Ministru rus: Discuții UE-Rusia, în 3 martie

Rusia și Comisia Europeană intenționează să reia dialogul în data de 3 martie, la Bruxelles, cu privire la consecințele apropierii economice dintre Ucraina și UE, consecințe evocate în timpul negocierilor de pace de la Minsk, a anunțat vineri ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ne-am pus de acord cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț, în vederea unei întâlniri în 3 martie, la Bruxelles, pentru a discuta întreg spectrul relațiilor noastre, inclusiv problemele legate de aplicarea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE”, a declarat Uliukaev, citat de agenții de presă ruse.

„Trebuie să găsim soluții asupra acestui punct”, a mai spus ministrul rus.

La sfârșitul lui iunie, UE a semnat acorduri de asociere, ce prevăd inclusiv înființarea de zone de liber schimb, cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, trei foste republici sovietice ce vor să se apropie de Europa.

Însă Rusia a avertizat că Ucraina nu va putea să facă parte din zone de liberă circulație a mărfurilor și cu UE, și cu Rusia, pentru că acest lucru ar putea duce la pătrunderea de mărfuri europene pe piața rusă, via teritoriul ucrainean.

La finalul negocierilor-maraton de la Minsk, din noaptea de miercuri spre joi, Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko au îndemnat la „discuții trilaterale între UE, Ucraina și Rusia, pentru găsirea de soluții practice la îngrijorările semnalate de Rusia vizând punerea în aplicare” a Acordului de asociere UE-Ucraina.

De asemenea, Uliukaev și-a exprimat „convingerea profundă” că acordurile de pace semnate la Minsk vor permite ridicarea sancțiunilor la adresa Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.