Rafila refuză să spună câte spitale sunt falimentare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns unei interpelări parlamentare referitoare la situația spitalelor aflate în pragul falimentului dar nu a dat nicio informație. Deputatul Darius Pop, în solicitarea către Ministerul Finanțelor, a invocat situația spitalului din Tg. Cărbunești care, după o investiție de 15 milioane de euro, a dat faliment. Parlamentarul a întrebat dacă mai sunt și alte spitale în această situație. Răspunsul ministrului îl dăm mai jos:

”Potrivit disp. Art. 190 și următoarele din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, modificată și completată, spitalele publice sunt instituții publice finanțate integral din venituri proprii și funcționează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestații efectuate pe bază de contract, precum și din alte surse, conform legii.
Prin autonomie financiară se înțelege:
a) organizarea activității spitalului pe baza bugetului de venituri și cheltuieli propriu, aprobat de conducerea unității și cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior;
b) elaborarea bugetului propriu de venituri și cheltuieli, pe baza evaluării veniturilor proprii din anul bugetar și a repartizării cheltuielilor pe baza propunerilor fundamentate ale secțiilor și compartimentelor din structura spitalului.
Spitalele publice au obligația de a asigura realizarea veniturilor și de a fundamenta cheltuielile în raport cu acțiunile și obiectivele din anul bugetar pe titluri, articole și alineate, conform clasificației bugetare.
Contractul de furnizare de servicii medicale al spitalului public cu casa de asigurări de sănătate se negociază de către manager cu conducerea casei de asigurări de sănătate, în condițiile stabilite în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Spitalele publice pot încheia contracte pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative cu casele de asigurări de sănătate, precum și cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau, după caz, cu instituții publice din subordinea Ministerului Sănătății pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în conformitate cu structura organizatorică a acestora.
(5) În situația desființării, în condițiile art. 172, a unor unități sanitare cu paturi, după încheierea de către acestea a contractului de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, sumele contractate și nedecontate ca servicii medicale efectuate urmează a fi alocate de casa de asigurări de sănătate la celelalte unități sanitare publice cu paturi din aria sa de competență.
Veniturile realizate de unitățile sanitare publice în baza contractelor de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări de sănătate pot fi utilizate și pentru:
a) investiții în infrastructură;
b) dotarea cu echipamente medicale.
Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale, primesc, în completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile pentru care au fost alocate.
Având în vedere dispozițiile legale sus-rubricate, unitățile sanitare își asigură veniturile și își gestionează cheltuielile astfel încât să își desfășoare activitatea în condiții optime.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4655 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Tov.Rafila,va rog scuzati-mi obraznicia,dar CORECT e falimentaTE,nu falimentaRE.Na,bravo,ma,da’ce s-au falimentat singure ? Nii,ma,ce boala v-ati ales,ca-i taaaare INCURABILA ?

  2. E complicitate crasă între politicieni pentru distrugerea oricăror sisteme, cele importante pentru ei, sa rămână în viață. Romania e împinsă spre distrugere cu bună știință și intenție, cică construiesc drumuri, drumul cu podul de la Brăila, cică e varza, numai hopuri și dâmburi, soseaua crăpată pe lungime și nu se știe viitorul acestei construcții dar au aruncat peste 3 mld, cât s-a furat ei știu și complicii. La fel și cu spitalele, parcă văd că la primul dans mai agresiv al unui cutremur, se crapă toate.

  3. Are rost sa intreb prestituatele de ce nu pun intrebari despre maretele spitale regionale cu care ne ameninta de vreo 2 randuri de alegeri? a da, pai n-avem bani… noi cumparam obuziere la 10 milioane de euro bucata si IFV-uri la 1 milion bucata

  4. TOATE SUNT FALIMENTARE…!!
    AU AVUT „CONSULTANTI” BUNI, OAMENI DE-AI LOR, DIN „SISTEM” CARE I-AU ÎNVĂȚAT CUM SA FURE CAT MAI MULT FĂRĂ SA FIE PRINȘI.
    SI UITE AȘA, SPITALELE AU AJUNS SURSA DE VENIT PT.MAFIA POLITICO-ADMINISTRATIVA SI BLESTEM PT.OAMENII AMĂRÂȚI CARE PLATESC TAXE SI IMPOZITE!😔😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.