Minoritățile din Parlament scapă de tăierea finanțărilor de la buget

Cele 18 organizații ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României şi membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale beneficiază în acest an aceleași alocări bugetare ca și în 2019, conform unui Proiect de Hotărâre a Guvernului.

Este vorba de suma totală 143 milioane de lei. Această măsură este foarte interesantă în condițiile în care Guvernul PNL a redus cu 30% finanțarea partidelor politice. Cele 18 organizații beneficiază anual de fonduri alocate prin legile bugetului de stat pentru a putea funcţiona şi a desfăşura activităţi de păstrare a tradiţiilor, limbii şi culturii proprii. Pentru sprijinirea activităţii organizaţiilor membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, prin Secretariatul General al Guvernului, asigură fondurile alocate acestora de la bugetul de stat. Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sunt constituite şi funcţionează în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, ca persoane juridice de drept privat, neguvernamentale, independente şi apolitice, funcţionând în interesul comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Veniturile acestor organizaţii provin şi de la bugetul de stat, aşa cum se stipulează în art. 46 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000. Cea mai mare sumă o primește Partida Romilor, 21 milioane de lei, apoi Forumul Democrat al Germanilor din România, 11,8 milioane de lei, și Uniunea Ucrainienilor din România, 10,5 milioane de lei.

Suma de 143.000 mii lei alocată organizaţiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale este prevăzută la lit. a) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr. 50/2019. la capitolul 67.01 ”Cultură, recreere și religie”, titlul ”Alte cheltuieli”. Repartizarea tipurilor de cheltuieli pentru aceasta sumă s-a realizat la propunerea reprezentanţilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în Consiliul Minorităților Naționale conform documentului anexat. Detalierea tipurilor de cheltuieli a fost realizată, de asemenea, la propunerea reprezentanților organizațiilor. Având în vedere specificul organizațiilor, categoriile de cheltuieli ce pot fi acoperite parțial din suma de la bugetul de stat vor asigura acestora o acoperire mai largă a activităților, conform documentului anexat.

Prin proiectele pe care le vor derula în cursul acestui an, organizaţiile cetățenilor aparținând minorităților naționale vor contribui la promovarea şi respectarea drepturilor omului, cu particularitate a celor referitoare la minorităţile naţionale. Organizaţiile derulează în mod constat un parteneriat cu instituţiile publice şi cu societatea civilă; gestionează fondurile alocate de la bugetul de stat printr-o bună organizare la nivelul regiunilor în care sunt concentrate comunităţi ale minorităţilor naţionale.

Asistenţa financiară acordată anual de către stat acestor organizații prin hotărâri ale Guvernului va permite, și în acest an, iniţierea şi derularea unor evenimente culturale şi ştiinţifice, seminarii, colocvii, dezbateri, simpozioane, și va oferi cu precădere cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România oportunitatea de a se manifesta în sfera culturii, religiei, educaţiei, vieţii publice.

De asemenea, organizaţiile se vor implica și în acest an în elaborarea unor strategii care vor avea ca scop promovarea şanselor de acces la educaţie în limba maternă, spiritului de toleranţă, a dialogului intercultural, precum şi a egalităţii între persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi cele aparţinând majorităţii; vor participa la promovarea unor măsuri adecvate care să permită cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România să-şi menţină şi să-şi dezvolte cultura, precum şi să-şi păstreze elementele esenţiale ale identităţii lor, respectiv religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural.

Pentru finanţarea și realizarea în anul 2020 de activități și proiecte interetnice, de promovare a identității culturale, lingvistice, religioase și a drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și de combatere a intoleranței realizate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice la iniţiativa sa sau în parteneriat cu structuri din ţară şi din străinătate (instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, asociaţii şi fundaţii, organisme internaţionale, etc.), precum şi pentru finanţări nerambursabile potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, Departamentul pentru Relații Interetnice beneficiază de suma de 5.000 mii lei alocată de la bugetul de stat, conform lit. b) din anexa nr.3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5/2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4663 Articole
Author

4 Comentarii

  1. simplu: au scapat de taieri pe motiv ca pe lista este inclus si faimosul forum german, copilul de suflet al inutilului. ca altfel….praf si pulbere. taiete!!!!!

  2. Nu este corect! Dar mai sunt pe Pâmânt sute de neamuri care nu au un reprezentant în în parlamentul României. Unde sunt Chinezii, Mexicanii, Eschimoșii, Burii? Indienii, Aborigenii etc… Și cei din etniile vecine a caror state vor și acum bucâți din România pretenții suștinute pe față de asociațiile reprezentate în Parlamament și finanțate de Bugetul României ca Ungurii, Ucrainenii, Bulgarii, Lipovenii și Sârbii, vezi “România insulâ de latinitate” numai 1 parlamentar? Frumos ce bani primește FDHR organizație cu proprietăți de pe care ia chirii de la statul Român cât bugetul Apărării! Și mai zicem că atunci când domnul parcă dl. C.Simirad a vrut Partidul Moldovenilor își pieduse mințile? Atunci de De ce Nu parlamentari din partea Asociația Moroșenilor și Oșenilor, Forumul Oltenilor din România, Federația Bănățenilor din România, Uniunea Moldovenilor, a Moților, Momârlanilor…? Chiar suntem proștii satului România?

  3. De ce ați ascuns de pe Lista “Organizațiile cetățenilor…” publicată viza cu semnătura domnului Hellvig și Stampila SRI și nu ați publicat și Anexa cu numele celor 18 parlamentari cu aceeași viză și ștampilă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.