Minim istoric pentru leul moldovenesc

Leul moldovenesc s-a depreciat luni la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii 21 de ani, în contextul în care economia Rusiei, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, se îndreaptă către recesiune în urma sancţiunilor impuse de ţările din Occident.

Pentru marți, 17 februarie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs de 22,37 lei pentru un euro și de 19,59 lei pentru un dolar american. Astfel, față de cursul pentru astăzi, leul a pierdut 73 de bani față de moneda unică europeană și 63 în raport cu dolarul american, scrie Independent.md.

Și leul românesc a trecut pragul psihologic de 5 lei, după ce astăzi era tranzacționat la 4,87 lei.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 3,98 lei față de dolar și cu 3,38 lei față de euro. În procente, asta ar echivala cu o depreciere de peste 25% față de dolarul american și 17% față de euro.

În ultimele 12 luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 50% față de dolarul american și cu 25% față de euro.

Potrivit directorului Departamentului operațiunii valutare din cadrul BNM, Lucia Hadârcă, de vină pentru deprecierea leului sunt cererile tot mai mari de valută de pe piață, care nu pot fi acoperite, în special din cauza reducerii remitențelor în ultima parte a anului 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.