„Moara cu noroc” le-a purtat noroc

„Moara cu noroc” de Ioan Slavici le-a purtat noroc candidaţilor la examenul de Bacalaureat. Particularităţile nuvelei sau caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă studiată au fost subiecte accesibile, spun şi candidaţii, şi profesorii.

Au fost însă și incidente. Subiectele au apărut pe internet la scurt timp după începutul examenului, iar în Capitală, unii candidaţi au aşteptat chiar şi trei ore ca să predea lucrările.

Un număr 134.000 de candidaţi susţin zilele acestea examenul maturităţii, fiind cea mai bună participare din ultimii patru ani.

Prima sesiune (iunie – iulie) se desfăşoară, în perioada 1 – 5 iulie, în 477 de centre. 

După probele scrise de la Limba şi literatura română, marți elevii  vor susţine proba obligatorie a profilului – Matematică şi Istorie, în funcţie de profil.

Joi va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, unde se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

Vineri, elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Declarația zilei

Este greu să obţii 10 la acest examen (proba de Limba şi literatura română de la Bacalaureat – n.r.), dar nu este imposibil. Deci pot obţine 10 elevii care au citit, care au obişnuinţe de lectură, care au studiat temeinic programa şi care au şi exerciţiul redactării. (…) În funcţie de cerinţa subiectului, se poate lua nota 10 de elevii studioşi şi legaţi aşa, sufleteşte, de spaţiul literar şi de cunoştinţele de limbă şi literatură. Nota 10 e posibil de luat”, a spus, pentru Agerpres, Camelia Gavrilă, Directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Poate explica unul dintre zecile de ministri ai invatamantului la ce foloseste sa inveti pe dianafara o poveste despre calul Batori, o prostie a unor profesoare din alta lume. Cea mai sinistra incremenire in proiect ! Babele nevorbite stiu ca ne aflam in anul 2024 ?

  2. Multumesc de precizare, nici atata lucru nu mi-a ramas in memorie, dupa inutilitatea de bacalaureat. Iar Batory era, parca, un grof, ceva.

  3. Cotidianul un ziar care se poarta cu semenii sai ca si PSD-ul.
    Lasati bre nuvela horror fara dezlegare? Asa inima de piatra aveti de nu puteti lua un comentariu scurt?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.