiţional Sicilian împreună cu grupul Innovative String Quintet şi de la repertoriul world fusion alături de formaţia Imago Mundi, la cel contemporan, pentru care primeşte distincţii speciale. Participă împreună cu European Contemporary Orchestra la Bienala de la Veneţia 2015.

Oboista Doris Iorga este în present studentă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti la clasa conf. univ. dr. Florenel Ionoaia. În perioada 2010 – 2016 a fost membră a mai multor orchestre internaţionale, precum CEI Youth Orchestra, Wonderful Youth Orchestra, European Music Campus Orchestra, cu care a concertat în ţări precum Croaţia, Italia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Slovenia şi Austria.

Răzvan Suma, solistul unei lucrări aventuroase şi romantice, la Sala Radio

Violoncelistul Răzvan Suma

Vineri, 26 februarie (19.00), Orchestra Naţională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români ai momentului – violoncelistul RĂZVAN SUMA –, vă invită la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED,scris de Lordul Byron. O “dramă metafizică”, aşa cum Byron însuşi o denumea, poemul spune povestea unui nobil măcinat de un adânc sentiment de vină din cauza morţii iubitei sale, erou care invocă lumea spiritelor pentru a-şi cere iertare. Povestea cu inedite elemente supranaturale i-a inspirat pe doi dintre marii compozitori romantici – Schumann şi Ceaikovski – ale căror frumoase partituri le veţi asculta la Sala Radio: uvertura partiturii compuse de Schumann pe baza poemului lui Byron şi Simfonia Manfred de Ceaikovski.

Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, apreciat în turnee naţionale, dar şi în numeroase concerte susţinute în străinătate, violoncelistul Răzvan Suma va interpreta de această dată Concertul în la minor pentru violoncel, semnat de Schumann. Evenimenul se va derula sub bagheta unuia dintre marii dirijori români, care se bucură de o mare apreciere internaţională:NICOLAE MOLDOVEANU.

Pe lângă activitatea concertistică din România, RĂZVAN SUMA interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.

În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.

Dirijorul Nicolae Moldoveanu

Sub titlul Vă place BACH?”,în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 şi în iunie 2015 a prezentat alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional „Vă place tango?”.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players, iar până în anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost şi dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.